Naukowcy odkryli, w jaki sposób czerwone mięso prowadzi do zawałów serca i udarów
Image

Eksperci z Cleveland Clinic odkryli, że zamiłowanie do czerwonego mięsa jest obarczone zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu z powodu wytwarzania substancji, która uszkadzają układ sercowo-naczyniowy podczas trawienia. Poinformowano o tym w nowym artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature Microbiology.
Wcześniej ta sama grupa badaczy zauważyła, że N-tlenek trimetyloaminy – produkt uboczny powstający, gdy bakterie jelitowe trawią pewne składniki odżywcze z czerwonego mięsa i innych pokarmów zwierzęcych – zwiększa ryzyko udaru mózgu i chorób serca. W procesie przekształcania karnityny w TMAO powstaje pośredni metabolit gamma-butyrobetaina.
Wiele drobnoustrojów może przekształcić karnitynę w gamma-butyrobetainę, ale tylko kilka z nich przekształca następnie gamma-butyrobetainę w TMAO. Najczęściej robi to bakteria Emergencia timonensis, która występuje w dużych ilościach w kale wszystkożerców, a w małych w kale wegetarian.
Naukowcy pobrali próbki osocza na czczo od prawie 3000 ochotników i zbadali zawartość gamma-butyrobetainy w próbkach. Porównując poziomy gamma-butyrobetainy z danymi klinicznymi, naukowcy odkryli, że im wyższy poziom we krwi, tym częściej uczestnicy badania doświadczali udarów, zawałów serca i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Eksperymenty na myszach i badanie kału uczestników badania wykazały, że wzrost stężenia bakterii Emergencia timonensis przyczynia się do wyraźniejszego przetwarzania gamma-butyrobetainy w TMAO. Naukowcom udało się zidentyfikować klaster sześciu genów w mikroorganizmach jelitowych odpowiedzialnych za wykorzystanie gamma-butyrobetainy. Okazało się, że obecność gamma-butyrobetainy sprzyja aktywnej pracy wszystkich sześciu genów, z których cztery odgrywają główną rolę w konwersji gamma-butyrobetainy do TMAO.
Naukowcy uważają, że odkryty zespół genów może w przyszłości stać się celem do walki z jednym z czynników chorób układu krążenia. W międzyczasie zalecają nie nadużywać czerwonego mięsa - drób i ryby mogą stać się bezpieczniejszymi źródłami białka.
- Dodaj komentarz
- 1865 odsłon
Debile zapomnieli powiedzieć,
Debile zapomnieli powiedzieć, że chodzi o przetworzone mięso z dodatkiem chemii.
Najbardziej inteligentne i zwinne zwierzęta które żyją w dziczy jedzą tylko mięso i nigdy na nic nie chorują, a coś takiego jak zawały i cukrzyca u nich nie istnieje Lew, Wilk, Gepard itd.
Jedyne zwierzęta które chorują to tyle te które mają kontakt z człowiekiem.
Zgoda, że na pewno
Dodane przez StrasznaPrawda w odpowiedzi na Debile zapomnieli powiedzieć,
Zgoda, że na pewno jakakolwiek żywność bez chemii zawsze będzie lepsza, ale zobacz albo poczytaj na temat układu pokarmowego (i szybkości trawienia) mięsożerców i porównaj go z układem pokarmowym człowieka.
jak zwykle swoje dyrdymały
Dodane przez StrasznaPrawda w odpowiedzi na Debile zapomnieli powiedzieć,
jak zwykle swoje dyrdymały dopisałeś i co tam z prawdą :D ważne ze to pasuje twojemu durnemu myśleniu.
parę wyszukań w googlach i zobaczysz jakie choroby występują wśród wilków, lwów czy gepardów ITD XDDD beka z ciebie gościu
a już nie mówię o tym, że to co jednym nie szkodzi dla drugiego gatunku jest śmiertelne nawet w małych dawkach
No i proszę bardzo, ludzie
No i proszę bardzo, ludzie obżerają się śmiercionośnym mięsem od krowy a boją się szczepionek, zatorów, zakrzepów i zawałów. A przecież chleb też bywa szkodliwy. Zdumiewające! Zaufaj naukowym faktom, zaszczep sie.
To ci sami naukowcy którzy
To ci sami naukowcy którzy zachęcają do szczepień?
a ci naukofffcy nie odkryli
a ci naukofffcy nie odkryli jak białko kolczaste i grafen rozpierdala serce i całe bebechy łącznie z mózgiem od tzw. mylnie nazywanych szczepionek?
Cała prawda https://rumble.com/vro73r-powsta-2021.12.23.html?mref=6zof&mrefc=4