Kategorie:
Agencja NASA zamierza wyhodować owoce w kosmosie. Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, amerykańscy astronauci będą uprawiać paprykę chili, która urozmaici ich dietę.
Amerykańska agencja kosmiczna zdecydowała się na odmianę Española, która rośnie w szybkim tempie, dobrze znosi duże wysokości i łatwo ją zapylić. W chwili obecnej, NASA eksperymentuje z hodowlą roślin na Ziemi w symulowanych warunkach kosmicznych. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, astronauci z ISS otrzymają paprykę chili najwcześniej w listopadzie tego roku, a najpóźniej w styczniu 2020 roku.
Papryka zawiera dużo witaminy C, oraz minerały i przeciwutleniacze, które mają istotne znaczenie dla zdrowia astronautów. Jest to również kolejny tego typu eksperyment, który udowodni, że hodowanie roślin w kosmosie jest możliwe.
Warto przypomnieć, że Rosjanie już w 1982 roku jako pierwsi wyhodowali rzodkiewnika na pokładzie stacji kosmicznej Salut 7. Z kolei astronauci NASA, korzystając z różnych technik, zdołali wyhodować na stacji ISS między innymi kapustę pekińską, rzodkiewkę i groszek.
Chińczycy poszli o krok dalej i na początku 2019 roku zaczęli hodować na Księżycu pierwszą roślinę, którą umieszczono w specjalnej kapsule. Naukowcy zakładają, że uprawa żywności w kosmosie z zastosowaniem różnych technik jest możliwa, a dzięki temu, przyszli kolonizatorzy Marsa będą mogli samodzielnie zaopatrywać się w jedzenie i przynajmniej częściowo uniezależnią się od dostaw z Ziemi.
Ocena:
Opublikował:
John Moll
Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu |
Komentarze
Skomentuj