Nadużywanie cukru powoduje choroby układu krążenia
Image

Większość ludzi, zarówno młodszych jak i starszych, spożywa więcej cukru niż jest to zalecane. Naukowcy ostrzegają, że cukier jest dodawany do wielu produktów a jego nadużywanie zwiększa ryzyko śmierci spowodowanej chorobami układu krążenia.
Badaniem wpływu cukru na organizm ludzki zajęli się uczeni z Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Atlancie, którzy przeanalizowali dane kilkudziesięciu tysięcy Amerykanów, dotyczące spożycia cukru oraz śmierci w wyniku chorób serca. Badacze zauważyli wyraźne powiązanie nadużywania cukru z pojawianiem się chorób układu krążenia.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie cukru wynosiło mniej niż 10% całkowitego spożycia kalorii, czyli około 70 gram w przypadku mężczyzn oraz 50 gram w przypadku kobiet. Jednak jak wynika z badania, osoby które spożywały cukier w ilości 25% z dziennego całkowitego spożycia kalorii miały zwiększone ryzyko śmierci w wyniku chorób układu krążenia aż trzykrotnie.
Warto pamiętać, że cukier jest dodawany nie tylko do ciast, cukierków czy czekolady ale również do soków owocowych. Cukier często również sami dodajemy do kawy i herbaty. Kupując produkty w sklepach zawsze możemy sprawdzić ich zawartość. Nadużywanie cukru, który często nazywany jest "białą śmiercią", może prowadzić do przyrostu masy ciała a z czasem do nadwagi.
Można śmiało stwierdzić, że cukier, uważany przez niektórych nawet za narkotyk, jest niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, ponieważ aktywuje on obszary mózgu odpowiadające za uczucie przyjemności, przez co jest uzależniający. Jeśli próba zmiany diety na taką, w której będzie mniej cukru, przysparza komuś problem może więc to oznaczać, że jest po prostu uzależniony od cukru.
- Dodaj komentarz
- 863 odsłon
Każdy sobie chyba zdaje
Każdy sobie chyba zdaje sprawę że nowoczesne żywienie obfitujące w spożywanie produktów takich fKażdyirm jak ; Coca-Cola, Nestlé, McDonald’s czy wszelkiego rodzaju batoników i płynów cukrowatych doprowadza naszą młodzież do wyglądu maskotki firmy produkującej opony Michelin a co niektóre młode dzierlatki mogą konkurować z Nilowymi hipopotamami. Postęp niestety robi swoje szkoda tylko że szarych komurek po tym jadle nie przybywa.
Oczywiście, to jest zdrowsze,
Oczywiście, to jest zdrowsze, należy zastąpić cukier słodzikami, czy jak ostatnio w sokach owocowych: cukier + substancja słodząca. 0 kalorii, może parę kalorii, jedynie dostaniesz raka.
Pojawiło się sporo minusów -
Dodane przez Ted w odpowiedzi na Oczywiście, to jest zdrowsze,
Pojawiło się sporo minusów - efekt dodawanego do wody pitnej fluoru, lub raka mózgu, co poniektórych.
Dam przykład - firma Hortex, nektar z czarnej porzeczki: oprócz cukru dodano sukralozę.
"W badaniach naukowych ustalono, że sukraloza sama w sobie nie jest szkodliwa, natomiast w organizmie człowieka rozkłada się na związki, które mogą być szkodliwe. Sacharoza, z której w sposób przemysłowy uzyskuje się sukralozę, rozpada się na glukozę i fruktozę. Natomiast produktami rozpadu sukralozy są chlorofruktozy i chloroglukozy, czyli substancje uznawane za rakotwórcze"
To nie są teorie spiskowe, to jest to co nam serwują jako zdrowe i bezpieczne, od wielu lat, jak np tlenek tytanu itd itp.
Nadużywanie czegokolwiek jest
Nadużywanie czegokolwiek jest szkodliwe dla zdrowia i umysłu. Zioła lecznicze zażyte w nadmiarze też szkodzą.
chciałem... no chciałem
chciałem... no chciałem
się nie odzywać już na tym poratalu
ani tu nie wracać
ale zajżałem i miałem racje, jednak.
" fluor " w każdej jego postaci jest szkodliwy . kto wie ten wie czemu szkodzi.
a cukier jak to cukier tylko dlaczego drożeje..
czemu tak go nie lubią ... zagadka.
jak bym wiedział to bym powiedział
a może "wiem ale nie powiem"
no dobra
"a może kopernik też była kobietą?!"
bardzo głęboki kalambury
typu pan w masce i białym kaftanie.
teraz będą was przeslafowac
teraz będą was przeslafowac Stevianie.
Kiedyś się mówiło : "Cukier
Kiedyś się mówiło : "Cukier krzepi !" .. a prawda jest taka , że napoje gazowane i soki dosładzane słodzikami smakują dużo gorzej niż te z cukrem.
Cukier to produkt deficytowy
Cukier to produkt deficytowy bo dobrze wpływa na mózg i pracę układu nerwowego, więc trzeba ludziom obrzydzić cukier. Cukier jest głównym paliwem energetycznym dla mózgu. Od glukozy uzależniona jest jego zdolność do przetwarzania danych i zapisywania ich w pamięci. I w zależności od tego, w jakiej postaci dostarczamy cukier do organizmu, zależy praca mózgu. Kiedyś cukier dodawany był tylko do wyrobów które tego potrzebowały, był naturalnym, prócz miodu, dodatkiem do ciast, dżemów i deserów. Dziś specyfik cukro-podobny jest numerem jeden w przemyśle spożywczym. Syrop glukozowo-fruktozowy, (izoglukoza) to sama korzyść dla przemysłu, słodzi się nim praktycznie wszystko, jest w wędlinach, napojach, wyrobach cukierniczych, pieczywie, lodach, dżemach, konserwach, syropach na kaszel i wielu innych, jest dodawany prawie do wszystkiego bo jest tańszy od cukru, niewrażliwy na warunki atmosferyczne, łatwiej go transportować, jest łatwo rozcieńczalny, same zalety. Pytanie po co.dodawać go do wszystkiego. Przecież nadmiar zawsze szkodzi. Otóż takie choroby jak otyłość, cukrzyca, choroby wątroby, podwyższenie złego cholesterolu, choroby serca czy nawet nowotwory są pokłosiem spożywania, nawet nieświadomie, syropu glukozowo-fruktozowego, który również uzależnia. I mamy odpowiedź, tzw. choroby cywilizacyjne, którymi tłumaczy się wszystko nie mówiąc o szkodliwości tego wytworu biochemii.
Na stronie z linkiem poniżej wiele ciekawych informacji nie zawsze dostępnych szerokiej publice.
http://www.bhpekspert.pl/Article1200.html