Kategorie:
Eksperci z Icahn School of Medicine w Mount Sinai Medical Center w USA odkryli, że spożywanie dużych ilości kofeiny ponad trzykrotnie zwiększa ryzyko jaskry u osób genetycznie predysponowanych do wysokiego ciśnienia w oku (IOP). Wyniki badań opublikowano w czerwcowym wydaniu czasopisma Ophthalmology.
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące ponad 120 tysięcy uczestników w wieku od 39 do 73 lat, zebrane w latach 2006 - 2010. W specjalnych ankietach wolontariusze odnotowywali, jakie produkty zawierające kofeinę spożywaną codziennie i w jakich porcjach.
Uwzględniono również rodzinną historię jaskry. W przypadku jaskry ciśnienie wewnątrzgałkowe przekracza normę, co następnie zmniejsza ostrość wzroku i może prowadzić do ślepoty.
Trzy lata po rozpoczęciu badania uczestnicy przeszli dokładne badanie wzroku i odpowiednio pomiar ciśnienia wewnątrzgałkowego. Okazuje się, że wysokie spożycie kofeiny nie jest bezpośrednio związane ze zwiększonym ryzykiem wyższego IOP czy jaskry, ale nie dla jednej czwartej uczestników z najwyższą genetyczną predyspozycją do jaskry. Miłość do kofeiny dla tych ludzi oznacza ryzyko wystąpienia tych chorób.
Konkretnie, spożywanie ponad 480 miligramów kofeiny dziennie (około 4 filiżanki kawy) przyczynia się do ciśnienia w oku 0,35 milimetra rtęci (mmHg). Picie około trzech filiżanek kawy dziennie zwiększa ryzyko jaskry 3,9 razy w porównaniu do osób, które spożywają niewiele lub wcale nie przyjmują kofeiny.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj