Nadmiar glutenu w diecie zdecydowanie zwiększa ryzyko celiakii

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Na podstawie obserwacji tysięcy niemowląt w wieku powyżej sześciu miesięcy aż do ukończenia piątego roku życia naukowcy ze Szwecji określili ważny czynnik, który może predysponować do rozwoju celiakii u dzieci. Okazuje się, że dieta w okresie wczesnodziecięcym, która obfituje w pszenicę oraz gluten, zwiększa ryzyko zachorowania na celiakię. Z tego powodu specjaliści żywieniowi zachęcają rodziców do ograniczania zawartości glutenu w pokarmach, które podają oni swoim podopiecznym.

Celiakia, inaczej nazywana chorobą trzewną, dotyczy trwałej glutenozależnej enteropatii jelita cienkiego. Choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym powoduje nietolerancję glutenu – białka zapasowego, które znajduje się w różnego rodzaju zbożach, przede wszystkim w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Niestety są to bardzo popularne składniki, które występują w większości makaronów, wypieków, płatków śniadaniowych czy po prostu w pieczywie. Mąka pszenna to również często stosowany zagęszczacz do sosów, produktów mięsnych oraz deserów.

 

W wyniku nietolerancji glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Bagatelizowana nietolerancja pokarmowa może negatywnie rzutować na prawie każdy układ w organizmie człowieka. Najpopularniejsze objawy dotyczą rozstroju żołądka, zaburzonego trawienia oraz uczucia stałego przemęczenia. Jedynym sposobem leczenia jest restrykcyjna dieta bezglutenowa.

 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Lund w Malmo dotyczyło określenia czynników ryzyka wystąpienia celiakii u genetycznie predysponowanych do tego dzieci. Każde niemowlę posiadało geny, które czynią je podatnym na zachorowanie – zwykle geny te występują u 40% populacji, nie u wszystkich jednak skutkują celiakią. Szacuje się, że choroba ta dotyka jedną na sto osób na całym świecie. Naukowcy są również zdania, że częstotliwość występowania choroby znacząco wzrosła w ciągu ostatnich trzech lat.

 

Badacze szacowali spożycie glutenu przez dzieci na podstawie notatek sporządzanych przez rodziców. Kontrole prowadzono w szóstym, dziewiątym i dwunastym miesiącu życia, a następnie co dwa lata, aż do ukończenia przez dziecko pięciu lat. Naukowcy doszli do wniosku, że zwiększone spożycie glutenu w ciągu pierwszych pięciu lat życia zwiększa ryzyko rozwoju celiakii.

Dzieci spożywające ponadprzeciętnie więcej glutenu były średnio o 7% bardziej narażone na celiakię już w wieku trzech lat. Naukowcy podkreślają jednak, że badanie miało charakter obserwacyjny i konieczne będzie przeprowadzenie większego badania klinicznego, które jasno wykaże, że eliminacja glutenu z diety dziecka zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię.

 

 

 

 

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Medium

A wszystko zaczyna się od

A wszystko zaczyna się od przewodu pokarmowego. Czy to za mała kwasowość w żołądku, która nie chroni przed mikrobami, czy trucizny zabijające naturalne florę jelitową.

Prawdziwy chleb jest żytni i taki polecam, bo nawet razowy pszenny problemy powoduje.

Portret użytkownika Medium

Ten gluten w diecie

Ten gluten w diecie zawdzięczamy amerykańskiej okupacji. Podobno piekarze go lubią.

Teraz do mąki można już nie dodawać ani jajka ani mleka, a i tak można usmażyć naleśniki. Tyle jest tego kleju w mące pszennej.

Masowe choroby jelit gwarantowane, i to nie tylko z uwagi na zawartość glutenu, ale i glifosatu w ziarnie.

Portret użytkownika minoduesp

Placek bez jajka , mleka ani

Placek bez jajka , mleka ani soli tylko z mąki i wody to PODPŁOMYK - tak to się nazywa. I pieczono owe podpłomyki z mąki i wody od zawsze (!) - czyli bez paniki ! Zaś gluten był , jest i zawsze będzie jednym ze składników mąki zbożowej bo bez niego żadne ciasto by się nie udało . A za "nagonkę" na ten gluten (który jest potrzebny) winić trzeba lobbystów GMO ! , to oni rozpowszechniając brednie o jego żekomej szkodliwości próbują w ten sposób nakłonić rządy i producentów zbóż do zastąpienia naturalnych odmian tymi zmodyfikowanymi paskudztwami.

Portret użytkownika Medium

Podpłomyki się mocno suszy na

Podpłomyki się mocno suszy na ogniu. Piszę o naleśnikach.

Zaś gluten był , jest i zawsze będzie jednym ze składników mąki zbożowej bo bez niego żadne ciasto by się nie udało . 

Gluten był, ale w mniejszej ilości niż dziś. Były też choroby, gdzie radzono odstawić czasowo białe pieczywo.

Miałam wuja na wsi. Sprzedawał ziarno i kiedy przyszli Amerykanie w skupie sprawdzano zawartość glutenu i niskoglutenowej pszenicy nie chcieli kupować. Niedługo później w prasie pojawiły się zajawki o celiaklii. To było prawie 30 lat temu. Nie mogłam zrozumieć mechanizmu takiej głupoty.

Skomentuj