Mocne piwa z małych browarów okazały się doskonałym naturalnym probiotykiem

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

W ostatnim czasie naturalne probiotyki, takie jak kimchi, kapusta kiszona oraz jogurty zyskują dużą popularność. Jak pokazują najnowsze badania, podobne właściwości może mieć również mocne piwo, szczególnie to z niezależnych browarów. Jedna butelka dziennie może znacząco wzbogacić mikroflorę jelitową.

Eric Claassen z Uniwersytetu w Amsterdamie przedstawił swoje badania dotyczące piwa, wyjaśniając w nich, że niektóre z gatunków mogą zawierać ogromną liczbę pożytecznych mikroorganizmów. Tym samym nieoczekiwanioe picie piwa może się okazać korzystne dla zdrowia.

Podczas gdy większość piw przechodzi tylko jeden proces fermentacji, niektóre z mocniejszych trunków są poddawane fermentacji dwukrotnie w celu rozbicia większej ilości cukrów na alkohol. Druga fermentacja zazwyczaj wykorzystuje rodzaj drożdży, które wytwarzają specjalne kwasy o szczególnych właściwościach. Kwasy te są trujące dla wielu bakterii powodujących choroby.

Picie tego typu piwa wzmacnia florę jelitową za pomocą drobnoustrojów, które niszczą patogeny. Chociaż może to potencjalnie mieć korzystny wpływ na zdrowie pijącego, Classen pragnie podkreślić, że konieczny jest umiar. – „W wysokich stężeniach alkohol jest szkodliwy dla jelit, ale jeśli codziennie pijesz tylko jedno piwo, może to przynieść wiele korzyści.”

Warto również zauważyć, że pomimo wielu twierdzeń na temat korzyści zdrowotnych żywności probiotycznej, wciąż nie mamy wielu dowodów na poparcie większości tych założeń. Większość probiotyków zawiera bakterie należące do grup Lactobacillus lub Bifidobacterium i chociaż uważa się, że te drobnoustroje mogą pomóc w ogólnej poprawie stanu zdrowia, badacze nie znają ich dokładnych właściwości.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Podszkolona

Bzdura z tymi probiotykami.

Bzdura z tymi probiotykami. Zwłaszcza jogurty maksymalnie nas trują. Nie chcecie wiedzieć jakie syfy do nich się pakuje, a jeśli chcecie wiedziec, to bez problemu znajdziecie ten temat na yt. Tymczasem piwa zawierają dodatkowe uzależniacze i konserwanty a te pochodzące z małych browarów mają niekontrolowane dodatki i zanieczyszczenia. Okropny syf dzieje się dziś na świecie. Wszystkie piękne slogany to agresywna reklama działająca na umysł. Nie dajcie się ludzie w to wciągać. Uważajcie co i gdzie kupujecie nawet w małych firmach.

Skomentuj