Miód Manuka zwalcza bakterie, z którymi nie radzą sobie antybiotyki

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Powstający tylko w Nowej Zelandii i części Australii unikatowy specyfik zwany miodem Manuka to wytwór tamtejszych pszczół. Był stosowany w leczeniu ran od wielu wieków, o czym informują źródła już z 1392 roku. Uważało się wówczas, że miód manuka pomaga w walce z infekcją, ale praktyki tej zaprzestano wraz z pojawieniem się antybiotyków.

 

Według uczonych z University of Technology Sydney (UTS) miód Manuka może być nowa bronią przeciwko szczególnie niebezpiecznym bakteriom odpornym na antybiotyki zwanym MRSA. Miód zwalczył bakterie z którymi nie radził sobie zwykły zestaw antybiotyków. Co więcej, miód zakłóca sposób porozumiewania się między patogenami, tzw. quorum sensing, który odbywa się za pomocą związków chemicznych. Dzięki temu, bakterie stają się mniej zjadliwe i bardziej podatne na konwencjonalne antybiotyki.

 

Badania na temat działania miodu Manuka, opublikowane w branżowym czasopiśmie PLOS ONE, wskazują, że jest zdolny do hamowania około 60 gatunków bakterii takich jak Escherichia coli czy Salmonella. Używanie tego miodu wraz z antybiotykami, może prowadzić do powstawania nowych skuteczniejszych terapii. Szerokie spektrum antybakteryjne, jakie zaprezentował miód na testach klinicznych zaskoczyło naukowców. Jednak, gdy weźmie się pod uwagę fakt, ze już wcześniej wiedziano, iż miód ten stosowany powierzchniowo pomaga w leczeniu chronicznych infekcji skórnych, nie jest to aż takie dziwne.

 

Zresztą istnieją liczne badania wskazujące na to, że właściwie każdy miód, to naturalne lekarstwo, które może pomóc w zwalczaniu bakterii. Dzieje się to na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest wysokie stężenie cukru, które wywiera działanie osmotyczne, wysysając wodę z komórek bakteryjnych, powodując ich odwodnienie i śmierć. Jednak miód Manuka zawiera również nadtlenek wodoru, co nadaje mu jeszcze większą moc antybakteryjną. Niektóre badania wykazywały także, że miód ten może przyczynić się do wzrostu białych krwinek niezbędnych do walki z infekcją. Istnieją dowody wskazujące na to, że miód manuka jest skuteczniejszy od antyseptycznych gaz używanych do opatrywania ran chirurgicznych.

 

 
Pozostałe korzyści płynące ze spożywania miodu Manuka to redukcja wysokiego poziomu cholesterolu, zmniejszenie stanów zapalnych, łagodzenie refluksu oraz leczenie trądziku. Miód do opatrunków powinien być nabywany sterylizowany i pozbawiony jakichkolwiek zanieczyszczeń. Odkryto również, że miód, który zawiera różne rodzaje przeciwutleniaczy, w przeciwieństwie do antybiotyków nie atakuje procesów rozwojowych bakterii, przez co nie rozwijają one swojej odporności. 

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Medium

Zresztą istnieją liczne

Zresztą istnieją liczne badania wskazujące na to, że właściwie każdy miód, to naturalne lekarstwo, które może pomóc w zwalczaniu bakterii.

Ano właśnie, żadnych "manuków" nam nie trzeba! 

Portret użytkownika Pan x

Czy aby na pewno? Sam

Czy aby na pewno? Sam uzywalem pasty do zebow z tym miodem ( tubka po 30zl+ ). Dziąsła przestaly mi krwawić, zacząłem ponownie używać tego gówna zwanego Colgate i znowu dziąsła mi krwawią. Co do skutecznosci miodu nie mam pojęcia nie spożywałem.

Skomentuj