Miód to lek na większość dolegliwości

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Okazuje się, że zwykły miód to superpokarm. Zapobiega on rozwojowi chorób nowotworowych i chorobom serca. Sekret tkwi w dużej koncentracji flawonoidów i antyoksydantów. Spożywanie miodu zmniejsza również ryzyko wystąpienia owrzodzeń i innych chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza bakteryjnego zapalenia żołądka. 

 

Działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne związane jest również z obecnością enzymu związanego z produkcją nadtlenku wodoru. Dodatkowo, miód pomaga zregenerować naskórek przy urazach i oparzeniach. Miód poprawia również wydajność sportowców. Starożytni olimpijczycy wykorzystywali miód i suszone figi jako źródło energii. Miód skraca również czas po długotrwałym stresie i przywraca poziom glikogenu. 

 

Jak wynika z eksperymentu przeprowadzonego na grupie 110 dzieci, nocny kaszel i podrażnienie gardła zmniejsza intensywność już po podaniu pierwszej dawki miodu gryczanego. Okazał się on równie skuteczny, jak pojedyncza dawka Dekstrometorfanu (DXM) - składnika leków przeciwkaszlowych. Chociaż miód jest słodki i zawiera cukry proste, to pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi. Niektóre rodzaje miodu posiadają jeszcze niski indeks glikemiczny. 

Okazuje się, że miód to także idealny probiotyk. W miodzie można znaleźć pożyteczne bakterie (do 6 rodzajów pałeczek kwasu mlekowego i 4 rodzajów bifidobakterii). Miejscowe podawanie miodu poprawia również kondycję skóry.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika lit

Świeży miód, nieutleniony,

Świeży miód, nieutleniony, dobrze zamknięty bedzie miał konsystencję płynną. Miody się otrzymuje i wiosną i jesienią także, wię czemu piszesz tylko o lecie? Taki płynny miód otrzymuje się po odwirowaniu, Każdy miód skrystalizowany, po podgrzaniu, się upłynni, najlepszy i najgorszy. Ale nie trzeba grzać całego słoika. Wystarczy łyżeczka i potem do ciepłej herbaty z cytryną, do mleka z masłem i czosnkiem etc. Grzańce miodne są znane od tysięcy lat. Właściwości grzanego miodu chcesz podważyć na podstawie czyich interpretacji?

Portret użytkownika nn

" Świeży miód, nieutleniony,

" Świeży miód, nieutleniony, dobrze zamknięty bedzie miał konsystencję płynną "

Tak, świeży miód ma konsystencję płynną, ale tylko przez pewien czas, do 3-4 mcy akacjowy, pozostałe od kilku dni do mca.

A utlenianie zachodzi w pitnym miodzie, Mieszasz pojęcia - grzaniec miodu pitnego czyli przefermentowanego.

Portret użytkownika 777

pamietajcie ze miod musi byc

pamietajcie ze miod musi byc skrystalizowany, bo lejacy to tylko jest jak jest swiezy w lato, a od wrzesnia to wiekszosc gatunkow musi byc skrystalizowana ! to podstawowa wiedza wszsykich pszczelarzy ! miody plynne to miody zniszczone bo przegrzane !

Portret użytkownika lol

Nieprawda, miód podgrzewany w

Nieprawda, miód podgrzewany w temp 40C nadal zachowuje swoje właściwości, w której po odpowiednim czasie ze stanu stałego ponownie zmienia sie w płynny. Proces ten nazywa sie dekrystalizacja. Oczywiście miód taki ponownie powinien krystalizować do postaci stałej. Oznacza to tyle ze poprawnie przechowywany i przygotowany miód moze być cały rok płynny ale żeby mieć pewność ze tak było najlepiej brać od zaprzyjaźnionego pszczelarza, który wie co robi.

Z tego samego powodu miód powinno sie dodawać do letniej (nie więcej niż 40st.) herbaty, czy innego napoju.

Portret użytkownika klakson

Akacja krystalizuje sie nawet

Akacja krystalizuje sie nawet do 2 lat, można też ten proces spowolnić przechowując miód w niskiej temp.

Rzepak skrystalizuje sie nawet po 2 tyg od zebrania reszta roslin tak od 3-9 tyg.

Cukrzony miód poznasz po mdłym smaku i neutralnym-zasadowym ph.

Skomentuj