Kategorie:
Okazuje się, że każdy kto unika nomen omen jak ognia ostrych potraw, nie działą na korzyść własnego zdrowia. Naukowcy są pewni, że kapsaicyna zawarta w ostrych paprykach jest kluczowa w zachowaniu dobrej kondycji.
Kolejne badania potwierdzają, że ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej. Naukowcy zebrali dane od ponad 16 tys. Amerykanów w ciągu 23 lat. Okazało się, że ludzie, którzy często jedli pikantne potrawy, mieli niższą śmiertelność na poziomie 21%. Pikantne potrawy sprawiają, że mózg wytwarza więcej serotoniny, hormonu szczęścia. Pomaga radzić sobie ze stresem, depresją i złym nastrojem.
Głównym składnikiem gorących przypraw jest kapsaicyna, która ma wiele przydatnych właściwości. Na przykład kapsaicyna zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia trawienie, a także zwalcza niektóre rodzaje otyłości. Kapsaicyna znana jest ze swoich właściwości przeciwbólowych i wiadomo, że z powodzeniem tłumi impulsy nerwowe. Dlatego ta substancja jest jednym z najważniejszych składników kremów przeciwbólowych.
Wielu lekarzy uważa kapsaicynę za skuteczną broń w walce z rakiem prostaty, ale jeśli masz problemy z trawieniem, to uważaj, aby nie dać się zwieść pikantnym potrawom, szczególnie na pusty żołądek.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Skomentuj