Kardamon niedocenianą przyprawą o wielu korzyściach zdrowotnych

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kardamon to przyprawa, którą ludzie od stuleci stosowali zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w medycynie naturalnej. W ostatnim czasie popularny składnik potraw z bliskiego wschodu i kuchni arabskiej zyskał popularność także w Polsce właśnie dzięki swoim szerokim właściwościom zdrowotnym. Możemy kupić go zarówno w formie sproszkowanej, jak i w całych nasionach – w obu wariantach kardamon może zaoferować nam wiele korzyści zdrowotnych.

Nasiona kardamonu pozyskuje się z kilku różnych odmian roślin należących do tej samej rodziny co imbir. Przyprawa posiada charakterystyczny, świeży smak, który pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Najczęściej doprawiamy kardamonem bliskowschodnie desery, takie jak halawa, a także curry, ryby, mięso oraz napary: kawę i herbatę.

 

Niezależnie od zastosowania, kardamon wywiera bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawiera cenne fitochemikalia o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Naukowcy przeprowadzili kilka niewielkich badań nad kardamonem, których wyniki sugerują, że może on pomóc nam w poprawie ogólnego stanu zdrowia.

 

Działanie przeciwdrobnoustrojowe

Jedno z badań wykazało, że olejek eteryczny pozyskiwany z nasion kardamonu skutecznie eliminuje kilka rodzajów bakterii oraz grzybów. Badacze sądzą, że działanie to polega na uszkadzaniu błony komórkowej niektórych mikroorganizmów. Choć nie jest wskazane spożywanie olejku eterycznego, naukowcy nie wykluczają bezpiecznego zastosowania go w przyszłych lekach przeciwdrobnoustrojowych.

Wspomaganie leczenia zespołu metabolicznego oraz cukrzycy

Badania sugerują, że spożywanie potraw z dodatkiem kardamonu może pomóc w leczeniu otyłości, nadciśnienia, wysokiego cholesterolu oraz cukrzycy. Do takich wniosków doszli naukowcy po tym, jak karmili szczury dietą bogatą w węglowodany i tłuszcze. Do jadłospisu części z gryzoni dodawano także sproszkowany kardamon – zwierzęta te miały niższą wagę i lepsze wyniki badań krwi.

 

Kolejne badania wykazały, że kobiety zmagające się z nadwagą lub otyłością, które posiadały już stan przedcukrzycowy, w 8 tygodni poprawiły swój stan zdrowia poprzez spożywanie kardamonu. Za działanie to ma odpowiadać działanie przeciwzapalne przyprawy, który zmniejsza ilość białek reaktywnych typu C i podobnych markerów świadczących o problemach zdrowotnych. U pacjentek odnotowano m.in. poprawę wyników hemoglobiny oraz poziomu insuliny.

 

Zdrowe serce

Podczas prowadzenia badań na zwierzętach powiązano spożycie kardamonu z poprawą stanu zdrowia serca. Przykładowo w przypadku szczurów udowodniono, że kardamon może chronić przed zawałem. Autorzy sugerują, że jest to spowodowane przez przeciwutleniacze zawarte w przyprawie. U gryzoni unormowano również poziom trójglicerydów i cholesterolu, stosując przez 8 tygodni olej z kardamonu.  

 

Zdrowie jamy ustnej

Spożywanie kardamonu może pomóc w osiągnięciu prawidłowego pH w jamie ustnej. Nic więc dziwnego, że przyprawa ta była od stuleci używana do odświeżania oddechu, będąc tak samo popularna jak mięta czy cynamon. Efekt odświeżenia nie był jedyną przyczyną stosowania kardamonu – pomagał on w walce z bakteryjnymi stanami zapalnymi dziąseł oraz zębów.

 

Zdrowa wątroba

Kardamon jest używany w medycynie ajurwedyjsksiej jako środek detoksykujący. Chociaż brakuje dowodów naukowych potwierdzających te właściwości, wiele wskazuje na to, że kardamon dobrze wpływa na stan zdrowia naszej wątroby. Podczas eksperymentu z udziałem osób ze stwierdzoną niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby udowodniono, że pacjenci przyjmujący suplementy z kardamonem osiągnęli poprawę swojego stanu zdrowia względem pacjentów przyjmujących placebo.

W innym badaniu naukowcy karmili szczury dietą wysokotłuszczową i wysokowęglowodanową. Gdy po 8 tygodniach takiej diety gryzonie zaczęły otrzymywać kardamon, odnotowano u nich niższy poziom stresu wątrobowego.

 

Właściwości przeciwnowotworowe

Kardamon zawiera naturalne fitochemikalia, które mogą być w stanie zapobiegać takim chorobom jak rak. W jednym z badań podawanie myszom suplementów z kardamonem przez okres 15 dni spowodowało zmniejszenie wielkości guzów wcześniej wykrytych u gryzoni.

 

Zapobieganie wrzodom

Podobnie jak imbir, także kardamon może pomagać w leczeniu dolegliwości trawiennych. Z tego powodu niektórzy ludzie dodają ziarna kardamonu do zaparzania herbat ziołowych. Naukowcy odkryli, że u myszy, u których sztucznie wywołano wrzody żołądka, kardamon pomógł w ich wyleczeniu.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Skomentuj