Kapsaicyna chroni przed rakiem i pomaga poprawić metabolizm

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dzięki swojemu ostremu wyrazistemu smakowi papryka chili jest popularnym składnikiem w wielu kuchniach świata. Warto jednak wiedzeć, że papryka chili zawiera bioaktywny związek roślinny, zwany kapsaicyną. To właśnie ten związek nadaje papryczkom ich ostry smak, ale także oferuje kilka konkretnych właściwości zdrowotnych.

 

Kapsaicyna posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co daje jej potencjał w leczeniu chorób zapalnych oraz raka. Na przykład badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Future Oncology informują, że spożywanie kapsaicyny może hamować wzrost komórek raka prostaty.

 

Do kolejnych właściwości kapsaicyny można zaliczyć jej działanie przeciwbólowe, odchudzające (zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej) oraz poprawiające samopoczucie (stymulacja produkcji endorfin w organizmie).

Źródło: pixabay.com

Papryczki chili są bogate w beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Jest ona niezbędna do utrzymania w zdrowiu błon śluzowych, dzięki czemu nasz organizm jest chroniony przed różnego rodzaju wirusami. Chili posiada także sporą zawartość witaminy C, która stymuluje produkcję białych krwinek, walczących z zarazkami.

 

Badania dowodzą, że spożywanie papryki chili może pomóc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi u osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą. To nie wszystko, jedząc paprykę chili chronimy także nasze serce – zmniejszając poziom cholesterolu we krwi.

Źródło: pixabay.com

Niewielu bierze to pod uwagę, ale spożywanie kapsaicyny może być prostą metodą na udrożnienie zatkanego nosa podczas kataru. Oprócz tego jej właściwości antybakteryjne mogą pomóc w walce z przewlekłymi infekcjami zatok.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Kwazar

Kapsaicyna chroni przed

Kapsaicyna chroni przed rakiem w ten sam sposób co moja ulubiona margaryna przed zawałem.Dlatego mam serce jak DZWON ! Teraz zabieram się za posmarowywywanie masłem, bo słyszałem od Goździkowej że, niby to jednak masło jest zdrowsze.Dodam też sprytnie, bo wiem i znam się na rzeczy,że będę zagryzał to teraz papryczkami z kacapsaicynną.Ogólnie to mam już 25 lat a nadal czuję sie jakbym miał 20 i bez zmarszczek.Nadal bez zmarszczek ! Co reszta na to ?

Portret użytkownika Satowiec

Wyślij mi źródło odnośnie

Wyślij mi źródło odnośnie ludzi którzy mogą przcierać oczy po dotykaniu najostrzejszej papryczki świata. Jestem ciekawy tego tematu, poniważ sam nie byłem wstanie nic znaleść. Pewnie złe słowo klucz wpisywałem.

Portret użytkownika Medium

Masz tu przykładowe

Masz tu przykładowe doniesienie:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,127465423,127465423,zatarcie_oka_papryczka.html?p=127465752

Ponadto znalazłam kiedyś, że wrażliwość oczu na gaz pieprzowy jest różna, co miałam okazje w akcji zaobserwować.

Dziś badania przeprowadzane są metodami analitycznymi, ponieważ wrażliwość na kapsaicynę jest inna u różnych osobników. Wyznacza się wartość SHU przy założeniu, że dla czystej kapsaicyny SHU wynosi od 15 do 16 mln. Jeśli 10% masy naszej chili to kapsaicyna, to dostanie ona numer 1 600 000 SHU.

https://ekaloria.pl/chili-czyli-wszystko-o-papryce/ 

U osób z zaburzeniami czucia w wywiadzie przed każdym zastosowaniem kapsaicyny w postaci plastra należy ocenić stopień czucia skórnego; w przypadku jego braku lub osłabienia należy rozważyć zasadność stosowania kapsaicyny. 

https://www.mp.pl/pacjent/leki/doctor_subst.html?id=1343 

Wszystkie narządy zmysłów z biegiem czasu przyzwyczajają się do różnych warunków zewnętrznych — nasze oczy przyzwyczajają się do ciemności, a uszy do hałasu. Naukowcy nie byli jednak całkowicie pewni, w jaki sposób do różnych bodźców przystosowują się receptory bólu i co się z nimi dzieje, gdy przez dłuższy czas ulegają one wpływowi danego bodźca. W kontakcie ze skórą człowieka kapsaicyna wiąże się z białkiem na błonie komórkowej komórek nerwowych, co prowadzi do zwiększenia dopływu jonów wapnia do neuronów. Mózg odbiera dany sygnał jako ból lub pieczenie, w zależności od tego, jak neuron został podrażniony. Gdy na receptory oddziałuje bodziec, wapń dostaje się do komórki nerwowej, lecz następnie kanały błonowe ulegają zamknięciu, co powoduje zmniejszenie wrażliwości. 

https://www.focus.pl/artykul/chili-na-bol 

Strony

Skomentuj