Kakao znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Amerykańscy naukowcy z Cornell University w Nowym Jorku poinformowali, że kakao znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Zawiera ono substancje czynne, które wspomagają rozszerzanie się żył, zmniejszając ciśnienie krwi. Dodatkowo kakao zawiera dużą ilość antyoksydantów, które niszczą w krwi cząsteczki odpowiedzialne za powstawanie raka.

 

Naukowcy badali właściwości przeciwutleniające w kakao, czerwonym wienie i zielonej herbacie. Okazało się, że w jednej filiżance kakao znajduje się dwa razy więcej substancji czynnych, niż w tej samej ilości czerwonego wina i trzy razy więcej, niż w zielonej herbacie.

 

Kolejna zaleta kakao, to fakt, że ulega ono strawieniu w bardzo krótkim czasie, więc substancja aktywna nie ulega zniszczeniu w procesie trawienia. Należy jednak pamietać, że taki efekt można osiągnąć pijąc tylko kakao, w którym zawartość masy kakaowej wynosi nie mniej niż 50%. Kakao w proszku jest podstawowym składnikiem takich smakołyków jak czekolada, czy kremy czekoladowe i orzechowe, jednak kakao samo w sobie jest niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Dodatkowo kakao to także potężne źródło flawonoidów. Flawonoidy, są to substancje pochodzenia roślinnego, posiadające zdolność do niszczenia wolnych rodników (które powodują śmierć zdrowych komórek i mogą wywoływać różne mutacje), przez co stanowią potężną broń w walce z rakiem. Codzienna dawka kakao pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej, udarowi oraz niektórym rodzajom raka.



Ale to nie wszystko. Kakao jest również bogate w teobrominę, która jest odpowiedzialna za to, że czekolada jest toksyczna dla psów, kotów i innych zwierząt, lecz jest całkowicie nieszkodliwa dla organizmu ludzkiego, a nawet ma pewną wartość terapeutyczną. Ten związek chemiczny jest znany ze swojej zdolności do obniżania ciśnienia krwi, rozszerzania naczyń krwionośnych i poprawiania krążenia.

Co ciekawe kakao także chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w kakao jest korzystna nie tylko dla organów wewnętrznych, lecz również wspaniale przeciwdziała starzeniu się skóry. Badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie, przez kilka tygodni spożywali czekoladę, o zawartości kakao min. 70%, wykazywali większą odporność na promieniowanie UV, co przejawiało się w mniejszej ilości zaczerwienień i uszkodzeń komórek skóry, w porównaniu do tych, którzy jedli czekoladę z niską zawartością kakao lub nie jedli jej w ogóle.

 

Kakao zawiera też fenyloetyloaminę, która częściowo reguluje produkcję serotoniny. Jest to jeden z powodów, dla których czekolada jest tak często postrzegana jako środek przeciwdepresyjny, który - gdy mamy zły nastrój, od razu sprawia, że ​​czujemy się lepiej. Dlatego w obliczu tak gwałtownych i niekorzystnych zmian pogodowych, niskiego nasłonecznienia i ciągnących się bez końca opadów deszczu, warto częściej sięgać po kubek ciepłego kakao.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 4.5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące.


Komentarze

Portret użytkownika Kornelia

ja już kupuję tylko najlepsze

ja już kupuję tylko najlepsze, naturalne kakao, np Decomorreno, a nie jakieś słodzone dziwactwa, lepiej nie czytać etykiet na odwrocie, zresztą smak też pozostawia wiele do życzenia, nie to co takie prawdziwe ciemne, aromatyczne

Portret użytkownika euklides

Czekolady są różne, ale model

Czekolady są różne, ale model jest taki. Popieracie bezprecedensową kradzież zwaną opodatkowaniem. W efekcie ludzi nie stać na jakościowe wyroby. Rząd robi zatem zamówienia w korporacjach za podatki w ramach programów socjalnych. Korporacje dodają słodziki i GMO do wyrobów, które kupują ludzie. Kolo się zamyka.

Skomentuj