Jedzenie w fast foodach może być przyczyną przedwczesnej śmierci

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Skrzydełka z kurczaka są jednym z najpopularniejszych fast foodów na świecie, ale naukowcy alarmują, że ich konsumpcja wiąże się ze znacznym ryzykiem. Nowe badania wykazały, że jedzenie głęboko smażonych potraw, w tym kurczaków, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.

 

Naukowcy z University of Iowa odkryli, że jedna porcja smażonych potraw zwiększa ryzyko zgonu o 8% w porównaniu do dnia, gdy odżywiamy się zdrowo. Niepokojący dla wielu może być również fakt, że badanie opublikowane w British Medical Journal wykazało silne powiązania nie tylko ze smażonym kurczakiem, ale również z rybami.

 

Stwierdzono, że spożycie jednej porcji smażonego kurczaka dziennie zwiększało ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu o 13% oraz ryzyko śmierci z powodu zawału serca o 12%. W międzyczasie jedna porcja smażonych ryb lub skorupiaków zwiększała zagrożenie zgonu z jakiejkolwiek przyczyny o 7%, a z powodu zawału serca o 13%.

Ustalenia naukowców były nadal aktualne nawet wtedy, gdy wzięto pod uwagę inne czyniki, takie jak np. aktywność fizyczna pasjonatów fast foodów. Badacze zaznaczyli, że zmniejszenie spożycia smażonych potraw, zwłaszcza kurczaka i ryb, może mieć znaczący wpływ na całe spektrum zdrowia publicznego.

 

Naukowcy nie znaleźli żadnego konkretnego związku pomiędzy spożywaniem smażonych potraw a rozwojem nowotworów. Konkluzją badaczy jest zalecenie, by przestawić się na zdrowsze metody gotowania we własnym domu i zrezygnować z łatwych i szybkich przekąsek w lokalach gastronomicznych na mieście. Ta jedna zmiana może wpłynąć nie tylko na dłuższe życie, ale także na zminimalizowanie ryzyka wielu chorób.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Maxxx

O tym, że smażenie na oleju

O tym, że smażenie na oleju jest szkodliwe udowodnionionu już wiele wiele wieleee lat temu. A oni ciągle ogłaszają spektakularne odkrycia rzeczy już odkrytych. To tak jak bym popłynął na zachód i ze zdumieniem oznajmił światu, że odkryłwem Amerykę Biggrin Są dwa wyjaśnienia. Albo ta wiedza jeszcze nie dotarła do tych naukofców. Albo załapali się na grant i robią kolejne nikomu nie potrzebne badania dla kasy. Stawiam na to drugie ;) 

Portret użytkownika Xardas666

,,Naukowcy z University of

,,Naukowcy z University of Iowa odkryli, że jedna porcja smażonych potraw zwiększa ryzyko zgonu o 8% w porównaniu do dnia, gdy odżywiamy się zdrowo." 

Czy ktoś mi może wytłumaczyć sens tego zdania? 

Wszyscy zmierzamy w tym samym kierunku-z powrotem do Źródła.

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Skomentuj