Kategorie:
Pikantne jedzenie jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu, wynika z analizy danych żywieniowych ponad 485 tysięcy ludzi.
Uczestników ogromnego chińskiego badania obserwowano w latach 2004 i 2008. Kontrolowano rodzinną historię chorobową, wiek, wykształcenie, cukrzycę, palenie tytoniu i wiele innych. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające ostrą żywność, głównie papryczki chili przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu, mają o 10 procent zmniejszone ogólne ryzyko zgonu. Za to spożywanie potraw pikantnych sześć do siedmiu razy w tygodniu ma zmniejszać ryzyko zgonu o 14 procent.
Częstotliwość choroby niedokrwiennej serca, choroby układu oddechowego i nowotwory występowały rzadziej u osób jedzących pikantnie. Autorzy badania zauważyli, że kapsaicyna, główny składnik papryczek chili, była już powiązana z innymi badaniami, gdzie stosowano ją jako antyoksydant oraz przeciwzapalnie.
"Potrzebujemy więcej dowodów, zwłaszcza w badaniach klinicznych, w celu dalszej weryfikacji tych wyników" – powiedział współautor badania, dr Lu Qi, profesor żywienia na Harvard T.H Chan School of Public Health.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
"Trudności materialne nigdy nie powinny być przeszkodą na drodze rozwoju człowieka" - Moje własne słowa
________________________________________
"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"
"Trudności materialne nigdy nie powinny być przeszkodą na drodze rozwoju człowieka" - Moje własne słowa
Skomentuj