Jakie pokarmy wpływają na poziom cholesterolu we krwi?

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Organizm potrzebuje pewnej, umiarkowanej ilości cholesterolu do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ nasz organizm wykorzystuje cholesterol do budowy komórek oraz produkcji witamin i hormonów.

 

Cholesterol to woskowata substancja wytwarzana przez wątrobę. Organizm potrzebuje pewnej ilości cholesterolu do prawidłowego funkcjonowania, wykorzystując go do budowy komórek oraz produkcji witamin i hormonów.

 

Cholesterol pochodzi również z produktów zwierzęcych, w tym mięsa, drobiu i produktów mlecznych. Ten rodzaj cholesterolu jest dietetyczny. Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zwiększają ilość cholesterolu wytwarzanego przez wątrobę.

 

„Zły” cholesterol, „dobry” cholesterol.

 

Istnieją dwa główne typy lipoprotein, tj. lipoproteiny o małej gęstości (LDL), zwane także „złym” cholesterolem, oraz lipoproteiny o dużej gęstości (HDL), zwane „dobrym” cholesterolem.

 

Nadmiar cholesterolu LDL może gromadzić się na ścianach tętnic, zwężając je i zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. A czy organizm potrzebuje cholesterolu z pożywienia?

 

Tak, trzeba monitorować ilość cholesterolu, który otrzymyujemy z pożywienia. Dla zdrowia jego umiarkowany poziom jest nadal lepszy niż nadmiar. Jednak ogólnie cholesterol w diecie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Optymalna bezpieczna ilość zależy od poziomu aktywności danej osoby, genetyki, podstawowych problemów zdrowotnych i wieku.

 

Produkty zwierzęce zawierają cholesterol dietetyczny, w tym żółtko jaja, krewetki, wołowina, wieprzowina, drób, ser i masło.

 

Badanie z 2018 roku dotyczyło wpływu jaj, jednego z największych źródeł cholesterolu w diecie, na całkowity poziom cholesterolu we krwi. Zgodnie z wynikami, ludzie mogą różnie reagować na cholesterol w diecie w zależności od ich genetyki i czynników metabolicznych.

 

Dla większości ludzi spożywanie cholesterolu w diecie podnosi całkowity poziom cholesterolu we krwi w niewielkim lub żadnym stopniu.

 

Ogólnie rzecz biorąc, badania pokazują, że cholesterol w diecie znajdujący się w jajach nie wpływa niekorzystnie na całkowity poziom cholesterolu we krwi. U osób, które jedzą jajka w celu utraty wagi lub utrzymania wagi, spożywanie tych pokarmów może powodować minimalne zmiany w poziomie cholesterolu LDL i HDL.

 

Naukowcy doszli do wniosku, że ci, którzy nie jedzą produktów mięsnych, mogą spożywać więcej jaj i produktów mlecznych. Na przykład, jeśli starsze osoby nie mają wysokiego poziomu cholesterolu, jedzenie dwóch jajek dziennie może być częścią ich codziennej diety.

 

Wiele źródeł cholesterolu w diecie innych niż jajka i krewetki są również bogate w tłuszcze nasycone. Tłuszcze nasycone z kolei zwiększają poziom cholesterolu LDL i ryzyko chorób układu krążenia.

 

Badanie American Heart Association (AHA) z 2020 r. dotyczyło związku między cholesterolem w diecie a ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych. Uzyskane dane nie dały jednoznacznych wyników. Ponadto większość innych badań nie wykazuje istotnego związku między cholesterolem w diecie, w tym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca, zawałem serca lub udarem mózgu.

 

Z drugiej strony, niektóre badania wykazały, że jedzenie połowy jajka dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca o sześć procent.

 

Według Tervise Arengu Instituut najwięcej kwasów tłuszczowych nasyconych uzyskujemy z produktów mięsnych z widocznym lub ukrytym tłuszczem (np. jak również z produktów piekarniczych).

 

Niektóre z najzdrowszych pokarmów obejmują, m. In. warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne, „chude” lub roślinne białko, orzechy i nasiona oraz płynne oleje roślinne.

 

Ocena: 

3
Średnio: 2.5 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Pulsar_x

Ale bzdury... miażdzycę mają

Ale bzdury... miażdzycę mają nawet zwierzęta roślinżerne, a przecież te żywią się roślinami, a nie produktami pochodzenia zwierzęcego. Zatem wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu krążenia nie tylko u ludzi, ale też i u zwierząt. Stąd wniosek, iż od lat karmi się nas bzdurami, iż choroby układu krążenia wywołane są przez żywność pochodzenia zwierzęcego, a przecież krowy i konie, czy świnie oraz ptaki, nie jedzą mięsa czy smalcu, a na choroby układu krążenia chorują, włącznie z miażdzycą i zawałem (szczególnie u ptaków hodowlanych, u których utlenianie i wydalanie cholesterolu przebiega bardzo słabo). I tu jest pytanie,... skoro zwierzęta roślinożerne też mająte same objawy, to co wywołuje choroby układu krążenia, z miażdżycą włącznie? Bo na pewno nie cholesterol odzwierzęcy, a skoro nie on, to co? I komu zależalo by wciskać nam ten kit od dziesięcioleci? KONCERNY I MAFIE SPOŻYWCZE!!! - Ja pamiętam jak zaraz po transformacji ustrojowej, gdy nasz rynek zalała fala sztucznych margaryn do smarowania chleba produkcji zachodniej, to nagle w TV i Radiu pojawiły się jedne z pierwszych reklam zachwalających te margaryny, a z drugiej strony ruszyła kampania, że masło i smalec szkodzi i Polacy powinni się przestawić na te margaryny. A wiadomo kto na tym zarobił... producent tych margaryn.

Portret użytkownika spokoluz

Normy maksymalne cholesterolu

 

Nikt  nigdy nie zorbił badań na temat optymalnego poziomu cholesterolu - kiedyś było 400 , 300 , 250 a teraz 200.

 

Normy maksymalne cholesterolu zrobili po to aby bigfarma zarabiała na lekach a przy okazji tworzyła nowe choroby poprzez skutki uboczne - cyt. Optymalna bezpieczna ilość zależy od poziomu aktywności danej osoby, genetyki, podstawowych problemów zdrowotnych i wieku. Osoba pracująca fizycznie może mieć cholesterol na poziomie 400 bo ...... jest on potrzebny przy dużym wysilku fizycznym a normę mamy 200. Wtedy walą mu tablety , obniżają cholesterol a organizm zaczyna się nadmiernie eksploatować z powodu braku nośników energetycznych , osoba staje się słabsza , szybciej się męczy itd....  Pierdzistołek może mieć normę 200 bo siedzi za biurkiem. 

Teraz obniżaja normy ciśnienia krwi aby .......   walić tablety aby obniżyć ciśnienie , zwolnić metabolizm , obniżyć natlenienie organizmu i mózgu co wiadomo do czego doprowadzi.

słowian dobrej woli jest więcej -słowiański wiec , słowiański zew , słowiański duch , słowiańska krew !

Skomentuj