Kategorie:
Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Organizm potrzebuje pewnej, umiarkowanej ilości cholesterolu do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ nasz organizm wykorzystuje cholesterol do budowy komórek oraz produkcji witamin i hormonów.
Cholesterol to woskowata substancja wytwarzana przez wątrobę. Organizm potrzebuje pewnej ilości cholesterolu do prawidłowego funkcjonowania, wykorzystując go do budowy komórek oraz produkcji witamin i hormonów.
Cholesterol pochodzi również z produktów zwierzęcych, w tym mięsa, drobiu i produktów mlecznych. Ten rodzaj cholesterolu jest dietetyczny. Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zwiększają ilość cholesterolu wytwarzanego przez wątrobę.
„Zły” cholesterol, „dobry” cholesterol.
Istnieją dwa główne typy lipoprotein, tj. lipoproteiny o małej gęstości (LDL), zwane także „złym” cholesterolem, oraz lipoproteiny o dużej gęstości (HDL), zwane „dobrym” cholesterolem.
Nadmiar cholesterolu LDL może gromadzić się na ścianach tętnic, zwężając je i zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. A czy organizm potrzebuje cholesterolu z pożywienia?
Tak, trzeba monitorować ilość cholesterolu, który otrzymyujemy z pożywienia. Dla zdrowia jego umiarkowany poziom jest nadal lepszy niż nadmiar. Jednak ogólnie cholesterol w diecie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Optymalna bezpieczna ilość zależy od poziomu aktywności danej osoby, genetyki, podstawowych problemów zdrowotnych i wieku.
Produkty zwierzęce zawierają cholesterol dietetyczny, w tym żółtko jaja, krewetki, wołowina, wieprzowina, drób, ser i masło.
Badanie z 2018 roku dotyczyło wpływu jaj, jednego z największych źródeł cholesterolu w diecie, na całkowity poziom cholesterolu we krwi. Zgodnie z wynikami, ludzie mogą różnie reagować na cholesterol w diecie w zależności od ich genetyki i czynników metabolicznych.
Dla większości ludzi spożywanie cholesterolu w diecie podnosi całkowity poziom cholesterolu we krwi w niewielkim lub żadnym stopniu.
Ogólnie rzecz biorąc, badania pokazują, że cholesterol w diecie znajdujący się w jajach nie wpływa niekorzystnie na całkowity poziom cholesterolu we krwi. U osób, które jedzą jajka w celu utraty wagi lub utrzymania wagi, spożywanie tych pokarmów może powodować minimalne zmiany w poziomie cholesterolu LDL i HDL.
Naukowcy doszli do wniosku, że ci, którzy nie jedzą produktów mięsnych, mogą spożywać więcej jaj i produktów mlecznych. Na przykład, jeśli starsze osoby nie mają wysokiego poziomu cholesterolu, jedzenie dwóch jajek dziennie może być częścią ich codziennej diety.
Wiele źródeł cholesterolu w diecie innych niż jajka i krewetki są również bogate w tłuszcze nasycone. Tłuszcze nasycone z kolei zwiększają poziom cholesterolu LDL i ryzyko chorób układu krążenia.
Badanie American Heart Association (AHA) z 2020 r. dotyczyło związku między cholesterolem w diecie a ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych. Uzyskane dane nie dały jednoznacznych wyników. Ponadto większość innych badań nie wykazuje istotnego związku między cholesterolem w diecie, w tym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca, zawałem serca lub udarem mózgu.
Z drugiej strony, niektóre badania wykazały, że jedzenie połowy jajka dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca o sześć procent.
Według Tervise Arengu Instituut najwięcej kwasów tłuszczowych nasyconych uzyskujemy z produktów mięsnych z widocznym lub ukrytym tłuszczem (np. jak również z produktów piekarniczych).
Niektóre z najzdrowszych pokarmów obejmują, m. In. warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne, „chude” lub roślinne białko, orzechy i nasiona oraz płynne oleje roślinne.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Psalm 18.29 „Ty zaiste zapalasz pochodnię moją; Pan, Bóg mój, oświeca ciemności moje
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Skomentuj