Kategorie:
Jeden z globalnych problemów świata, który podkreśla się prawie za każdym razem w kontekście do wzrastającej liczby ludności, to zapewnienie wszystkim odpowiedniej ilości jedzenia. W nowym badaniu, naukowcy doszli do wniosku, że reforma systemu produkcji żywności w kilku regionach świata może zwiększyć wydajność pól. To spowoduje, że będzie można wyprodukować jedzenie dla dodatkowych trzech miliardów ludzi, a dodatkowo zmniejszyć szkody dla środowiska.
Ekolog Paul West z University of Minnesota wraz ze współpracownikami, wykorzystali złożoną kalkulację opartą o analizę rozproszonych danych dotyczących wydajności produkcji rolnej. Uwzględniono również metody oceny gruntów ornych stosowane na całym świecie. Grupa badaczy skoncentrowała się na 17 gatunkach roślin, które reprezentują 86% światowych upraw i zużywają najwięcej wody i nawozów.
Wiele upraw roślin, które mogłyby być stosowane jako żywność są stosowane do produkcji biopaliw lub paszy dla zwierząt hodowlanych. Cały świat uprawia wystarczająco dużo roślin na cele nieżywnościowe, że gdyby to obsadzić pszenicą lub kukurydzą możnaby wykarmić dodatkowe 2,4-4 mld ludzi.
Badania sugerują, że są trzy główne obszary, w których działania mogą stopniowo zwiększać produkcję żywności. Po pierwsze trzeba osiągnąć wzrost plonów z nieproduktywnych hodowli, zmniejszyć zużycie cennych zasobów, takich jak woda, a także dążyć do zmiany diety człowieka.
Pola ryżowe - źródło: dreamstime.com
Po pierwsze, musimy uzyskać więcej żywności z istniejących gospodarstw rolnych. Kultura agrarna powinna być bardziej przyjazny dla środowiska, oraz tracić mniej wody do nawadniania i nie nadużywać nawozów, które, między innymi, prowadzą do zanieczyszczenia wody. Największe szkody dla środowiska z gospodarstw rolnych obserwowane są w Chinach, Indiach, USA, Brazylii, Indonezji i Pakistanie. Należy również racjonalnie traktować żywność, ponieważ prawie 30-50% jest teraz marnowana.
Pszenica - źródło: dreamstime.com
Ponadto ulepszone metody rolnictwa w Afryce, Azji i Europie Wschodniej mogą wygenerować wystarczająco dużo żywności, aby wyżywić 850 milionów ludzi więcej. Prawie połowa potencjalnych korzyści będzie pochodzić z krajów afrykańskich. Jednakże naukowcy również zauważają, że plony w Afryce i innych regionach mogą być szczególnie narażone na zmiany klimatu, co nie zostało uwzględnione w ich analizie.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze |
Komentarze
Przeszłość paskudna, Przyszłość nie lepsza, a Teraźniejszości nigdy nie ma.
Przeszłość paskudna, Przyszłość nie lepsza, a Teraźniejszości nigdy nie ma.
Skomentuj