Grzybice zagrażają globalnym uprawom pszenicy

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Jak wiadomo pszenica jest jednym z najczęściej spożywanych zbóż na świecie. To właśnie mąka pszenna jest najczęściej stosowana do wypieku pieczywa. Okazuje się, że światowe uprawy pszenicy mogą być zagrożone z powodu ekspansji grzybów.

 

Sprawa jest poważna, bo teoretycznie możliwe jest znaczne uszczuplenie rocznej produkcji tego zboża. Naukowcy ostrzegają, że zagrożenie grzybicami jest obecnie tak duże, że można sobie nawet wyobrazić utracenie zbiorów.

 

Choroba, którą wywołują grzyby nazywa się rdza brunatna pszenicy. Jest to niszczycielska choroba, która wyrządziła już spore straty w rolnictwie. Niektórzy nazywają ją nawet rolniczym polio. Obecnie obserwuje się ekspansję choroby w Afryce, Europie Południowej, w Azji Środkowej i na Bliskim Wschodzie. Straty dla tamtejszego rolnictwa mogą być ogromne.

 

Pszenica to drugie po ryżu najpopularniejsze zboże na świecie i jej niedobory poddają w wątpliwość bezpieczeństwo żywnościowe na świecie. Brytyjscy uczeni twierdzą, że aż 90% wszystkich obecnych afrykańskich odmian pszenicy jest podatna na choroby grzybicze.

 

Grzyb powodujący rdzę brunatną bardzo szybko się reprodukuje co powoduje, że jego ekspansja na danym polu jest bardzo szybka i dotyka sporych areałów.

Jednym z pomysłów na radzenie sobie z tą sytuacją to produkcja specjalnych odmian pszenicy, które będą odporne na grzybice. Wiąże się to jednak z koniecznością stosowania inżynierii genetycznej. Po prostu planuje się implementować korzystne geny ze zbóż dzikich do uprawianych przemysłowo w rolnictwie.

 

Prowadzi to jednak do intensyfikacji efektu Frankensteina, jaki zawsze towarzyszy takim manipulacjom genetycznym. Zresztą pszenica była już poddawana różnym modyfikacjom i nie za bardzo przypomina już to zboże, które uprawiali nasi przodkowie.

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Pafcio

A teraz opowiem historie

A teraz opowiem historie rosła sobie pszenica na świecie tyle tysięcy lat, ludzie nie mieli żadnych chemicznych oprysków i o dziwo ani zielsko ani grzyb żaden nie przeszkadzał. Przyroda sama dawała sobie z tym radę aż tu nagle w latach 60 Uzraelczycy wmówili ludziom że nastąpi głód dlatego  wszystkie bogate kraje chcąc ratować świat przez głodem olbrzymie środki przeznaczyły na badania nad pszenicą.i udało się, zwiększyli znacznie plony z tym że to co wytworzyli pszenicą było tylko z nazwy. Nasi dziadkowie jeszcze 60-70 lat temu uprawiali pszenice która miała 19 chromosomów, ta dzisiejsza ma 40. To jest tak naprawdę kompletnie inna roślina która przypomina pszenice tylko z nazwy i wyglądu. Niedoboru pszenicy nie było za to okazało się że jest wielka nadwyżka i co teraz ? Sprytni Uzraelczycy wymyśli wielką kampanię "zdrowej żywności" której podstawą oczywiście są produkty żbozowe. Omamieni ludzi na fali reklamy z wielką chęcią zaczeli jeść płatki, batoniki itd zbożowe. Dopiero dzisiaj powoli się okazuje że pszenica faktycznie była zdrowym pożywieniem ale dopóki nie dobrali się do niej pseudo naukowcy a ta dzisiejsza roślina którą nazywa się pszenicą tak naprawdę nam szkodzi..

Portret użytkownika Pulsar

Skoro prawda coraz to

Skoro prawda coraz to bardziej wypływa na światło publiczne i publikuje się takie informacje jak te:

http://media.wp.pl/kat,1022943,title,Uwaga-na-falszywy-chleb,wid,12322777,wiadomosc.html

Quote:
Ten fałszywy (chleb) to zabarwiony chemicznie biały chleb z dodatkiem polepszaczy, zagęstników i konserwantów. I tego sprzedaje się w naszych sklepach najwięcej.
(...)
W chlebie znajdują się barwniki, wzmacniacze smaku i konserwanty. Chemiczne dodatki odkładają się w organizmie, a to może doprowadzić do ciężkich chorób – mówi prof Jerzy Borowski.

http://www.ppr.pl/artykul-gleby-coraz-ubozsze-w-skladniki-mineralne-154035-dzial-1.php

Quote:
Wartość odżywcza owoców i warzyw spadła na przestrzeni ostatnich 60 lat o 76%. I tak, ziemniaki straciły 100% witaminy A, 57% witaminy C oraz 28% wapnia. Ilość składników mineralnych w kapuście, sałacie, szpinaku i pomidorach zmniejszyła się z 400 mg do 50 mg.
Jeśli chodzi o produkty spożywcze przetworzone to: w mleku ilość żelaza spadła o 62%, magnezu 21%, miedź zniknęła całkowicie, w serze parmezańskim stwierdzono 70% mniej magnezu. Ogólnie ilość wapnia i żelaza w najważniejszych produktach spożywczych w ciągu ostatnich 60 lat dramatycznie spadła.

To komuś chyba zależy żeby tak było.
Gdzie są instytucje powołane do ochrony konsumentów ?

Portret użytkownika asieda

Jestem ogrodnikiem i na

Jestem ogrodnikiem i na własnej skórze doświadczyłem słuszności tego, o czym mówią fachowcy od ekologicznej, biodynamicznej uprawy roślin, a mianowicie, że rośliny traktowane dużymi ilościami sztucznych nawozów są słabe i bardzo podatne na choroby i szkodniki. Jakie jest zadanie grzybów w przyrodzie? Rozkładać obumierające tkanki. A takie właśnie chore tkanki mają rośliny intensywnie rosnące na sztucznych nawozach. Np. jabłko - będzie duże, ale ta jego wielkość to niejako spuchnięcie (tak jak człowiek może być spuchnięty, gdy jest chory). Do tego dochodzi słabość genetyczna "szlachetnych" odmian. Rośliny rosnące na "żywej", uprawianej metodami biodynamicznymi glebie są silne i właściwie nie potrzebują żadnych oprysków, a jeżeli już, to preparatami naturalnymi, np. z roślin lub minerałów.

Portret użytkownika biedulka

Choroby grzybowe atakować

Choroby grzybowe atakować będą coraz mocniej a to głównie  z  powodu zachwiania równowagi biologicznej na skutek stosowania roznorodnych  środków ochrony. I to wszystko przez mamonę dla zysku.
W ostatnich latach doszło do tego chemtrails.
Sadzę jednak, że gdyby tak na okres 10-15  lat zaprzestano stosowania środków chemicznych to przyroda wróciła by do równowagi i znowu moglibysmy jeść zdrowe i piękne owoce oraz warzywa.

Portret użytkownika SurvivorMan

...Mówi to samo co reklama

...Mówi to samo co reklama sosu Knora w proszku, po której puszczają reklamę Hepatilu... Mafia przetwórstwa spożywczego razem z mafią przemysłu farmaceutycnego, wzajemnie się napędzają... A durny ludzki plankton wpatrzony w te reklamy najpierw się nażre, a potem zapier..la do apteki...

DBAJ O SWÓJ NÓŻ! Nigdy nie wiadomo kiedy uratuje Ci życie!

Portret użytkownika pleban

tak jak powiedzial pulsar

tak jak powiedzial pulsar wymyslaja choroby itp zeby miec pretekst do wyzszych cen pozatym czemu sie nie mowi ile zboza sie marnuje wywala tonami do morza lub pali  pozatym Współczesna pszenica jest raczej “pszenicznym frankensteinem” i nie ma prawie nic wspólnego z pszenicą która była spożywana kiedyś. Aż 42 chromosomy zostały w niej zmienione!

Strony

Skomentuj