Kategorie:
Amerykańscy naukowcy ostrzegają przed kolejnym nieoczekiwanym skutkiem zmiany klimatu - donosi Fox News. Zdaniem autorów badań z University of North Carolina, w wyniku globalnego ocieplenia zmienią się warunki uprawy chmielu, co ostatecznie doprowadzi do zmiany smaku piwa.
Eksperci pod kierownictwem Colleen Doherty badają stres u roślin, którego normalny wzrost zależy od wielu czynników. W wyniku globalnego ocieplenia noce się ocieplą, wiosny nadchodzą wcześniej, a susze staną się częstsze. Wszystko to zaburza wewnętrzną „chemię” roślin i ostatecznie wpływa na smak i kondycję roślin.
Dla porównania badaczka cytuje w rolnictwie termin „terroir”, określając zależność smaku wina, oliwy, sera, kawy czy herbaty od warunków, w jakich rosną rośliny lub pasą się zwierzęta. Wczesna wiosna daje większe szanse na szkodniki, a cieplejsze noce dezorientują rośliny, powodując skutki podobne do różnic czasowych u ludzi.
W rezultacie roślina nie jest w stanie zsynchronizować się ze swoim otoczeniem. Wydajność spada, a smak produktu końcowego pogarsza się. Colleen zauważa, że chociaż klimat Ziemi zmienił się w przeszłości, zmiana temperatury była znacznie wolniejsza i dała gatunkom szansę przystosowania się do nowych warunków.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj