Firma Monsanto pozwana w sprawie skażenia transgenicznego

Kategorie: 

images.google.com

Od dłuższego czasu zdarzają się przypadki farmerów pozywanych przez firmę Monsanto. Korporacja twierdzi, że ich opatentowana soja transgeniczna odporna na herbicyd Roundup została nielegalnie obsadzona na niektórych polach. Farmerzy odpowiadają, że soja jest naturalna a podobieństwo gentyczne ich nasion do nasion sprzedawanych przez Monsanto jest wynikiem transgenicznego skażenia gatunków i to właśnie wymaga wyjaśnień.

<--break->

 

Czy to możliwe, że niedługo nie będzie roślin nieskażonych manipulacją genetyczną? Badania przeprowadzone w Meksyku dowodzą, że nawet w kolebce kukurydzy coraz trudniej o takie ziarna. Rośliny wiatropylne bardzo szybko wymieniają materiał genetyczny z mutantami.

 

Jedna z organizacji amerykańskich zajmująca się prawami patentowymi wniosła pozew zbiorowy w imieniu 270.000 osób z sześćdziesięciu ekologicznych instytucji, w tym tysiący certyfikowanych rolników używających nasion i technologii ekologicznych. W pozwie, żąda się unieważnienia patentów firmy, które zatruwają ludzi i środowisko. Argumentuje się, że nie jest to pożyteczne dla społeczeństwa.

 

Poza tym w pozwie punktują koncern Monsanto opierając się na badaniach potwierdzających szkody wywołane używaniem herbicydu Roundup takie jak uszkodzenia łożyska ludzkiego, chłoniaki, szpiczaki, poronienia zwierząt i inne oddziaływania na zdrowie człowieka.

 

Potępiono Monsanto za próby zabronienia niezależnych badań ich nasion transgenicznych oraz za sukces jaki odniosła w USA gdzie nie wolno znakować żywności GMO. Z tego powodu trudno nawet ustalić czy nasilenie objawów alergicznych lub kłopotów wątrobowych występuje w próbie badawczej spożywającej GMO. Można przyjąć założenie, że GMO spożywa każdy i w wielu produktach. Wystarczy sprawdzić w składzie artykułów takich jak sosy, ketchupy, gotowe dania czy też dania typu instant, wszędzie tam znajdziemy składnik "soja modyfikowana" czasami "skrobia modyfikowana" albo "kukurydza modyfikowana". To wszystko wytwory Monsanto.

 

Pozew zakłada wycofanie ochrony patentowej dla nasion. Genetyczne skażenie rożlin naturalnych następuje zawsze i podczas każdej uprawy. Spożywanie żywności zmienionej genetycznie jest zawsze obarczone ryzykiem, bez względu n a to kto przy tych genach manipulował.

 

To co powoduje, że pozycja korporacji ​​Monsanto różni się od innych z sektora biotechnologicznego jest jej monopol pewne gatunki nasion. Z dobrze udokumentowanych przez organy rynku informacji wynika, że ponad 85-90% wszystkich nasion soji, kukurydzy, bawełny, buraków cukrowych i rzepaku uprawianego w USA zawiera opatentowane geny Monsanto.

 

Poprzez swój monopol Monsanto wywindowało też koszt nasion. W minionej dekadzie cena nasion kukurydzy wzrosła o 135% a soji o 108%. Walczącym o zachowanie czystości genetycznej roślin będziemy się jeszcze przyglądać.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika emin

dyrektorów, prezesow i

dyrektorów, prezesow i wlascicieli firmy monsanto nalezy od razu aresztowac i w trybie natychmiastowaym skazac na dozywocie. Oni niszca zycie roslinne na tej planecie, potem ulegnie zniszczeniu zycie zwierzat i ludzi; a wszystko przez gady z tej firmy, gady bo to nie ludzie.

Portret użytkownika Bananus

Niestety kochani,

Niestety kochani, niestety...tak jest. W marcu b.r. wkroczyliśmy w jedną z końcowych faz tego, co zgotowali w swych gadzich mózgach. Zapnijcie pasy i przygotujcie grubą warstwę pancerza z Miłości. Nasze ciała posłużą już niedługo.Kto ma oczy i umysł otwarte, ten wie lub chociaż przypuszcza.Pozdrawiam,Bananus

Skomentuj