Eksperci z Wielkiej Brytanii wykazali, że "mięso" roślinne jest zdrowsze niż zwierzęce

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Psychologowie z University of Bath wykazali w badaniu ankietowym, że mięso roślinne skutecznie zmniejsza zapotrzebowanie na produkty zwierzęce, zapewniając jednocześnie korzyści dla zdrowia ludzkiego i środowiska. Praca została opublikowana w czasopiśmie Future Foods.

Autorzy badania dokonali przeglądu danych z 43 badań dotyczących różnych skutków spożywania mięsa roślinnego. Ponieważ jest specjalnie opracowany, aby naśladować smak i konsystencję prawdziwego mięsa, jest to wybór nie tylko dla wegetarian, ale także dla tych, którzy starają się ograniczyć spożycie produktów zwierzęcych: 90% konsumentów, którzy jedli mięso i sery pochodzenia roślinnego w rzeczywistości mięsożercy lub fleksitarianie.

 

Jedno z badań wykazało, że zastąpienie 5% wołowiny spożywanej w Niemczech białkiem z grochu może obniżyć emisje dwutlenku węgla nawet o osiem milionów ton rocznie. Inne badanie wykazało, że paszteciki roślinne uwalniają do powietrza o 98% mniej gazów cieplarnianych. Autorzy przeglądu podkreślają również, że produkcja produktów roślinnych zwykle wymaga znacznie mniej gruntów rolnych i wody.

Badania dostarczają również dowodów na korzyści zdrowotne wynikające z mięsa roślinnego, w tym niższy poziom cholesterolu i zdrowszą mikrobiotę jelitową dla tych, którzy je spożywają. Producenci mogą dodawać grzyby i mikroalgi do mięsa roślinnego, zwiększając w ten sposób zawartość w nim aminokwasów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomoże to między innymi w zwiększeniu wydajności przyrostu masy mięśniowej: niektóre badania wykazały, że białko zwierzęce jest nadal bardziej dostępne dla mięśni.

 

„Pomimo niesamowitych postępów, jakie producenci żywności pochodzenia roślinnego poczynili w ostatnich latach, wciąż istnieje ogromny potencjał, aby poprawić ich smak, konsystencję i metody gotowania. Istnieje również ogromny potencjał innowacji w zakresie składników i procesów poprawiających ich właściwości odżywcze - na przykład w celu zwiększenia zawartości witamin ”- powiedział autor badania, dr Chris Bryant z University of Bath.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Kwazar

"Eksperci"  mać jego

"Eksperci"  mać jego rozczochrana...Wszędzie """"Eksperci od wszystkiego"""""  Mięso roślinne jego rozczochrana ! ....Ja też jako EKSPERT to powiem, że mięcha prawdziwego to NIC nie przebije i w dodatku zdrowe jest. Chociaż z drugiej strony to ja ekspert ,to powiem, że mięcha niezbyt lubię a roślinnego to już wcale....ale innym, to powiem, że jedzta co smakuje bo nadejdzie czas kiedy nic nie zjedzdzzcta i to będzie dopiero problem.Ja ekspert wam to i sobie powiem. A kto sobie da napluć do mózgu, to i tak będzie miał naplute .

Portret użytkownika Jack Ravenno

Po tym nazistowskim

Po tym nazistowskim przedstawieniu niech lepiej brytyjscy "uceni" wyluzują, bo ich udział w infekcjonistycznym przedstawieniu przekreśla cały tzw. "dorobek" uconej myśli brytyjskiej. Krótko mówiąc - szli na chuj! A kto ich posłucha - sam sobie winien!

PS 23,4

Portret użytkownika Turkuss

Szanowni,

Szanowni,

Pomijając aspekt zdrowotny tego "pokarmu", którego nawet najmędrsze umysły jeszcze nie znają, to niech mi ktoś na tzw. "chłopski rozum" wytłumaczy:

- jak to możliwe, że zwierzęta chodowlane, które same jedzą, chodzą i się ogrzewają powodują większy ślad węglowy niż jedzenie, którego produkcja wymaga dużych nakładów energii?

- dlaczego jedzenie sztuczne jest takie drogie?

- ile ton CO2 powstanie przy budowie całej infrastruktury do produkcji sztucznego mięsa?

W zasadzie to takie pierwsze pytania, które mi się nasuwają. Bo są jeszcze te związane z kosztami likwidacji rolnictwa i skutków społecznych.

Pozdrawiam,

Strony

Skomentuj