Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety bakłażany

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Bakłażan to charakterystyczne, fioletowe warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Posiada ciekawy smak, jest sycące, ma mało kalorii, a ponadto zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto jeść bakłażany i jakie smaczne potrawy na ich bazie możemy przygotować?

Jedna filiżanka pokrojonego w kostkę bakłażana zawiera zaledwie 20 kalorii. Warzywo to obfituje w antocyjany, które nadają mu intensywnie fioletowy kolor, a także posiadają cenne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu spożywanie bakłażanów nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również zmniejsza stany zapalne występujące w organizmie i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, chroniąc m.in. przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Wsparcie dla układu odpornościowego

Dieta z zawartością bakłażanów wspiera odporność organizmu, ponieważ fioletowe warzywa zawierają składniki odżywcze o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i przeciwwirusowym. W filiżance pokrojonego w kostkę bakłażana znajdziemy 10% dziennego zapotrzebowania na mangan – minerał, który pomaga produkować kolagen w naszej skórze. Poza tym w bakłażanach znajduje się również spora ilość witamin z grupy B, witamina C i K oraz potas.

Zdrowe serce

W badaniach wykazano, że antocyjany zawarte w bakłażanach pomagają w walce z miażdżycą i nadciśnieniem, a także zmniejszają poziom cholesterolu LDL we krwi. Z tego powodu spożywanie bakłażanów jest zalecane osobom borykającym się z chorobami układu krążenia.

Niski indeks glikemiczny

Bakłażany to tak zwane warzywa nieskrobiowe o niskiej zawartości węglowodanów. Zawierają za to sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają zdrowie układu trawiennego. Niski indeks glikemiczny bakłażanów jest dobrym powodem do wkomponowania tych warzyw do diety cukrzyków lub osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Bakłażany są sycącymi warzywami, dlatego stworzone na ich bazie posiłki długo wypełniają żołądek.

Pomysły na smaczne potrawy z bakłażanem w roli głównej

Bakłażana powinniśmy jeść w całości – fioletowa skórka również jest jadalna i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Warzywo możemy przykładowo pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku, soli morskiej i czarnego pieprzu. To zdrowy dodatek np. do sałatki lub makaronu.

Doskonale smakuje pieczony bakłażan. W tym celu możemy przekroić go na pół, wydrążyć i nafaszerować np. mielonym mięsem. Odmienny sposób na pieczonego bakłażana to pokrojenie go na grube plasterki i zgrillowanie z innymi warzywami, np. papryką i cebulą.

Jedna z najsłynniejszych potraw na bazie bakłażana to arabskie danie baba ganoush. Pasta ta doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Klasyczną baba ganoush wykonamy z miąższu upieczonego bakłażana, sezamu w postaci pasty tahini, soku z cytryny, oliwy oraz soli. Przepis możemy również urozmaicić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, miętą, kminem rzymskim lub pestkami granatu.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika euklides

Żeby bakłażan nie był suchy i

Żeby bakłażan nie był suchy i twardy jak gąbka to trzeba go wcześniej nasolić, a poza tym od razu powinien dostać wysoką temperaturą. Jak się smaży na tłuszczu to trzeba na początku intesywnie mieszać - wciągnie cały tłuszcz, ale potem go odda. Panierowane bakłażany też są dobre.

Skomentuj