Dlaczego warto stosować w kuchni kmin rzymski?

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Kmin rzymski jest aromatyczną przyprawą występująca w Azji, Afryce oraz w Europie. Kmin zazwyczaj kupujemy w postaci całych wysuszonych nasion, które rozdrabnia się za pomocą moździerzu. Aromatyczna przyprawa jest stosowana w wielu kuchniach, w szczególności w indyjskiej, afrykańskiej oraz azjatyckiej. Jakie są jednak jej właściwości zdrowotne?

 

Kmin rzymski jest stosowany w medycynie naturalnej od wielu lat. W niektórych krajach Azji Południowo-Wschodniej kmin rzymski jest lekiem na problemy trawienne, kaszel oraz dolegliwości bólowe. W Iranie przyprawę stosuje się do leczenia ataków padaczki, a w Tunezji do zwalczania infekcji oraz obniżania ciśnienia krwi.

 

Zainteresowanie kminem rzymskim stale rośnie, ponieważ najnowsze badania naukowe potwierdzają jego wcześniej uznane właściwości zdrowotne. Udowodniono między innymi, że spożywanie kminu rzymskiego może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejszyć nadwagę. Kobiety z nadwagą, które każdego dnia spożywały 3 g kminu w jogurcie odnotowały wyraźny spadek masy ciała spowodowany zmniejszeniem tkanki tłuszczowej. 

Naukowcy dowiedli również, że obecność kminu rzymskiego w diecie obniża poziom cukru, insuliny oraz hemoglobiny glikowanej we krwi. Jest to dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością.

 

Kmin rzymski jest także naturalnym przeciwutleniaczem, przez co zwalcza stres antyoksydacyjny znacznie skuteczniej niż na przykład witamina C. W badaniach na szczurach wykazano również, że ekstrakt z kminu rzymskiego poprawiał funkcje poznawcze zwierząt.

 

Spożywanie pokarmów z dodatkiem kminu rzymskiego jest bezpieczne dla większości ludzi. Niektóre osoby mogą jednak mieć alergię na tę przyprawę, która może objawiać się zawrotami głowy, bólem brzucha oraz nudnościami. Jeśli nie jedliśmy wcześniej kminu rzymskiego, jego stosowanie w kuchni powinniśmy rozpocząć od małych ilości. 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Lenardo

Ej ... Panie Admin ..

Ej ... Panie Admin .. założycielu portalu oraz wielu innych ... a mężczyźni z nadwagą i tkanką tłuszczową, to gdzie mają spożywać i stosować każdego dnia te 3 gramy kminu w jogurcie ... w kuchni czy gdzie indziej, aby odnotować wyraźny spadek masy ciała?

Skomentuj