Dlaczego warto jeść miód, jakie ma właściwości zdrowotne i gdzie można kupić prawdziwy miód?

Kategorie: 

Źródło: pixy.org/

Miód to naturalny smakołyk, który nie raz osładza nam chwile przy śniadaniu i umila wieczory w towarzystwie ciepłej herbaty z cytryną i sokiem malinowym. To zdrowa alternatywa dla cukru. Nie bez powodu miód nazywany jest nektarem życia - oprócz walorów smakowych posiada także cenne dla naszego organizmu właściwości lecznicze. Kto z nas nie leczył przeziębienia ciepłym mlekiem z dodatkiem masła, czosnku i cudownego miodu? Kiedy warto sięgać po miód i dlaczego jego spożywanie ma zbawienne skutki dla naszego organizmu?

 

Płynne złoto lekiem na wszelkie dolegliwości

Istnieje wiele rodzajów miodów - te najbardziej popularne to miody: rzepakowe, gryczane, lipowe, czy akacjowe. Każdy z nich posiada pewne charakterystyczne cechy, które determinują jego zalety. Wszystkie gatunki miodów łączy fakt, że są one niesamowicie zdrowe, a spożywane w odpowiednich ilościach pomagają w naturalny sposób zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Miód reguluje poziom cukru we krwi, dlatego też zalecany jest diabetykom. Warto sięgać po niego również wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na “coś słodkiego”. To lepsza alternatywa niż czekoladki i batony. Okres jesienno - zimowy niesie ze sobą sporo zdrowotnych zasadzek - dopadają nas infekcje górnych dróg oddechowych lub grypa. Ulgę przy przeziębieniu może przynieść właśnie miód. Najbardziej pomocny w tym przypadku okaże się miód lipowy, który cechuje się silnymi właściwościami bakteriobójczymi i antyseptycznymi. Ma także działanie przeciwgorączkowe, napotne oraz łagodzi kaszel.

Po płynny nektar najlepiej sięgać szczególnie w czasie jesieni, kiedy to jesteśmy najbardziej narażeni na ataki różnych wirusów i bakterii. Alergie sezonowe to prawdziwa udręka, jednak za pomocą miodu można złagodzić ich objawy. Wszystko to dzięki przeciwzapalnym właściwościom pszczelego wytworu. Zawarte w nim pyłki kwiatowe, czyli alergeny mogą działać odczulająco. Ważne jednak, by pamiętać, że miodu nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Poza cechami leczniczymi, płynny nektar znalazł również zastosowanie jako kosmetyk. To dzięki niemu nasza skóra staje się odżywiona, nawilżona i zregenerowana. Przyspiesza gojenie ran oraz zapobiega powstawaniu bliznowców. Ze względu na działanie bakteriobójcze, świetnie sprawdza się w leczeniu zmian skórnych. Zbawienny wpływ miodu na skórę Kleopatra odkryła już w starożytności dodając go do kąpieli. Jak widać miód pszczeli warto trzymać nie tylko w swojej kuchni, ale także i w kosmetyczce. 

https://schroniskobukowina.pl/miod-spadziowy

Miód w kuchni - do czego warto go wykorzystać?

Pierwsze co przychodzi nam na myśl to pyszna, rozgrzewająca herbata z dodatkami takimi jak sok malinowy, cytryna, pomarańcza, goździki, imbir i miód. Taka mikstura z pewnością zadba o nasze zdrowie. Grzane piwo z dodatkiem miodu będzie smakowało doskonale. Ten pszczeli produkt ma wiele zastosowań w kuchni - można wykorzystać go do przygotowania sosów sałatkowych, dressingów i znakomitych deserów miodowych. Będzie świetnie komponował się razem z owsianką, czy naleśnikami. Smak dzieciństwa przywoła zwykła kanapka posmarowana masłem i miodem. Wyjątkowe danie mięsne takie jak np. karkówka z sosem miodowo - musztardowym sprawi, że pochłoniemy całą porcję. 

https://schroniskobukowina.pl/miod-wrzosowy

Naturalne miody - gdzie można je kupić?

Prawdziwe naturalne miody cieszą się zainteresowaniem wśród klientów głównie ze względu na liczne właściwości prozdrowotne i walory smakowe. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego płynnego nektaru, jednak czasami nie mają one nic wspólnego z właściwym miodem. Produkty cieszące się sporym zainteresowaniem i najwyższą jakością znaleźć można na stronie sklepu internetowego Schronisko Bukowina w kategorii Miodyhttps://schroniskobukowina.pl/miody. W ofercie dostępna jest szeroka gama miodów, począwszy od tych powszechnie znanych, skończywszy na rzadszych, unikalnych rodzajach. 

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: [email protected]
Portret użytkownika M@tis

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego oraz wielki fascynat nauki. Jego teksty dotyczą przełomowych ustaleń ze świata nauki oraz nowinek z otaczającej nas rzeczywistości. W przerwach pełni funkcję głównego edytora i lektora kanałów na serwisie Youtube: 

zmianynaziemi.pl/ innemedium.pl/ tylkomedycyna.pl/tylkonauka.pl oraz tylkogramy.pl.

Projekty spod ręki [email protected], możecie obserwować na jego mediach społecznościowych.

Facebook: https://www.facebook.com/M4tis

Twitter: https://twitter.com/matisalke


Komentarze

Portret użytkownika Gazior

Haha, artykuł sponsorowany.

Haha, artykuł sponsorowany. No, bez jaj. Chociaż można było napisać jak odróżnić prawdziwy miód od podróbki z chemią i cukrem. Ja miody kupuję od pana na Mazurach koło Olsztynka gdy jestem na urlopie. Są pyszne i rzeczywiście pomagają na przeziębienie.

Portret użytkownika Poznanianka

Jak długo zamierzacie

Jak długo zamierzacie oszukiwać społeczeństwo na temat miodu czy raczej miodowego cukru, miodowego dochodu z cukru, białej a raczej złotej trucizny, która ma podobne właściwości co cukier, ale za to lukratywny dochód , nie ma żadnego dowodu naukowego, potwierdzonego przez niezależnych naukowców o ponoć leczniczych właściwościach miodu, miód może Cię wyleczyć z gotówki a właściwości ma takie same jak biały cukier, biała trucizna. Czy wiesz ile organizm ludzki potrzebuje cukru na rok ???…….. w Polsce spożywa się tej trucizny ponad 70 kilogramów na głowę ….a nasz organizm potrzebuje go ….??? OOO !!!!! To stad nasze polskie społeczeństwo ma tak duże problemy zdrowotne. Zacznijcie myśleć , zacznijcie się interesować , kto i co wam wciska taka wiedzę i po co??? Kto przeprowadza eutanazje na Polskim społeczeństwie i jeszcze do tego szpryca.obudźcie się LUDZIE !!!!!!

Portret użytkownika Quark

O prozdrowotnych

O prozdrowotnych właściwościach miodu wiadomo od stuleci i nie zmieni tego Twoja ignoracja . Najlepszym argumentem jest to , że miód pszczeli NIGDY nie ulega zepsuciu i można go przechowywać w nieskończoność. Co wiecej jako że posiada właściwości antybakteryjne , nadaje się doskonale jako maść na wszelkiego rodzaju trudno gojące się rany. Oczywiście każde lekarstwo jak i miód który też poniekąd nim jest można przedawkować - dlatego ważny jest umiar , co w tym przypadku nie oznacza zastąpienia czekoladowego obżarstwa - miodowym .

Skomentuj