Dlaczego warto jeść mango

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Mango jest owocem, który cieszy się popularnością na całym świecie, ze względu na jego aromatyczny, słodki smak oraz przyjemną konsystencję. Jest popularnym składnikiem deserów oraz koktajli egzotycznych. Warto jednak wiedzieć, że istnieje ponad 120 podgatunków mango, z których każde ma odrobinę inny smak oraz aromat, a także kolor i kształt. Co więcej, mango posiada szereg prozdrowotnych witamin oraz składników, których spożywanie może skutkować lepszym zdrowiem.

 

W mango występuje glikozyd, którego udowodniono działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, a nawet przeciwcukrzycowe i zapobiegające rozwojowi miażdżycy.

 

Oprócz tego owoc ten jest źródłem wielu witamin, antyoksydantów oraz błonnika. Jedna filiżanka mango zawiera około 100 kalorii, 3 g błonnika, 8 g białka, 28 g węglowodanów, 257 mg potasu, 8 mg witaminy E, 1262 j.m. witaminy A, 2 mg miedzi, 2 mg witaminy B6, 9 mg witaminy K, 46 mg witaminy C oraz 1 mg kwasu foliowego.

Wśród antyoksydantów zawartych w mango znajdują się: beta-karoten, zeaksantyna, astragalin, kwercetyna, żelazo, magnez oraz wapń. Badania wykazały, że spożywanie mango wspiera funkcjonowanie organizmu podczas cukrzycy, obniżając poziom cukru we krwi. Owoc może również obniżać wysokie ciśnienie krwi, a także chronić wzrok, wspierać zdrowie kości, obniżać ryzyko chorób serca, zwiększać odporność organizmu i zapobiegać anemii.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika minoduesp

Mądrość ludowa powiada : "Kto

Mądrość ludowa powiada : "Kto zjada ostatki ten piękny i gładki" - a tu jeszcze trzeba owoce i warzywka wtranżalać i najlepiej sam chlebek razowy bez mięska .. nie jest łatwo. Jest tylko jeden problem .. żeby te pierwiastki w odpowiedniej ilości mogły w nich się w nich znaleźć to wpierw muszą być w glebie a skąd mają się tam wziąć , gdy nikt ich tam nie dostarcza tylko zrywa owoce i to przeważnie niedojżałe ?! A w niedojżałych owocach , które "dochodzą" w ładowni statku albo w magazynie sklepowym to i witamin tyle ile trzeba nie będzie , bo do tego potrzebne jest słońce i połączenie z drzewem !  I oto przyczyna tego ,że w dzisiejszych warzywach i owocach jest o ponad 30% mniej ważnych składników odżywczych . Kiedyś wystarczyło zjeść np. jedno jabłko by odżywić ciało a teraz trzeba przez kiszki przepuścić aż trzy sztuki a to daje też potrójną dawkę (niepotrzebnego) cukru i tyleż samo toksyn , które zdążyło ono wchłonąć ze środków ochrony roślin .. i bądź tu zdowy ... smacznego !

Skomentuj