Czym jest kwas kawowy i dlaczego jest tak zdrowy

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kwas kawowy to substancja występująca we wszystkich roślinach, na przykład w warzywach, owocach, ziołach, ziarnach kawy i przyprawach roślinnych. Uważa się, że kwas kawowy posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, przez co budzi ostatnio zainteresowanie świata medycyny. Kwas kawowy może redukować stres oksydacyjny w organizmie i zwalczać wolne rodniki oraz zapobiegać wielu dolegliwościom zdrowotnym.

 

W badaniu z 2015 roku, w którym wzięło udział 1090 kobiet z rakiem piersi, stosowano do leczenia kwas kawowy. Stwierdzono, że zarówno kofeina, jak i kwas kawowy wykazują działanie tłumiące wzrost komórek zaopatrzonych w receptory estrogenowe, co zapobiegło dalszemu rozwojowi nowotworów. Ponadto, w 2014 roku wykazano, że pochodne kwasu kawowego hamują wzrost komórek nowotworowych jelita grubego.

 

Kwas kawowy okazał się być skuteczny także w niszczeniu komórek raka jamy ustnej, nie szkodząc zdrowym komórkom, co może okazać się bezpieczną alternatywą dla chemioterapii. Naukowcy uważają, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości kwasu kawowego może wspierać leczenie nowotworów. Oprócz działania przeciwnowotworowego, kwas kawowy może okazać się skuteczny w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, cukrzycy, zakrzepów krwi oraz przedwczesnego starzenia.

Bogatym źródłem kwasu kawowego jest cynamon, anyż oraz gałka muszkatołowa. Nie została jednak ustalona konkretna do osiągnięcia efektów zdrowotnych dawka substancji. Nie jest także póki co wiadome, jaka dawka kwasu kawowego mogłaby okazać się szkodliwa, dlatego najbezpieczniejszą dla zdrowia opcją jest spożywanie normalnych posiłków bogatych w kwas kawowy.

 

Dobrymi źródłami kwasu kawowego są także jagody, suszone owoce, oleje z nasion, szałwia, tymianek, oregano, mięta, kminek, słonecznik i czarne oliwki.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro

loading...


Komentarze

Portret użytkownika Medium

1. Byłbyś uprzedził, że

1. Byłbyś uprzedził, że linkujesz wprost na pdf. Ale dzięki, bogaty materiał.

2. Ano właśnie zjadłam miseczkę płatków owsianych z owocami i czytam:

Ziarniaki zbóż są źródłem przede wszystkim kwasu ferulowego,
ale w owsie zidentyfikowano unikatową grupę związków określanych jako awenantramidy,
będących pochodnymi kwasów hydroksycynamonowych (w tym kwasu kawowego)
i kwasów antranilowych [41].

Ha! Czyli jestem na topie Smile

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Skomentuj