Czy spożywanie produktów mlecznych jest zdrowe?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Mleko jest ciekawym artykułem spożywczym. Zawarty w nim cukier, w postaci laktozy, wymaga chemicznej lub enzymatycznej laktazy, aby umożliwić jego przejście przez ściany jelita do krwiobiegu.

 

Dzieci produkują dużo enzymu laktazy, który pozwala im przyswajać mleko swojej matki. W populacjach, gdzie spożycie mleka jest niskie, na przykład w Chinach i Japonii, większość organizmów nie produkuje laktazy tuż po odstawieniu od mleka matki. Zakończenie produkcji laktazy nazywa się wtedy nietolerancją laktozy.

 

 

Mleko jest źródłem białka, wapnia, fosforu, witaminy B, a także jodu. Oznacza to, że osoby z tolerancją laktozy są na ogół zdrowsze. Objawy nietolerancji laktozy obejmują gazy, wzdęcia oraz biegunkę, więc jeśli nie występuje którykolwiek z nich, prawdopodobieństwo nietolerancji jest niskie.

Istnieją dowody na to, że mleko jest częścią diety ludzi z północnej Europy od ponad 8 tysięcy lat, dzięki czemu większość ludzi z tamtego regionu dobrze toleruje mleko i jego produkty pochodne. Często lepiej tolerowane od mleka są sery oraz jogurty, dzięki bakteriom w nich zawartych, które zużywają większość węglowodanów, czyli laktozy.

 

Dawniej panowało przekonanie o tym, że bogate w wapń mleko jest kluczowe dla utrzymania stężenia wapnia w kościach. Jednak kilka ostatnich, dużych badań poddały tę opinię pod wątpliwość, stwierdzając że nie ma znaczenia ile wapnia jest w diecie, ponieważ ryzyko pękania kości pozostaje takie samo.

Dietetycy uważają jednak, że mleko oraz jego produkty pochodne dostarczają wiele niezbędnych składników odżywczych, które o wiele trudniej jest zastąpić innymi pokarmami. W przypadku tolerowania laktozy nie warto z nich rezygnować.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika onon

Jesli pic to mleko

Jesli pic to mleko sfermentowane najlepiej kozie ew. owcze. Krowie sie nie nadaje. Po drugie obecnie dieta ludzi krajów Europejskich i ogólnie rozwinietych ma za duzo białka w sobie. Wiec pakowanie jeszcze suplementow bialkowych to samobojstwo. Wapń - nie jesteśmy rogaczami nie potrzebujemy tyle wapnia co krowa! Wapn szkodzi, jest potrzebny w niewielkich ilosciach i pomaga przyswoić organizmowi magnez. I tj. prawdziwy cel wapnia. Wystarczy go w wodach mineralnych w nawet w kranowce. Poza tym w sklepach nie ma zdrowego mleka - a krowy karmi sie pestycydami, ładuje antybiotyki w ilosciach masakrycznych - zwierzeta choruja i wa osłabione. Dlatego nie polecam mleka ze sklepu - chyba że masz swoją łąkę i kozy - to wtedy możesz robić jogurty i śmiało pić - ale też z umiarem.

Portret użytkownika karolina

dużo zalęzy od tego cyz nie

dużo zalęzy od tego cyz nie mamy alergii  na laktoze, ja przykładowo regularnie ograniczam tego typu produkty i dodatkowo aby polepszyć florę bakteryjną jelit to właśnie stosuję preparat intesta z maslanem sodu, dzieki niej nie mam zaparć ani wzdęć i i jest ok 

Portret użytkownika Kwazar

Najkrócej rozwiązując dylemat

Najkrócej rozwiązując dylemat.Czy coś odpowiada naszemu organizmowi czy nie, zastosujmy prosty test.Jeśli patrzymy np. na mleko i nam wnętrzności nie dźwiga od samego patrzenia, sprawa jest prosta. Pij Mleko.To samo z jedzeniem.Jeśli przestajemy jeść coś ze smakiem, co dotychczas żeśmy jedli, to znaczy że dość tego.Czas na inne produkty. Organizm mówi NIE sam dobierając to co jest mu potrzebne. Np. solone śledzie...

Portret użytkownika pawel

Po szklance mleka i szklance

Po szklance mleka i szklance śmietany masz różne odczucia czy jak? Śmietany się nie pije w takiej ilości, może dlatego rzygasz po mleku. Spróbuj tyle samo śmietany i powiedz czy też cię cofnie. To pierwsze primo. Drugie primo jest takie, że też już nie trawię mleka tak dobrze jak kiedyś aczkolwiek kiedy udało mi się już kupić porządne mleko na lokalnyrolnik to i przyswajanie było inne. A trzecie primo suprimo to wszystkie produkty mleczne wytworzone z mleka są jakby lepiej przyswajalne (czy śmietana, czy jegort/kefir w których cukry (laktoza) są już przerobione przez bakterie czy też sery).

Portret użytkownika freelancer

@pawel

@pawel

Powiem Ci tak.

Przerzuciłem się na sery(żółte,twarogi).

Dalej rzygam mlekiem,śmietany też nie trawię.

Jogurt mógłby być OK.

Dzięki przyjacielu,że dałeś odzew.

Dobrze wiesz,że pieprzenie o diecie nic nie znaczy.Ogromna sprawa mikroelementów i witamin.

Trzymaj się pawel.

Fairy feller's master stroke.

Portret użytkownika Tyh

Mala ciekawostka, otoz my,

Mala ciekawostka, otoz my, ludzie, nigdy nie powinnismy pic mleka zwierzecego. Dlaczego?

wszystko co jest zawarte w mleku to ogromna ilosc witamin i mineralow, dna, i wielu innych skladnikow pelnych wartosci odzywczych do tego, by w ciagu 4 miesiecy, z cielaka wazacego kilkadziesiat kilogramow, powstala krowa o wadze 400!

Ludzie ktorzy pija takie "zdrowe mleko", na starosc najczesciej sa otyli i schorowani, faceci maja obwisle babie cyce, kobietom odklada sie tluszcz w miejscach w ktorych nie powinien i tak dalej.

Gdy sie o tym dowiedzialem (calkiem niedawno), logicznie na to patrzac stwierdzilem ze to prawda, wiec chetnie sie tym podziele! Pozdrawiam.

Skomentuj