Czy aspartam jest bezpieczny dla zdrowia? Nadal tego nie udowodniono!

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Jednym z większych problemów odżywiania w XXI wieku jest zbyt duża ilość cukru w produktach spożywczych. Z tego powodu tak duża popularność przekąsek i napojów z dopiskiem „light” lub „sugar free”. Nie oznacza to jednak wcale, że nie są one słodkie. Wówczas stosowany jest sztuczny słodzik, aspartam. Daje on słodycz bez konieczności spożywania kalorii, co kusi większość konsumentów. Istnieje jednak jeden zasadniczy problem tego rozwiązania – nie do końca wiadomo, czy jest ono bezpieczne.

 

W ciągu dziesięcioleci wielu naukowców specjalizujących się w analizie żywności kwestionowało bezpieczeństwo spożywania aspartamu, inaczej E951. Pojawiały się doniesienia m.in. o tym, że słodzik może powodować wiele problemów zdrowotnych, od stopniowego uszkadzania mózgu, po wywoływanie nowotworów.

 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności postanowił w 2013 roku dokonać wnikliwego przeglądu dotychczasowych badań nad kontrowersyjnym zamiennikiem cukru spożywczego. Wówczas stwierdzono, że aspartam jest jednak bezpieczny i dyskusje na jego temat na jakiś czas ucichły. Wciąż na półkach sklepowych mamy zatrzęsienie coli zero, gum bez cukru i innych tego typu produktów. Wygląda jednak na to, że ich sprzedaż może wkrótce zostać zakazana.

W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Archives of Public Health naukowcy z brytyjskiego państwowego Uniwersytetu Sussex przyjrzeli się metodyce badań stosowanej przez EFSA w 2013 roku. Niestety, odkryto, że 73 badania, w których wykazano, że aspartam może być szkodliwy, zostały z góry uznane za „niewiarygodne”. Można więc przypuszczać, że było to działanie celowe.

 

W obliczu odkrycia opieszałości EFSA naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu wezwali Unię Europejską do zawieszenia sprzedaży produktów zawierających aspartam, dopóki nie zostanie przeprowadzony nowy przegląd badań w sprawie jego bezpieczeństwa. Tym razem ma on jednak być oficjalny, do wglądu dla wszystkich zainteresowanych.

 

Jeśli aspartam rzeczywiście zostanie zakazany w produktach spożywczych, z pewnością będzie miało to poważne konsekwencje gospodarcze. Składnik jest stosowany właściwie przez każdą dużą korporację spożywczą, a konsumenci w znacznym stopniu przywykli się do słodkości bez konsekwencji w postaci przybierania na wadze. Jak jednak dalej potoczy się ta sprawa, pokaże czas.

 

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (3 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika hyh Swarozyd

Aspartam to substancja

Aspartam to substancja powodujaca trwale uszkodzenie mozgu i choroby psychiczne.

Nie spotkalem normalnej osoby , z ktora mozna pogadac po zuciu gumy , piciu napojow typu Zbyszko itd.

Zawsze jest to osoba ktora ma cos nie tak z glowa...potem okazuje sie ,ze to ASPARTAM ...

stad tyle komentow jest od ludzi ktorzy nie potrafia juz logicznie myslec... a guma przyklejaja wszedzie ...

 

Portret użytkownika Zenek ;)

Może tak, może nie

Może tak, może nie

myślę iż WAŻNYM JEST BY LUDZIE NIE LATALI czymś CO MOZE ICH ZABIĆ

 

bo jest CELOWO WADLIWE.

żeby LATALI INNYMI LINIAMI, INNYMI MODELAMI,

SPRAWDZONYMI BEZPIECZNIEJSZYMI a nie TYM SAMOBÓJCZYM "MaxJEBEM"

 

ale rozumiem twoje podejście jak i tobie podobnych BEZDUSZNYCH I-Podów

opłacanych zresztą żydowskimi szeklami jakim przeszkadza, że piszę o tym co chcą trzymać w SBeckiej szafie pełnej własnorecznie zakatowanych Polaków

 

takich ruskofilnych padalców dla jakich

" 250 TYSIĘCY POLSKICH OFIAR Powstania Warszawskiego to NIEISTOTNY (informacyjny) WYPRYSK "

 

jak dla tego niedorosta

https://zmianynaziemi.pl/comment/491218#comment-491218

 

 

Portret użytkownika ARTUR

Aspartam jest chemicznym

Aspartam jest chemicznym substytutem cukru wymyślonym na potrzeby wojenne pod nazwą sacharyna , nikt normalnie wtedy myślący nie podawał tej trucizny dzieciom a dziś można go kupić na giełdzie przez internet w workach . Jest to typowy konserwant produktów krótkotrwałych lub szczelnie pakowanych . W ogromnych ilościach stosowany do tzw. świeżych sałatek w marketach i w garmażerce . Powoduje szereg chorób naczyniowych , cukrzycę i osłabienie odporności .

Portret użytkownika Dr Piotr

Gratuluję poziomu niewiedzy,

Gratuluję poziomu niewiedzy, bo piszesz o dwóch różnych substancjach. Jak coś piszesz, to chociaż sprawdzaj, czy nie kłamiesz. Wystarczyło sprawdzić tak podstawowe dane choćby w Wikipedii.

Sacharyna - E954 - data wynalezienia 1879

Asparatam - E951 - data wynalezienia 1965.

Oba oczywiście niezdrowe dla organizmu.

Portret użytkownika Medium

Ano właśnie, sacharynę Niemcy

Ano właśnie, sacharynę Niemcy przywieźli do okupowanej Polski, a aspartam jest nowym wynalazkiem.

Żeby było śmiesznie, mojej mamie, która była wtedy młodą dziewczyną, smakowała kawa słodzona sacharyną, choć w domu w bród było najlepszego słodzika pod słońcem - miodu. Dziadek miał dużą pasiekę.

Co do szkodliwości, mam wrażenie, że aspartam jest bardziej niebezpieczny, ale to tylko intuicja.

Portret użytkownika Robaczkowa

Ja nie kupuję niczego z

Ja nie kupuję niczego z aspartamem. Celowo szukam słowa cukier na napojach. Jest pewno wielu takich ludzi jak ja. Jak zastąpią aspartam cukrem będę kupować więcej produktów. Teraz bardzo trudno znaleźć napoje słodzone cukrem. Albo słodzi się aspartamem albo syropem fruktozowoglukozowym (równie groźnym bo według badań zanieczyszczonym metalami cięźkimi).Tylko Helena chyba produkuje napoje z prawdziwym cukrem. Ja innych nie znam. Myślę, że teraz można dobrze zarobić na napojach cukrowych bo takich to trzeba długo szukać, a wielu ludzi boi się aspartamu.

Strony

Skomentuj