Cynamon może zmniejszać ryzyko otyłości i chorób serca

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Dieta wysokotłuszczowa niesie za sobą ryzyko chorób serca i może prowadzić do otyłości, cukrzycy lub innych groźnych schorzeń. Nowe badania sugerują jednak, że można zmniejszyć ryzyko zachorowania, wprowadzając do diety cynamon.

 

Przez 12 tygodni naukowcy stosowali u dwóch grup szczurów dietę wysokotłuszczową. Jedna z nich przyjmowała również suplementację w postaci cynamonu. Zespół badaczy odkrył, że szczury, które spożywały cynamon przybrały mniej tkanki tłuszczowej, niż gryzonie z grupy kontrolnej, która nie otrzymywała suplementacji.

 

Różnice pojawiły się również w wynikach badań krwi, ponieważ grupa suplementująca przyprawę miała zdrowsze stężenie glukozy i insuliny we krwi, a także lepszy profil lipidowy. Ponadto badacze stwierdzili, że szczury, które otrzymywały cynamon miały także zwiększony poziom cząsteczek przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy w organizmie.

Zdaniem badaczy eksperyment ten udowodnił, że cynamon jest bogaty w polifenole, który zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, co może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Przeciwutleniacze chronią przed stresem oksydacyjnym (zaburzenie równowagi pomiędzy antyoksydantami i prooksydantami), który może powodować wiele niebezpiecznych chorób, m. in. zawał serca.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące.


Komentarze

Portret użytkownika keri

Z metodologicznego dna, jakim

Z metodologicznego dna, jakim było to badanie, można wyciągać dowolnie błędne wnioski.

Powinny być trzy grupy, dwie z dietą wysokotłuszczową (z cynamonem i bez) i jedna z tradycyjną, ta trzecia stanowiłaby grupę kontrolną. Przy dwu grupach nie ma grupy kontrolnej.

Wnioski nałukofce tez sobie z dupy wzięły.

Jeśli "badacze stwierdzili, że szczury, które otrzymywały cynamon miały także zwiększony poziom cząsteczek przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy w organizmie", to wcale nie można stąd wyciągnąć wniosku, że cynamon ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Równie dobrze można wyciągnąć wniosek, że cynamon spowodował stan zapalny, wskutek czego we krwi było więcej białych krwinek.

Tak właśnie wyglądają badania naukowe: źle zaprojektowane i nie upoważniające do żadnych wniosków.

Problem w tym, że jednak wnioski nałukofce sobie wymyślają i serwują jako wyniki naukowe Biggrin

Skomentuj