Cukier tak jak alkohol jest legalnie sprzedawanym narkotykiem

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Bywają takie nałogi, które są powszechnie akceptowane w społeczeństwie i nikogo nie dziwią. Nie chodzi bynajmniej o straszną i nieuleczalną chorobę jaką jest alkoholizm, ale o uzależnienie od innego dostępnego wszędzie narkotyku, jakim jest cukier.

 

Cukrowe ćpuny, zupełnie tak jak alkoholicy i narkomani, nie przyznają się do tego, że są ćpunami. Z wyższością patrzą oni na ludzi uzależnionych od innych substancji i wydaje im się, że ich uzależnienie jest właściwie nieszkodliwe. Jest to jednak oczywista nieprawda, ponieważ skutki zdrowotne nadużywania cukru są bardzo poważne.

 

Spożywanie rafinowanego cukru w dużych ilościach może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, począwszy od depresji po udar mózgu i tętniaka. Cukier często prowadzi do otyłości i różnych przewlekłych chorób jak cukrzyca typu II. Już dawno zbadano, że narkotyk ten prowadzi do niezdolności organizmu do kontroli poziomu glukozy we krwi. Regularne spożywanie dużych dawek cukru w każdej postaci prowadzi po prostu do anormalnego utrzymywania się wysokiego poziomu insuliny w organizmie.

 

To jednak nie wszystko. Otyłość i utrudnienie skutecznego trawienia węglowodanów może prowadzić do innych chorób, takich jak osłabienie zdolności widzenia w nocy, a nawet utraty wzroku, oraz chorób nerek, układu krwionośnego i wątroby. Osoby przestające używać cukru często odczuwają też nadpobudliwość, wahania nastroju, a nawet depresja.

 

Zastanawiające jest te to, że cukroholicy mówią tak samo jak wszystkie ćpuny. Twierdzą, że nie ma żadnego problem, że kontrolują swój nałóg i mogą w każdej chwili przestać go jeść. Oczywiście są to wszystko kłamstwa, którymi cukrowi narkomani oszukują samych siebie. Tak jak w przypadku każdego nałogu jest to tylko mrzonka. Nawet gdy zdarzają się okresy bez spożywania tego narkotyku prawie każdy cukrowy ćpun wraca do swojego nałogu.

 

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro

loading...


Komentarze

Portret użytkownika Pacal

Ja piję, herbatę i kawę, obie

Ja piję, herbatę i kawę, obie używki bez cukru, od kiedy cukier był wprowadzony na kartki. I tak zostało .... ale ptysie, wprost uwielbiam! A propos ciastek: nie jest u mnie automatyczne abym je zapijał kawą lub herbatą. Energetyzerów nie piję także. Piwo owszem ale już teraz mało, rzadko! Smile

Portret użytkownika dziadek ze wsi

Ponad 140 lat temu około 1870

Ponad 140 lat temu około 1870 roku robiono na uniwersytecie w Paryżu badania na psach. Jednej grupie dodawano cukier rafinowany do jedzenia, a drugiej nie. Tym karmionym cukru wypadały zęby i zdychały na raka.
Sto lat temu nie istniała choroba o nazwie ''cukrzyca'' - wtedy też była taka choroba identyczna z tymi objawami cukrzycy, ale nazywała się sugar-blue i to była choroba zaszeregowana do chorób umysłowych (świry ją miały co zażerały czymś słodkim stres)
W Rosji na dalekim wschodzie z dala od tej żydo-cywilizacji w zwykłych szpitalach leczą z 100% powodzeniem tę zwykłą cukrzycę głodówką medyczną. U żyda tego nie da się zrobić bo nie ma w tym interesu.

Strony

Skomentuj