Codzienne spożywanie cebuli i czosnku może chronić przed rakiem

Kategorie: 

Źródło:

W jednym z badań przeanalizowano wpływ diety kobiet na ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Naukowcy sugerują, że czosnek i cebula mogą znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi. Bogate w smaku, ostre warzywa są w stanie zapobiegać chorobom takim, jak cukrzyca, choroby serca i, zgodnie z najnowszymi dowodami, także nowotwory. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Nutrition and Cancer.

Kilka wcześniejszych badań powiązało już spożywanie cebuli oraz czosnku z niższym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego, raka żołądka oraz raka prostaty. Jak wskazują najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Buffalo, regularne jedzenie tych warzyw może chronić kobiety także przed rakiem piersi. Do takich wniosków doszli naukowcy analizując modele żywieniowe kobiet z Portoryko. Używa się tam popularnej przyprawy „sofrito”, tradycyjnego sosu portorykańskiego, który bazuje w głównej mierze na czosnku i cebuli.

Zespół baczy wykorzystał dane szpitalne oraz kliniczne do zidentyfikowania 314 kobiet w wieku od 30 do 79 lat, które chorowały na raka piersi w latach 2008-2014. Naukowcy wykorzystali również dane medyczne na temat 364 kobiet niechorujących na raka, które wybrano na podstawie wieku oraz obszaru zamieszkania. Uczestniczki wypełniły szczegółowy kwestio

 

Badacze są zdania, że kobiety, które regularnie spożywały sofrito bazujące na cebuli i czosnku, aż o 67% rzadziej chorowały na raka piersi. W wynikach uwzględniono zmienne takie jak wiek, wykształcenie, rodzinna historia chorobowa, wskaźnik BMI, nałogi i wiele innych. Mimo to odnotowano wyraźny związek między umiarkowanym lub wysokim spożyciem cebuli i czosnku, a rzadszym chorowaniem na raka piersi.

Chociaż badanie miało charakter wyłącznie obserwacyjny i trudno jest wyjaśnić mechanizmy leżące u podstaw wysnutych przez badaczy wniosków, to specjaliści sformułowali już pewne teorie. Prawdopodobnie to przeciwutleniacze oraz związki siarki organicznej przyczyniają się do działania przeciwnowotworowego cebuli oraz czosnku. Ze względu na ograniczoną grupę badawczą naukowcy chcą powtórzyć swoją analizę na danych medycznych kobiet z innych krajów.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Mini

Naród wybrany, zamieszkujący

Naród wybrany, zamieszkujący tereny Palestyny chwali sobie oba wymienione tu warzywa. Statystyki zachorowań na raka i wyników w dziedzinie nobla są jednoznaczne. Co do zasadnosci spożywania cebuli i czosnku nie ma absolutnie żadnych wątpliwości. 

Portret użytkownika Mistguru

Czosnek i cebula zawierają

Czosnek i cebula zawierają bardzo silne substancje aktywne i trzeba je używać jak lekarstwa w rozsądnych dawkach a na codzień zjadane jako przyprawy do każdego dania zrobią nam więcej złego niż dobrego ,zjadane w razie potrzeby są darem natury który leczy.

Portret użytkownika Nomed

Mistrz Nostradamus napisał

Mistrz Nostradamus napisał naukowcy to nieuki.Czyli nieuki powinny się uczyć i korzystać np z wiedzy dawnych cywilizacji.Ale naukowcy pewnie wszyscy zajadają codziennie czosnek i cebulę i jest to co jest.;Nie chcę nikogo z was zniechęcić do zajadania czosnku i cebuli.O tym że są zdrowe każdy z nas wie od dziecka i nie potrzeba żeby nam kretyni to potwierdzali.Ale jeżeli wy lub wasze dzieci uczą się czy też musicie lub chcecie sprawnie myśleć trzeba pamiętać że zarówno czosnek jak i cebula otępia umysł.To nie żart.Wiec czasem trzeba wybrać co lepsze.A jakie mogą być skutki jedzenia codziennie takich dobroci ? To na pewno doskonale wiedzą ci z nwo , którzy nas do tego namawiają.

Skomentuj