Chleb powszedni może być niebezpieczny dla pracy mózgu

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Chleb to jeden z najstarszych produktów spożywczych w diecie człowieka. Jest pożywny i zdrowy, przynajmniej tak to odczuwamy i w większości potwierdzają to eksperci żywnościowi. Jednak słynny amerykański kardiolog William Davis twierdzi, że nowoczesne pieczywo, to nic dobrego dla człowieka, i lepiej, jeżeli się je wykreślić z diety.

 

Zdaniem Davisa, w amerykańskich szpitalach niedawno doszło do wzrostu ilości pacjentów skarżących się na dziwny zespół chorobowy, który charakteryzuje się brakiem koncentracji.  Tą przypadłość zidentyfikowano w USA już pod koniec ubiegłego wieku i została wtedy nazwana „foggy brain”, czyli „zamglony mózg”.  Istnieje założenie, że recesje aktywności umysłowej pacjentów, którzy skarżą się na takie symptomy, są bezpośrednio związane z ich dietą.  Wynika to z faktu, że ludzie zbyt spożywają zbyt dużo pszenicy i produktów z niej wykonanych jak pieczywa i babeczki.

 

Dr William Davis uważa, że ​​nowoczesne odmiany pszenicy genetycznie modyfikowanej zawierają białko, które jest przyczyną ciągłego zmęczenia i nadwagi.  Nadmierne spożywanie białego pieczywa powoduje zmiany w organizmie, które powodują, że normalne funkcjonowanie mózgu nie jest możliwe i dopada nas stan otępienia. Zdaniem Davisa, uprawiana dzisiaj pszenica radykalnie różni się od tej, która rosła 40-50 lat temu.  W ziarnach znajduje się nowe białko, gliadyna.  Działanie jego jest podobne do opiatów i wpływa na pewne receptory w mózgu, aby obudzić w człowieku jeszcze większy apetyt.  Zatem osoba zużywa więcej kalorii dziennie.

 

Otyłość, wzdęcia, problemy jelitowe, bóle głowy, wszystkie te problemy może powodować jeden z najpopularniejszych produktów, pieczywo.  Od dzieciństwa, mówiono nam, że chleb to podstawa ludzkiej diety.  Ale dzisiaj, produkt ten przeżywa najpoważniejszy kryzys "public relations" w swojej historii.  Coraz częściej dietetycy wpisują zwyczaj konsumpcji chleba w kategorii zachowań szkodliwych i niebezpiecznych. Nawiasem mówiąc, ma to również wpływ na sprzedaż chleba.  Na przykład, w 1970 r. obywatele Wielkiej Brytanii, średnio zużywali nieco ponad jednego kilogram chleba na tydzień, tak dzisiaj ta liczba zmniejszyła się do 700 gramów.

 

Pod wieloma względami, fakt upadającej popularności chleba jest związany z tym, że wiele osób zmaga się z nietolerancja pszenicy lub alergią na gluten (białko występujące w pszenicy).  Badanie przeprowadzone przez University of Portsmouth w ostatnim roku wykazały, że 20% Brytyjczyków posiada alergie pokarmowe, a większość z nich związana z nietolerancją pszenicy.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: lecterro
Portret użytkownika lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Adi.

Spożywanie produktów

Spożywanie produktów przenicznych może skutkować nie tyko dekoncentracją, ale też osłabieniem, sennością, brakiem sił witalnych czy wysypką. Ja np od kilku miesięcy nie jem pieczywa, makaronu, ciast, hamburgerów czy pizzy. Wcześniej byłem zmęczony wypijając dziennie z dwie filiżanki kawy, dzisiaj nawet bez kofeiny jestem cały dzień w pełni władz umysłowych. Przyznać muszę, że jedyna rzeczą z którą nigdy nie miałem problemu to otyłość.
 
Zakłądam, że nie dla wszystkich taka dieta bezprzeniczna jest odpowiednia, należy poeksperymentować i sprawdzić czy wasz stan ulegnie znaczącej poprawie przez ten okres. Smile Pieczywo można zastąpić np waflami ryżowymi, mąkę zamienić na bezglutenową albo kukurydzianą czy ryżową, no i zwiększyć ilość spożywanych owoców (tudzież suszonych) i warzyw, orzechów.
Wrzucę wam linka do ciekawego artykułu dotyczącego glutenu i gliadyny http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/

Portret użytkownika Arti

Wyjdźmy z założenia, że chleb

Wyjdźmy z założenia, że chleb to nie baza, a jedynie dodatek do naszego pożywienia- taki zapychacz, żeby żołądek, a więc i nasz mózg czuł się syty, a więc szczęśliwy. Zawsze mnie bawi jak ktoś widzi przekrój mojej kanapki (grubość warstw) chleba:masła(oliwy):obkładu w proporcji 1:2:3. To jest prawdziwa kanapka po Amerykańsku.
 
Chleb zamula, to wie każdy uczeń o godzinie ~9tej w szkole, gdy śniadanie chlebowe było o 7-mej.
 
Jak część osób tu apeluję- róbcie czasem własne chlebki. Może i wyjdzie sporo drożej, ale ile zabawy, a jaki smak własnego wypieku. Wystarczy kupić worek żyta/kaszy i zmielić tylko tyle ile potrzeba na chleb. To jest ważne ponieważ mąka leżakująca w silosach nie ma już żadnych odżywczych skłądników mineralnych dla nas, a świeżo zmielone ma. Nie popadajmy w skrajności, żeby jeszcze produkować samemu zboże....

Portret użytkownika jajaja

KAŻDY z kim rozmawiam, kto ma

KAŻDY z kim rozmawiam, kto ma odrobinę oleju w głowie kupuje chleb z zaufanych źródeł albo piecze go sam. Ja piekę sam i to naprawdę nie jest duży problem. Polecam doskonałą stronę http://www.chleb.info.pl/ - porady praktyka, wszystko o robieniu własnego pieczywa od wyposażenia domowej piekarni po przepisy i porady. Osobiście już od dawna nie kupuję także wędlin, czyste surowe mięso przyprawiam i piekę lub parzę w szynkowarze.

Tym, którzy preferują "chlebek" czy inną "żywność" z marketu lub od pseudopiekarza polecam stronę http://www.ecotrade.pl/ - jednego z dostawców chemii dla przemysłu spożywczego. WSZYSTKO co pochodzi z produkcji przemysłowej jest usrane chemicznymi ulepszaczami, a WY łosie to jecie - lol ....
 
PS, 
Korzystanie z życia raz dwa się skończy jak ci baranie wysiądzie wszystko po kolei począwszy od przewodu pokarmowego, po wątrobę, nerki, serce ....

Portret użytkownika asdas

Od 2 lat miałem poważne

Od 2 lat miałem poważne problemy jelitowe. Bóle niemiłosierne - z racji znów pewnej dolegliwości  z narządzem...
 
Gdy odstawiłem gluten - jak ręką odjął. Przysięgam i RADZĘ spróbować samemu - to naprawdę nic nie kosztuje, nic się nie stanie itd. 
 
Pieczywo z mąki kukurydzianej kupujcie, przekonajcie się sami. Nie musicie wierzyć - po prostu sprawdzcie.

Portret użytkownika ad vocem

Niezły ściemniacz z

Niezły ściemniacz z pieczeniem własnego "chleba" się uaktywnił.Ciekawe kiedy stwierdzi,że ten chleb .....to maca?Poza tym wieeelu z nas Polaków piecze własny chleb z mąki żytniej zrobionej z ziarna żyta wyhodowanego na własnej ziemi.

Portret użytkownika NYC

Niektorzy ludzie sa uczuleni

Niektorzy ludzie sa uczuleni na pszenice moga miec nie tylko problemy z trawieniem i otyloscia ale takze wieksze ryzyko chorob chronicznych tj astma, cukrzyca czy przewlekle chroniczne alergie. U mnie uczulenie na przenice objawia sie problemami z wyproznianiem czyli zatwardzeniem, wzdeciami, gromadzeniem wody w organizmie, dusznoscia i astma, brakiem koncentracji i ciaglym zmeczeniem. Probuje byc na diecie bezglutenowej, i kiedy jestem na niej wszystkie te nieprzyjemne objawy mijaja. Ale czasami ciezko oprzec sie pokusie i 2 kromki chleba potrafia spowodowac ze wszytkie te sympromy wroca na kilka dni.

Portret użytkownika zzz

Obecnie najlepszy jest chleb

Obecnie najlepszy jest chleb 100% żytni na zakwasie robiony własnoręcznie w domu. Zakwas można kupić na allegro, mąkę żytnią najlepiej bezpośrednio z młyna (np. bogutyn).  Przy okazji mozna sobie zrobic porzadny  gęsty żurek. A jak pachnie w domu. Jak się spróbuje takiego chlebka to potem wypieki ze sklepu smakują jak papierowa wata. Trochę wprawy i cierpliwości a efekty będą super. Taki chleb nie pleśnieje. Można robić suchary, wodzionkę, kwas chlebowy. Dla leniwych są maszyny, za kikaset złotych. Z drożdźami trzeba uważać bo też mogą być GMO. Zakwas produkuje kwas mlekowy (probiotyk), drożdźe alkohol. Przepisów szukajcie w necie. Warto!

Strony

Skomentuj