Celiakia czy zatrucie glifosatem? Naukowcy domyślają się co stoi za epidemią nietolerancji glutenu

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Herbicyd Roundup zawierający glifosat może być odpowiedzialny za epidemię celiakii, która odpowiada za nietolerancję glutenu. Celiakia staje się coraz częstszym problemem szczególnie w Ameryce Północnej i Europie, gdzie cierpi na nią około 5% populacji.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Interdisciplinary Toxicology w 2013 r. mówi o tym, jakoby glifosat miał być odpowiedzialny za rozwijanie się nietolerancji na gluten. Badanie to zostało całkowicie zignorowane przez media w tym czasie. Obecnie uznaje się glifosat za substancję rakotwórczą oraz powodującą wiele niebezpiecznych chorób.

 

Jak twierdzą naukowcy, objawy nietolerancji glutenu i celiakii są szokująco podobne do objawów u zwierząt laboratoryjnych narażonych na działanie glifosatu. Ponadto liczba osób, u których zdiagnozowano nietolerancję glutenu i celiakię wzrosła wraz z częstszym stosowaniem glifosatu w rolnictwie, zwłaszcza w związku z praktyką opryskiwania ziarna herbicydem tuż przed żniwami, która która stała się rutyną w latach 90.

Sugerowano, że gwałtowny wzrost liczy przypadków celiakii wynika po prostu z lepszych narzędzi diagnostycznych. Najnowsze badania potwierdzają jednak, że nie jest to prawdą.

 

Zatrucie glifosatem daje objawy identyczne jak przy celiakii. Są to m. in. brak równowagi flory bakteryjnej jelit, niedobory żelaza, kobaltu, miedzi oraz innych rzadkich metali, czy problemy z płodnością i donoszeniem ciąży.

W 2009 r. naukowcy poszukiwali przeciwciał glutenu w zamrożonej surowicy odpornościowej pobranej w latach 1948–1954 i porównali je z próbkami pobranymi współcześnie. Odkryli oni 4-krotny wzrost częstości występowania celiakii u młodszego pokolenia. W związku z niekontrolowanym używaniem szkodliwego herbicydu przez rolników, warto wykluczyć z diety produkty zbożowe, które najwyraźniej mogą spowodować poważne problemy zdrowotne.

 

To nie byłby pierwszy raz gdy korporacja Monsanto zostaje oskarżona o zatrucie dużej cześci populacji. Wcześniej był skandal z pestycydem DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), który był kiedyś masowo stosowany do walki z komarami, które przenosiły malarię. Odkrywca tej substancji Paul Mueller otrzymał nawet Nagrodę Nobla w 1948 roku. Oprócz zwalczania owadów był również wykorzystywany w rolnictwie. Potem okazało się, że pojawiły sie dowody szkodliwego wpływu na ludzi i w 1972 roku wprowadzono zakaz stosowania DDT w większości krajów.

 

To także poważny problem dla przyszłości technologii GMO, bo przecież nasiona rundup ready były szeroko stosowane. Skoro jednak glifosat zyskał złą sławę, może to oznaczać, że technologia Rundup Ready bez Rundupu nie będzie stosowana przez rolników. 

Glifosat jest substancją wykorzystywaną głównie w produkcji środków owadobójczych. Preparat znajduje się na rynku od przeszło 40 lat. Najpopularniejszy środek, herbicyd o nazwie Roundup, produkowany jest przez koncern Monsanto. W Polsce znajdują się również dziesiątki innych produktów, zawierających glifosat. 

 

Parlament Europejski poparł całkowity zakaz stosowania herbicydów opartych na glifosacie oraz natychmiastowe ograniczenie ich używania. Obecna zgoda na stosowanie tej substancji na terenie Unii Europejskiej wygasła 15 grudnia. Spodziewane jest jednak odnowienie zgody na przynajmiej 10 lat. Jednak zgoda krajów członkowskich na przedłużenie stosowania glifosatu nie wydaje się obecnie czymś oczywistym.

 

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: B
Portret użytkownika B

Redaktorka, która pracuje z nami od ponad 3 lat. Specjalizuje się w tematyce medycznej i zdrowym żywieniu. Często publikuje na portalu medycznym tylkomedycyna.pl



Komentarze

Portret użytkownika mirjam

Skoro PUE zastosował

Skoro PUE zastosował całkowity zakaz stosowania to dlaczego zmienia zdanie jak dziwka spod latarni , jest to celowe TRUCIE wszystkich którzy spożywają wyroby zbożowe opryskiwane tym syfem.A euro posłowie schowali głowy w piasek tacy jak pan Zwiewka który ma tak zwany mandat dożywotni to jest Hamstwo.

Portret użytkownika Dr Piotr

A po co komu produkty

A po co komu produkty zborzowe czy mleczne...ja od ponad 10 lat nie jem nic ze zbórz i mleka i mam się świetnie, zdrowie OK...nie bądźmy niewolnikami standardów żywieniowych i rozkoszy stołu, jedzenie to tylko paliwo dla ciała. Ja podchodzę w taki właśnie sposób do jedzenia, mam zjeść to i to o stałej porze i tyle, smak i podanie to dla mnie rzeczy wtórne i niezbyt ważne, ma być na ile się da zdrowe i tyle. A ludzie robią z tego wielkie oyeyku...skoro jest tak, jak wspomniano w artykule, to tym bardziej wskazane jest zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Portret użytkownika euklides

Praktycznie każdy rodzaj

Praktycznie każdy rodzaj żywności jest dzisiaj skażony. Ryby zawierają rtęć oraz promieniotwórcze radioizotopy. Mięso zawiera hormony i antybiotyki. Wszystko karmione syfiastymi paszami. Warzywa i owoce kropione są czym się da, w tym Roundupem. Powietrze zatrute, rzeki zatrute, morza i oceany zatrute. Jedynie upadek obecnego systemu i przejście na anarchizm mogą  radykalnie zmienić losy ziemi i ludzkości.

Portret użytkownika Leutu

Coś jest na rzeczy, bo jest

Coś jest na rzeczy, bo jest wysyp ludzi chorych na celiakię. W mojej rodzinie dwie osoby. U znajomych dzieciak. To jest straszna choroba. Człowiek jest jak Robinson na bezlundej wyspie i musi przetrwać bez tego, co jedzą inni, więc zdobyć własną żywność. Produktów bezglutenowych jest sporo, ale ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Niektóre produkty są strasznie suche, gumowe lub smakują jak tektura. Jeśli zamawiasz coś przez internet i nie przyjdzie, to nie masz co jeść... Wyobrażam sobie jakie tragedie są na wsi. Bo w mieśie człowiek sobie poradzi, ale na wsi nikt nic nie wie o nietolerancji glutenu. W małych sklepikach nie kupisz zupełnie nic bezglutenowego. Tacy ludzie cierpią albo od razu biorą sznur i kończą ze sobą. Ktoś powinien odpowiedzieć za taki stan rzeczy, bo to jest terroryzm żywieniowy i pośrednie zabijanie ludzi. Poza tym, taka sytuacja uczy nas, że jeśli jest coraz większa grupa takich osób, to problem rośnie i za 10-20 lat może dosięgnąć sporej części cywilizacji. A wy myślicie, że dlaczego już teraz ostrzegają, że w przyszłości będą wojny o jedzenie i wodę pitną? Wydaje się to trywialne, ale jak zwykłe jedzenie oparte na zbożach zacznie ludziom sprawiać ból i dyskomfort, to sprawy przybiorą poważny obrót. Obecnie, gdy ktoś skarży się na niedogodności po zjedzeniu produktów glutenowych, to bliscy i znajomi trywializują. Mówią: "coś sobie wmawiasz, ja tam jem wszystko. Co ty wydziwiasz, zrób se kanapki z masłem i nie marudź". To jest właśnie piekło, w którym żyją ludzie z nietolerancją glutenu. Dlatego mam nadzieję, że poza pozwami i gigantycznym odszkodowaniem, jakie będzie musiała płacić ta diabelska firma pojawią się jeszcze inne działania, które zablokują jej pracę na szkodę ludzi. Tylko już wtedy będzie za późno.

Ojcem Mieszka był, według niego, Siemomysł, dziadem Lestek, a pradziadem Siemowit. Z pierwszą żoną, Dobrawą, miał Mieszko syna Bolesława i córkę.

Portret użytkownika еuklidеs

Czy ktoś trafi do pierdla za

Czy ktoś trafi do pierdla za trucie ludzi? Bo z rozmaitymi pierdołami i szarym Kowalskim państwo nie ma skrupułów. Zamknąć wszystkich polityków, dyrektorów i głównych udziałowców korporacji Monsanto.

Portret użytkownika Ya

W dalszym ciągu redakcja

W dalszym ciągu redakcja szerzy dezinformację na temat przeznaczenia glifosatu. Jest to herbicyd i służy do zwalczania chwastów oraz dosuszania roślin przed zbiorem poprzez zatrzymanie ich wzrostu w jednym terminie. Zamiast bezmyślnie powielać głupoty ktoś z was mógłby sprawdzić na stronie Ministerswa Rolnictwa etykietę tego środka ochrony roślin.

Portret użytkownika Medium

Autor artykułu miesza

Autor artykułu miesza herbicydy ze środkami owadobójczymi i sam zdecydowany nie jest, do jakiej grupy glifosat zaliczyć.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Glifosat

Wikipedia nic nie wspomina o owadobójczym działaniu tego preparatu, choć chętnie poczytałabym o wpływie tego środka na organizm owadów.

W każdym razie coraz częściej mówi się, że to nie gluten, w który bogata jest pszenica GMO niszczy nabłonek jelit, lecz właśnie glifosat, którym nasiąknięte jest ziarno. Glifosat bowiem jest używany przed zbiorami by wyrównać dojrzewanie upraw. Podobnie dzieje z uprawami rzepaku. Ciekawi mnie, czy olej rzepakowy także będzie glifosat zawierał, bo mnie jakoś mało smakują inne oleje...

Historia lubi się powtarzać...Prawda? Nieprawda. Historia nie jest jakimś nadrzędnym ożywionym tworem, nie jest zbiegiem przypadkowych sytuacji. Zdarzenia są skutkiem czegoś, co było wcześniej planowane.

Portret użytkownika Plejstocen

Glifosat pozwala na

Glifosat pozwala na przyswajanie glinu(aluminium) przez ludzi. Jest to potężna trucizna, bo organizm nie wie jak się przed tym bronić, gdyż glin nie występpuje naturalnie w przyrodzie w cyklach życiowych. Organizm zabija sam siebie 

Skomentuj