Buraki ćwikłowe doskonałe wpływają na zdrowie

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wiele warzyw bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jednym z nich jest z pewnością burak ćwikłowy. Jego lecznicze działanie było postulowane już od dawna, podsumujmy naszą wiedzę o tej czerwonej bulwie.

 

Buraki ćwikłowe są niesłusznie mylone z burakami cukrowymi. Jednak oprócz części wspólnego genomu te dwa warzywa mają niewiele wspólnego. Burak cukrowego zawiera wiele sacharozy i jest stosowany wyłącznie do wytwarzania przemysłu cukrowego. Z kolei burak ćwikłowy zawiera dużo błonnika, o niskiej zawartości cukru i ma wspaniały smak.

 

Burak zawiera wszystkie elementy potrzebne do zachowania zdrowia. Jego ciemny, intensywny kolor czerwony jest spowodowany obecnością Betaniny, której pozytywne cechy nie są powszechnie znane. Betanina ma na przykład działanie przeciwrakowe, a przede wszystkim chroni wątrobę, prostatę i płuca. W burakach jest dużo witaminy B9, która jest istotna szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ pozwala na uniknięcie potencjalnych zakłóceń w rozwoju płodu.

 

Sok z buraków może służyć jako doskonałe źródło witamin (A, B1, B5, B6, C i E) i minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Buraki są bogate w witaminę K, która wspiera krzepnięcie krwi. Dlatego ludzie, którzy biorą leki przeciwzakrzepowe powinni korzystać z nich z umiarem.

Buraki są wyjątkowo bogate we flawonoidy, które są rodzajem przeciwutleniaczy. Chronią nas one przed wolnymi rodnikami, które często mogą być przyczyną chorób układu krążenia. W jednym z brytyjskich badań stwierdzono, że picie soku z buraków może spowodować nawet wzrost wytrzymałości sportowców i to aż o 16%. Efekt ten jest prawdopodobnie spowodowany dużą zawartością azotanów w soku, które w kontakcie ze śliną przekształcany w azotyny. Te azotyny powodują, że mięśnie sportowców otrzymują więcej tlenu i składników odżywczych.

 

W skórze buraków znajduje się trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w jego miąższu. Więc spożywając buraki należy pomyśleć o takich metodach jego przygotowania, które ją zachowują. Burak może być gotowany lub jedzony na surowo w sałatce. Szczególnie dobrze komponuje się z cykorią oraz olejem z orzechów włoskich. Buraki można usmażyć jako chrupiące płatki i przede wszystkim są głównym składnikiem słynnego barszczu z Europy Wschodniej.

 

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Lommo

Najprostsza do wykonania

Najprostsza do wykonania potrawa z buraków ćwikłowych to surówka (z jabłkiem) . Trzemy buraki na małym oczku  i następnie mieszamy to z jabłkami utartymi na oczku większym. Jabłek jak wiadomo w Polsce jest pod dostatkiem. Dodajemy troche majonezu i gotowe (niektórzy wolą wersję z jogurtem typu greckiego czyli gęstym).

Portret użytkownika minoduesp

Od zawsze wiadomo było ,że

Od zawsze wiadomo było ,że trzeba jeść różne warzywa aby być zdrowym - to żadna rewelacja ,szczególnie jak się pamięta takie coś jak "piramida żywieniowa".. I między innymi także tym powinny się zajmować szkoły ,wpajaniem zasad zdrowego odżywiania ,bo "system" ma to gdzieś co widać w reklamach telewizyjnych , gdzie BREDZĄ   "jesteś głodny ? - zjedz batonika".. a potem nastaje kolejny BEŁKOT o "cudownych " tabletkach ,na zaparcia ,na to i owo..

Portret użytkownika r.abin

Nie przesadzajcie - "burak

Nie przesadzajcie - "burak ćwikłowy zawiera dużo błonnika, o niskiej zawartości cukru". W buraku ćwikłowym jest 9% cukru (w cukrowym 18%). Może idzie Wam o liście? W buraku liściowym cukru jest niewiele ponad 1% - więc w botwince - chyba podobnie

Portret użytkownika Elka

Też nie wiem jak to

Też nie wiem jak to skomentować. Oprócz wielu błędów stylistycznych... Nie rozumiem skąd się wziął pomysł, że buraki cukrowe są mylone z burakami ćwikłowymi. To jak pomylić białego z murzynem. 

Strony

Skomentuj