Brązowy tłuszcz może pomóc w leczeniu cukrzycy

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy z Rutgers University (USA) wraz ze współpracującymi kolegami stwierdzili, że brązowy tłuszcz jest dobry dla zdrowia ludzi. Na tej podstawie w przyszłości możliwe będzie tworzenie leków do leczenia otyłości i cukrzycy typu 2 – napisano na stronie uniwersytetu. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Nature.

 

Brązowy tłuszcz lub brązowa tkanka tłuszczowa. Jest rodzajem tkanki tłuszczowej u ssaków. W przeciwieństwie do białej tkanki tłuszczowej jej ilość w ludzkim ciele jest bardzo mała, tj. kilka gramów na szyi, obojczyku, nerce i rdzeniu kręgowym. Brązowy tłuszcz bierze udział w termoregulacji - w niskich temperaturach zaczyna wytwarzać ciepło poprzez pochłanianie cukru i białego tłuszczu.

 

Badania wykazały, że brązowy tłuszcz może również pomóc w filtrowaniu organizmu i usuwaniu aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) z krwi. BCAA (leucyna, izoleucyna i walina) znajdują się w produktach spożywczych, takich jak jajka, mięso, ryby, drób i mleko, a także w suplementach, które mogą spożywać niektórzy sportowcy i osoby chcące budować mięśnie.

 

W normalnym stężeniu we krwi aminokwasy te są niezbędne dla zdrowia. W nadmiernych ilościach są związane z cukrzycą i otyłością. Naukowcy odkryli, że u osób z niewielką ilością brązowego tłuszczu w organizmie BCAA są gorzej usuwane z krwi, co może prowadzić do rozwoju tych chorób.

 

Badanie ujawniło również ponad dwudziestoletnią tajemnicę dotyczącą brązowego tłuszczu, tj. w jaki sposób BCAA docierają do mitochondriów, które wytwarzają energię i ciepło w komórkach. Naukowcy odkryli, że białko (zwane SLC25A44) kontroluje szybkość, z jaką mitochondria w brązowych komórkach tłuszczowych usuwają aminokwasy z krwi i wykorzystują je do wytwarzania energii oraz ciepła.

 

„Nasze badanie wyjaśnia paradoks, że suplementy BCAA mogą potencjalnie przynieść korzyści tym, którzy mają aktywny brązowy tłuszcz (zdrowi ludzie), ale mogą zaszkodzić innym, w tym osobom starszym i osobom cierpiącym na otyłość i cukrzycę” - powiedział Labros S. Sidossis, jeden z autorów pracy, profesor, który kieruje Wydziałem Kinezjologii i Zdrowia w School of Arts and Sciences na Rutgers University.

 

Naukowcy muszą teraz ustalić, czy wchłanianie brązowego tłuszczu BCAA może być kontrolowane przez czynniki środowiskowe, tj. umiarkowane temperatury (około 18 stopni Celsjusza), czy poprzez spożywanie pikantnych potraw lub narkotyków. Czynniki te mogą poprawić poziom cukru we krwi, co jest związane z cukrzycą i otyłością.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt



Komentarze

Portret użytkownika Dr Piotr

A co do aminokwasów BCAA to

A co do aminokwasów BCAA to jakiśabsurd o jego szkodliwości, stosuję je ze względu na cieżkie treningi siłowe i spożywam około 80g dziennie podzielone na 4 porcje w ciągu dnia i wszystko jest OK, jestem zdrowy, szczupły i zero objawów cukrzycy, bo badam stan cukru co jakiś czas profilaktycznie. Aminokwasy BCAA sprzyjają odchudzaniu i podkręcają metabolizm i regenerację, wpływając korzystnie na organizm i walkę z nadwagą, każda dieta wysokobiałkowa również temu sprzyja. Tak dla obawiających się mitycznego zakwaszenia organizmu (które de facto nie istnieje i to już obalono ładnych kilka lat temu, jest tylko występujące rzadko u ludzi schorzenie o nazwie kwasica, a to już kompletnie inna bajka niezwwiązana z dietą) to spożywam około 3,5g białka na kilogram wagi ciała i czuję się super, zero problemów z nerkami czy innymi organami, które to niby tak mają być obciążone.

Portret użytkownika dziiadek ze wsi

Róbcie własne masło klarowane

Róbcie własne masło klarowane. To najlepszy tłuszcz na świecie. Właśnie skończyłem robić takowe masło i mi stygnie, więc sobie usiadłem odpocząć przed kompem. Każdy tłuszcz sklepowy obojętnie roślinny czy zwierzęcy może być skażony roundupem GMO napromieniowany rentgenem lub być zwyczajnie kiepskiej jakości. Nawet klarowane sklepowe 20 zł za 0,5 kg jeśli było wcześniej robione z masła mrożonego to jest do niczego bo została w nim już zmieniona struktura.

Portret użytkownika Dr Piotr

A tak zapytam, Ty z jakiego

A tak zapytam, Ty z jakiego masła robisz to klarowane...pewnie z takiego jakie kupisz (czyli na bank mrożonego i zaprawionego chemią, żeby się nie psuło w sklepie na półce chłodniczej). No chyba, że masz dostęp na bieżąco do mleka prosto od krowy i sam sobie w maselnicy wytrząsasz masełko w domu.

Niestety zmartwię Cię, ale każda obróbka termiczna źle wpływa na tłuszcze i powoduje ich utlenianie i wytwarzanie wolnych rodników, było już o tym pisane, że takie masło wcale nie jest zdrowsze od normalnego, bo zostało potraktowane wysoką temperaturą dla sklarowania.

Skomentuj