Kategorie:
Naukowcy z Harvard Chan School of Public Health odkryli, że utrata owadów zapylających doprowadziła do zmniejszenia plonów owoców, warzyw i orzechów o 3-5% oraz szacunkowo 427 000 dodatkowych zgonów z powodu chorób współistniejących, w tym chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy i niektórych rodzajów raka. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Environmental Health Perspectives.
Zdaniem uczonych to tak zwana "rosnąca presja antropogeniczna" na systemy naturalne prowadzi do rocznej redukcji liczebności owadów o 1-2%, co zagraża zaopatrzeniu ludzi w zdrową żywność.
Naukowcy modelowali wpływ śmierci owadów zapylających, korzystając z danych z sieci setek farm pilotażowych w Azji, Afryce, Europie i Ameryce Łacińskiej.
Wyniki pokazały, że straty w produkcji owoców, warzyw i orzechów były bardziej dotkliwe w krajach o średnich i wysokich dochodach, gdzie wskaźniki chorób niezakaźnych są wyższe. Zdrowie ludzi najbardziej ucierpiało w krajach o średnich dochodach i dużej populacji – w Chinach, Indiach, Indonezji i Rosji.
Szkody gospodarcze były większe w krajach o niskich dochodach, gdzie utrata całkowitej wartości produktów rolnych może sięgać 10-30%.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Skomentuj