Biały cukier kulinarną kokainą niebezpieczną dla zdrowia

Kategorie: 

Biały cukier w formie kryształów

Słyszeliście zapewne wielokrotnie, jak zły jest dla was biały cukier. Biały, przetworzony cukier jest kokainą kulinarnego świata. Gdy go spróbujesz jesteś uzależniony, nigdy nie ma go dość. Ta niezwykle wciągająca substancja, nie zawiera żadnej wartości odżywczej, i jest faktycznie składnikiem odżywczo-ujemnym, ponieważ czerpie składniki odżywcze z organizmu w sposób podobny do pijawki.

 

Prawie każdy zna te fakty przynajmniej pobieżnie.  Dlaczego cukier powoduje takie rzeczy i, co ważniejsze, co mogą zrobić ci z nas, którzy wyjątkowo lubią słodycze, ale woleliby uniknąć do uciekania się do innych wątpliwych zamienników cukru takich jak aspartam lub fruktoza z syropu kukurydzianego (HFC)?

 

Biały cukier produkowany jest zarówno z trzciny cukrowej jak i z buraków. Większość cukru w Stanach Zjednoczonych pochodzi z buraków cukrowych. Zasadniczo, podczas gdy cukry pochodzące z samych roślin są nieco inne, gdy podlegają przetworzeniu na cukier biały (nawet brązowy), jest on zasadniczo taki sam.

 

Więc biały cukier z torebki spożywany przez nas, to nic takiego, czym było to, gdy zostało pierwszy raz zebrane. Cukier w najbardziej przetworzonej z form, w rzeczywistości jest zaskakujący dla naszego ciała. Większość rodzajów cukrów, wpływa na nasz metabolizm, aby tymczasowo go podkręcić, a to powoduje, że zużywa się wtedy więcej energii. Sam cukier daje nam większość tej nowej energii, ale inne składniki potrzebne do utrzymania funkcjonowania naszego ciała, podczas gdy jesteśmy w tym stanie pobudzenia muszą się skądś wziąć.

 

Te składniki odżywcze są zwykle pobierane z naszego ciała, głównie z naszych kości, krwi i tkanki mięśniowej. Na czas określony, nie długoterminowy nie jest to problemem, ponieważ możemy zastąpić tą stratę. Z tego powodu, cukry nie są czymś, czego powinniśmy całkowicie unikać, ale powinny być racjonowane.

 

Przetworzone cukry o ile to możliwe należy zastąpić naturalnymi odpowiednikami, ponieważ te odpowiedniki są często równie słodkie i nie mają prawie szkodliwych skutków.

 

Kiedy biały cukier jest używany stale w bogatej diecie, prowadzi do otyłości, cukrzycy i chorób serca. Wzrasta również prawdopodobieństwo innych przewlekłych schorzeń, takich jak rak. Problemy te wynikają z podwyższonego i długotrwałego zaburzenia metabolizmu powstałego w wyniku z długotrwałego stosowania cukru. Nasz organizm walczy w celu uzupełnienia strat, prowadząc do otyłości.

 

Prawdopodobnie najlepsza alternatywa dla przetwarzanego cukru jest miód, najlepiej organiczny, surowy miód bez przetwarzania. Nie jest to opcją dla cukrzyków, ponieważ miód jest naturalnym cukrem, więc ma takie same skutki dla poziomu glukozy we krwi.

 

Melasa to kolejny ulubiony substytut i jest łatwy do zdobycia. To jest w rzeczywistości cukier, ale nie jest nadmiernie przetworzony i jest to pierwszy etap w procesie przetwarzania cukru. Jest jeszcze cukier, więc diabetycy powinni stosować to umiarkowanie.

 

Inną opcją jest syrop klonowy (rzeczywisty, naturalny syrop, naturalny cukier w płynie). Jest słodki, bogaty w minerały i smaczny. Znowu jednak jest to cukier, choć naturalny, a więc ma wpływ na poziom glukozy we krwi.

 

Świetnym rozwiązaniem, jeśli można go znaleźć, jest słód jęczmienny w syropie. Jest to złożony węglowodan, wykonany w syropie, ale nie tak bardzo przetworzone jak HFCS. Jest delikatny w metabolizmie i nie zmienia znacznie poziomu glukozy we krwi.

 

Surowy brązowy cukier, sprzedawany w sklepach pod różnymi markami o podobnych nazwach, jest cukrem trzcinowym, w którym pominięto końcowy proces bielenia, który usuwa dużo cukru surowego bogatego w minerały i składniki odżywcze.

 

Stevia jest to stosunkowo nowa rzecz na rynku i była promowana mocno, jako substytut cukru. Jest to amazońska roślina, która jest bardzo słodka i stosowana jest w formie suszu. Proponuje spróbować i samemu zdecydować, czy jest to substytut dla Ciebie.

 

Inną opcją dostarczania cukru jest jedzenie owoców. Jest to preferowana opcja dla przyswajania cukru. Owoce wszelkiego rodzaju są oczywiście idealne dla Ciebie na wiele sposobów, ale jak wszystko, co jest naprawdę dobre, korzystaj z tego z umiarem.

 

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące.


Komentarze

Portret użytkownika Pulsar

  http://www.food-info.net/pl

 
http://www.food-info.net/pl/products/sugar/history.htm
Cukier cieszył się tak dużym popytem w Europie, że wiele Wysp
Karaibskich, m.in. Barbados, Antigua i połowa Tobago, zostało
całkowicie wylesionych, aby uzyskać ziemię pod uprawę trzciny
cukrowej,. Trzcina cukrowa uprawiana była już na masową skalę. Do
pracy na polach trzciny cukrowej sprowadzono z Afryki i Indii miliony
ludzi. Produkcja cukru była zatem ściśle związana z zachodnim
handlem niewolnikami.

Cukier był ekonomicznie tak ważny, że wszystkie europejskie
potęgi zakładały lub próbowały założyć swoje kolonie na
małych wyspach Karaibów i o kontrolę nad nimi stoczono wiele
bitew. W późniejszym czasie, trzcina cukrowa była uprawiana na
potrzeby rynku europejskiego i lokalnego na dużych plantacjach w
różnych częściach świata (Indie, Indonezja, Filipiny i Wyspy
Pacyfiku).

 
Bez wątpienia, narodowe i gospodarcze
interesy związane z plantacjami trzciny cukrowej sprawiły, że w
krajach europejskich burak cukrowy pozostał niczym więcej niż
ciekawostką. Taka sytuacja utrzymywała się aż do Wojen
Napoleońskich na początku XIX wieku, kiedy to Anglia zablokowała
import cukru na kontynent europejski.

 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_buraczany
Jednak szybki rozkwit przemysłu
cukrowego zawdzięczamy Napoleonowi Bonaparte. W roku 1806 podjął
decyzję o blokadzie kontynentalnej, mającej na celu wykluczenie
Brytyjczyków z europejskiego rynku. W 1811 wydał dekret o uprawie
buraków na terenie obejmującym 32000 hektarów. Dzięki własnej
produkcji cukru Francja miała się uniezależnić od kolonii. Aby
wzmóc produkcję imperator zwolnił przemysłowców od podatków
przez 4 lata. W 1812 Napoleon wydał drugi dekret, z rozporządzeniem
o utworzeniu zakładów naukowych zajmujących się procesem
produkcji buraków.

 
 
http://www.wilnoteka.lt/pl/artykul/wojna-o-cukier
W cieniu konfliktów o gaz z Rosją,
Białoruś równolegle toczy z Ukrainą wojnę o cukier. Południowy
sąsiad Białorusi oskarża ją o dumping i niszczenie własnego
rynku. Już w 2008 roku Ukraińcy grozili Białorusinom wprowadzeniem
kwot importowych.

 
--------------------------------------------------------

 
Powyższe wycinki wyraźnie pokazują
że cukier był i jest przyczyną wojen i konfliktów.
Moje GG 9143199
 

Portret użytkownika Kot_Wasyl

Zgadza się, ja tak właśnie

Zgadza się, ja tak właśnie miałem. A kiedy pozbyłem się sporym wysiłkiem kandydozy, ochotę na słodycze mam śladową. Dawniej dnia nie mogłem spokojnie spędzić bez pożarcia choćby małego batonika. A teraz to już historia, na szczęście Smile
A sama candida albicans wygląda jak każdy inny mikroorganizm, nic ciekawego ani spektakularnego. To tak jakby ekscytować się wyglądem bakterii E-coli albo pantofelka (choć to innego typu organizmy niż candida). Na pewno stosowne zdjęcia można znaleźć w necie albo w podręcznikach medycznych.

Portret użytkownika Pulsar

http://www.candida.info.pl/ "

http://www.candida.info.pl/
"Kandydoza, zwana również drożdżycą powodowana jest przez grzyby z rodzaju Candida, głownie przez Candida albicans.
Grzyb ten jest organizmem wszędobylskim, obecnym
praktycznie wszędzie w środowisku. Nie stwarza żadnego zagrożenia dla
człowieka dopóki nasz organizm posiada normalnie funkcjonujący i sprawny
układ odpornościowy.
W przypadku gdy nasz układ immunologiczny zawodzi,
może dojść do rozprzestrzenienia się drożdży z rodzaju Candida wewnątrz
naszego organizmu, co prowadzi do groźnej choroby - kandydozy"
 
Tak wię nie pisz bzdur że to nadmiar spożywanego cukru wywołuje tę chorobą.
To osłabienie odporności immunologicznej jest czynnikiem inicjującym jej uaktywnienie.
 
Moje GG 9143199

Portret użytkownika jazzik

nie cukier nam szkodzi lecz

nie cukier nam szkodzi lecz polityka i politcy a to co nasze i na naszejziemi chodowne jest zdrowe i dobre i tak niech zostanie bo tera sie nie liczy jakosc tylko ilosc więc albo zaczniem ufac naszym rolnika i kupowac ich produkuty olewjac inne damy im szane a jak nie dalej bedziem jedli GMO itd wiec ludzie zacznijcie myśleć młodzi czy starzy i jedzcie to co polskie a nie imprtowane dajcie zarobic naszym rolniką a nie z uni

Portret użytkownika jazzik

troche prawdy w tym jest ale

troche prawdy w tym jest ale nie do konca ale cukrier jest obecny prawie wszczedzie a przedewszystkim w owocach ale prawda jest taka ze  jest to chodowane na GMO to  jest nie zdrowe ale dobze wiemy co tera potrafi chemia ale prawda jest taka że cukier powinien nam dawac energi a nie od nas ja czerpac ja nie używam cukru od kilku lat ale slodze miodem naturalnym zepakowym lub wielo kwiatowym a my i tak po wałkach naszego żadu jak  w niokosiu  dalej placimy za cukier jak za zboże i to w rzewczywistoci nie nasz cukier tylko importowany to gdzie tu logika gdzie tu uczwiość  lepiej sprowadzac i zasypyac gównem nasz rynek niz dac zarobić naszym rolniką a niema i tak nic lepszego niz  prawdziwy miodzik to jest samo zdrowie i pamiętajcie padną pszczoły zginiemy i my bo to one nas utrzymuja i daja nam jesc a GMO to tylko sciema i syf i lepiej jest ku....... zasypywac nasz rynek wszystkm co sie da z chin tego nigdny nie zrozmumiem i za to ze politycy nasi pozwalaja na to ,trzeba wyciagac wnioski albo oni albo my więc zdrowe jest nasze najwrzniejsze i nic wiecej nam nie potrzeba i zacznijmy szanowac naszcych rolnikow bo to oni tak jak pszczoly nas karmią i nie parzcie na sos tylko na swoje zdrowie i sowich dzieci

Portret użytkownika KATHY

Na szczescie jest jeszcze

Na szczescie jest jeszcze KSYLITOL - cukier z kory brzozowej ! Polecam ! W odroznieniu od innych cukrow ten jest nawet korzystny dla nas. Ma dzialanie przeciwprochnicze , zalecany dla diabetykow, ma o 40% mniejsza kalorycznosc i 75% mniej weglowodanow od zwyklego cukru.  Uwaga na ten pozyskiwany z kukurydzy ( GMO).

CS Rulezzzz!

Skomentuj