Belgijscy naukowcy wykorzystują inżynierię genetyczną do poprawy smaku piwa

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Mikrobiolodzy rozwiązali jeden z wieloletnich problemów piwowarstwa - uodparniania smaku piwa na wysokie ciśnienie podczas warzenia. W tym celu musieli zagłębić się w DNA drożdży piwnych i edytować kod związany z nasyceniem smaku.

 

Biolodzy z Katolickiego Uniwersytetu w Leuven (Belgia) stworzyli „plaster genetyczny” dla drożdży piwnych, który pozwala warzyć piwo pod wysokim ciśnieniem bez utraty smaku. Po edycji genomu za pomocą technologii CRISPR/Cas9 drożdże wytwarzały średnio o 145% więcej aromatycznych estrów podczas gotowania pod ciśnieniem, donoszą naukowcy w czasopiśmie Applied and Environmental Microbiology.

 

Dawniej piwo warzono w otwartych, poziomych pojemnikach, ale wraz ze wzrostem konsumpcji piwowarzy przenieśli się na duże, zamknięte naczynia. Łatwiej je napełniać, opróżniać i czyścić, a szczelne pojemniki nie dopuszczają do piwa drobnoustrojów i zanieczyszczeń, niszcząc je. Drożdże nie lubią obcych zanieczyszczeń podczas procesu fermentacji.

 

Jednak duże zamknięte naczynia również nie są idealne do warzenia piwa. W takich naczyniach ciśnienie stale wzrasta, co wpływa na fermentację i pogarsza smak napoju. Nadmierne ciśnienie zmniejsza wytwarzanie octanu izoamylu, estru, który nadaje zapach i smak banana (lub gruszki). Co dziwne, to właśnie ten owocowy składnik sprawia, że ​​ogólny smak piwa jest tak charakterystyczny i pełny. I jest bardzo wrażliwy na ciśnienie: już po 0,5 bara (połowa ciśnienia atmosferycznego) produkcja octanu izoamylu spada wykładniczo, a przy 2,7 ​​bara zatrzymuje się całkowicie.

 

W dużych zbiornikach przemysłowych sama ciecz wytwarza ciśnienie hydrostatyczne do 1,8 bara. Same drożdże podczas fermentacji uwalniają nie tylko alkohol, ale także dwutlenek węgla, co zwiększa ciśnienie. Gaz ten jest głęboko rozpuszczony w cieczy i nie można go szybko usunąć. Ogólnie rzecz biorąc, prawie nie można całkowicie pozbyć się wzrostu ciśnienia podczas warzenia piwa. Nie trzeba, bo nadciśnienie może się przydać: na przykład hamuje powstawanie alkoholi fuzlowych i estrów octanowych, co jest dobre dla jakości piwa. Dlatego warto zadbać o to, aby smak piwa był odporny na wysokie ciśnienie warzenia.

 

Naukowcy próbowali dowiedzieć się, które geny w drożdżach piwnych odpowiadają za produkcję octanu izoamylu podczas fermentacji. Okazało się, że wytwarzanie „owocowego smaku” można regulować pojedynczym „przełącznikiem” – mutacją w genie MDS3. Korzystając z technologii CRISPR/Cas9, biolodzy dokonali edycji genomu 423 szczepów drożdży piwnych Saccharomyces cerevisiae, nadając im zdolność do aktywnego wytwarzania octanu izoamylu pod nadmiernym ciśnieniem.


Schemat aparatury laboratoryjnej do warzenia piwa od belgijskich naukowców 

Aby przetestować wynik, biolodzy wykorzystali domowy aparat do warzenia piwa, podobny w charakterystyce do dużych przemysłowych zakładów piwowarskich. Zgodnie z oczekiwaniami, genetycznie zmodyfikowane drożdże stały się mniej wrażliwe na ciśnienie CO2. Nawet przy 1,65-1,8 bara produkcja octanu izoamylu minimalnie spadła, a średnio jego produkcja przy nadciśnieniu wzrosła o 145% w stosunku do konwencjonalnych drożdży. Naukowcy są pewni, że ich metoda zainteresuje piwowarów i szybko podbije rynek, ponieważ pozwala produkować ogromne ilości piwa o głębokim i bogatym smaku.

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Q.

Piwo nadaje się tylko do

Piwo nadaje się tylko do szczania.. rozdymania brzucha i odmóżdzania głowy alkoholem w nim zawartym. 0.5 litra piwa 5%-towego zawiera 25 g czystego spirytusu czyli aż 62.5 g wódki ! Po wypiciu 8 piw (osiem piw 0.5 L) spożywa się tyle alkoholu co we flaszce wódki czyli 0.5L-40%. 

Smakoszu piwa - zsumój swoje miesięczne spożycie "browarów" to zobaczysz ile gorzały w przeliczeniu wypijasz... "pijaku".

PS. Do picia to jest herbata, kawa zbożowa czy podpiwek. Do herbaty warto dodać łyżeczkę yerby (zapażanej w sitku na szklance) i plasterek cytryny - rozgnieciony w naparze. Yerba wzbogaca napój wieloma mikroelementami oraz przeciwutleniaczami, obniża poziom cukru we krwi i pobudza. Chcesz mieć jasny umysł ? To pij napary roślinne a nie ... piwo.

Portret użytkownika Kwazar

No ale sorry, ja przepraszm.

No ale sorry, ja przepraszm. Piwo już jest dobre,wystarczy,że jest z szanującego się browaru ! Czasami nawet z masówki biedry też jest dobre. Są procesy piwne browarniane których żadne genetyki nie przyspieszą ! Jedyne, co jest tym sposobem dziwnym do uzyskania to "COŚ" modyfikowane genetcznie. Dobre i zdrowe zawsze jest to, co od matki Ziemi pochodzi a nie to, co mi chcą w lewych falsch papierach piwnych namieszać ! 

Portret użytkownika Seth

Nie wiesz o co chodzi gościu

Nie wiesz o co chodzi gościu z mangi.

Naukowcy chcą przekonać ludzi do zabawy w modyfikowanie genów na zasadzie "no zobaczcie jakie to fajne, piwo wam polepszyliśmy" itd. Ta poprawa smaku piwa to jedynie półśrodki do osiągnięcia wyższych, z pewnością mrocznych celów, świadomie z ich strony lub nie.

Myślcie, bo przez takie właśnie pierdolenie na zasadzie (no kto... chyba tylko...), macie klapki na oczach i nie umiecie być przenikliwi.

Portret użytkownika inzynier magister

za parę lat w każdej reklamie

za parę lat w każdej reklamie i w każdym filmie będą się zachwycać inżynierią genetyczną i w końcu ludzie uwierzą że to zbawienie i się zacznie modyfikacja na masową skalę z zachwytem mas które uwierzyły a potem pewnie przymusowa jako sposób na zdrowie i brak chorób aż w końcu ogłoszą długowieczność dla każdego kto przymie znamię !!!

I w owe dni ludzie szukać będą śmierci,
ale jej nie znajdą,
i będą chcieli umrzeć, ale śmierć od nich ucieknie. Apokalipsa 9

Ojcem Mieszka był, według niego, Siemomysł, dziadem Lestek, a pradziadem Siemowit. Z pierwszą żoną, Dobrawą, miał Mieszko syna Bolesława i córkę.

słowian dobrej woli jest więcej -słowiański wiec , słowiański zew , słowiański duch , słowiańska krew !

Portret użytkownika spokoluz

Nie potrafisz czytać ze

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - przecież napisałem cyt. ciemnogród ( parafianie ).

 Ok , wytlumaczę - Ciemnogród to kolowkwialne określenie definicji parafianina ale nie ma to jak wyjechać z zapytaniem , na które odpowiedź jest w tekście , do którego zadaje się pytanie.

Następnym razem poproś oficfrajera puwadzuncygu ,  chociaż jeśli u was jest jak w woju czy administracji państwowej to poziom debilizmu wzrasta wprost proporcjonalnie do zajmowanego stołka , to nie ma sensu zwracać się wytłumaczenie tekstu , który się czyta. Sam napisałeś - co to za uczeń co nie umie czytać ? - taki jak ty , sam tego jesteś najlepszym przykładem i znów samozaoranie Smile

A jak tam raporty do usrańca ? Służba nie drużba i co m-ąc leci donosik wywiadowczy. A jak tam ten list do koryntian ? Wy nie zbieracie kasy - nie , nie bo to złe określenie i są to u was dobrowolne datki Smile dokładnie tak samo jak - co łaska Smile

A jeszcze ta twoja teoria o nieczytatych i niepisatych to jawna dyskryminacja - nooo brawo Ty !!! Jakoś ksiunszki odwołują się w teori do zupełnej odwrotności twoej teori o czytatych ale jeśli ty tak rozumujesz ksiunszki to do dyktatury i hegemona tylko jeden mały krok.

słowian dobrej woli jest więcej -słowiański wiec , słowiański zew , słowiański duch , słowiańska krew !

Portret użytkownika ba

Prawdziwi chrześcijanie to

Prawdziwi chrześcijanie to ludzie wykształceni na podstawie Biblii i żyjący na podstawie Biblii , oczytani, nikt kto nie umie pisać i czytać nie może być chrześcijaninem , a wiesz dlaczego , bo nie może czytać Biblii , a co to za uczeń Chrystusa jak nie umie czytać nauk Jezusa z Biblii ? taki nie może  mieć błogosławieństwa Bożego :

Objawienia 1:  Szczęśliwy+ ten, kto czyta na głos,+ oraz ci, którzy słuchają słów tego proroctwa+ i zachowują, co w nim napisano;+ bo wyznaczony czas jest bliski.+

2 Tymoteusza 3: 16  Całe Pismo jest natchnione przez Boga+ i pożyteczne do nauczania,+ do upominania,+ do prostowania,+ do karcenia+ w prawości, 17  aby człowiek Boży był w pełni umiejętny,+ całkowicie wyposażony do wszelkiego dobrego dzieła.+

Zablokowany do odwołania. To nie portal religijny. Moderator.

Portret użytkownika axell69

W taki sposób to ty nie

W taki sposób to ty nie zarobisz  na  kromkę  , siedzisz tu  i wklejasz  swoje niedocenione myśli  - a  kto za ciebie  będzie walił w drzwi ,  wkurwiająco , zwykłych  obywateli  a kiedy ty masz wchtę  na dworcó z wystawką  strażnica  ??  - ale słyszałem też  że SJ  zatrudniają  rumuńkie kobiety , by te żebrały w ich imieniu  dla  rabina , ciekawe czy bióro prasowe Be  to potfierdzi  :) 

A tu na załączonej  rycinie  Ba  we własnej osobie , ciężko zapracowany , nie co to jakiś  rolnik zapierdalający od rana do zmroku , ŚJ  naprawdę  ma  ciężko  w  doczesnym szyciu  swojej kreakturki  misyjno rabowniczej ,  cóż  więc  gdy ktokolwiek chce  ciężko  pracować   bo lubi   i nie przeszkadza mu ni słota  ni upał   to  wakat przedstawiciela chandlowego  czeka :)  

Portret użytkownika ba

Rozumiem te minusy , bo

Rozumiem te minusy , bo najlepsi parafianie to ci  com nie umieją czytać i  pisać  i każdą wymyśloną  bajke można im wcisnąć np, opiekle  i mękach wiecznych  , o duszy nieśmiertelnejm itd , tacy to dopiero dają sie strzyc i o nic nie pytają !!!!

Jana 8: 32  i poznacie prawdę,+ a prawda was wyzwoli”.+

Ale jak prawda może kogoś wyzwolić jak pisać i czytać nie umie , bo zawierzać inym to największa głupota :

Dzieje Apostolskie 17: 11  Ci zaś byli szlachetniej usposobieni niż tamci w Tesalonice, bo przyjęli słowo z największą gotowością umysłu, każdego dnia starannie badając+ Pisma,+ czy tak się rzeczy mają.+

Ale jak można badać pisma jak nie umie sie czytać i pisać , czy można być w tedy szlachetnym??????

Zablokowany do odwołania. To nie portal religijny. Moderator.

Strony

Skomentuj