Aronia - niedoceniany owoc o właściwościach leczniczych

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Aronia jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej, który obecnie uprawia się także w Europie Wschodniej. Aromatyczne owoce aronii są popularnym składnikiem deserów, konfitur i kompotów. To jednak nie wszystko, ponieważ posiadają one wiele właściwości zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość pożytecznych polifenoli.

 

Właściwości przeciwrakowe

W badaniu z 2004 roku wykazano, że wyciąg z winogron, aronii oraz czarnej jagody zapobiega rozwojowi raka okrężnicy. Jednak ze wszystkich owoców, najsilniejsze działanie hamujące wzrost komórek rakowych miała właśnie aronia.

 

Ekstrakt z aronii pomaga zredukować uszkodzenia komórek związane z rakiem piersi. Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie aronii może mieć właściwości ochronne przed zachorowaniem na nowotwór.

 

Właściwości przeciwcukrzycowe

W 2015 roku wykazano, że ekstrakt z aronii pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy i zmniejszyć występowanie stanów zapalnych w organizmie, związanych z cukrzycą. Składniki zawarte w owocach zmniejszają także oporność na insulinę, poziom cukru we krwi, a nawet pomagają w zwalczaniu otyłości.

Wspieranie zdrowia narządów

Podczas badania przeprowadzonego w 2016 roku wykazano, że sok z owoców aronii posiada właściwości ochronne przed uszkodzeniami wątroby. Autorzy badania sugerują, że może mieć to związek z dużą zawartością przeciwutleniaczy występujących w owocach. Picie soku z aronii może mieć też dobry wpływ na zdrowie żołądka, stabilizując jego pracę, dzięki zwalczaniu stresu oksydacyjnego.

 

Wspieranie układu krążenia

Spożywanie aronii może chronić przed chorobą wieńcową, usprawnia krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Naukowcy są zdania, że aronia może stanowić działanie pomocnicze w leczeniu chorób naczyniowych.

 

W tych wyjątkowo zdrowych owocach znajdziemy między innymi takie składniki odżywcze jak witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witaminę K, sód, potas, wapń, magnez, żelazo oraz cynk. Konkretne właściwości odżywcze mogą się różnić w zależności od sposobu uprawy oraz obróbki owoców.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (3 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika tubylec

Pomyłka aronii z dzikim bzem

Pomyłka aronii z dzikim bzem przy konsumpcji to jeszcze nie tragedia, przy nadmiarze dzikiego bzu dostanie się co najwyżej silnych potów .. ale generalnie należy dobrze oznaczyć roślinę zanim zajmiemy się jej zbiorem, przetwarzaniem i konsumpcją, bo inne pomyłki wynikające z ignorancji i niedouczenia mogą być tragiczne w skutkach. Jest takie powiedzenie zielarzy: Nie znasz chaszczy - nie wkładaj do paszczy.

Portret użytkownika nieszuraj

Odmian aronii jest mniej

Odmian aronii jest mniej więcej tyle samo co odmian bananów , ale barany znają tylko ten jeden pastewny , przeznaczony dla pastewnego społeczeństwa . Kolega Kangur jak widać VIP na tym portalu zawsze i wszędzie wie wszystko , a w kwesti płaskiej Ziemi jest wręcz expertem, i wszędzie ma plusów od groma a nigdy nic sensownego nie napisał .

Portret użytkownika Kangur.

@nieszuraj - i tu muszę

@nieszuraj - i tu muszę obnażyć twoją tępotę umysłową, gdyż niżej napisałem coś zupełnie przeciwnego...znowu pokazałeś jak marną i paskudną jesteś odmianą pastewnego banana  MDG....marne te twoje zaczepki są i coraz głupsze...wielonikowcu.

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Strony

Skomentuj