Arbuzy 500 lat temu wyglądały zupełnie inaczej niż współczesne

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zapewne mało kto zastanawiał się nad tym jak na przestrzeni lat zmieniały się rozmaite owoce. Okazuje się, że w niektórych przypadkach nastąpiło szokujące przeobrażenie. Najlepszym przykładem są arbuzy sprzed kilku wieków.

 

Arbuzy to rodzaj melonów, które pochodzą z Afryki. Przez wieki były też hodowane w gorącym klimacie Bliskiego Wschodu. Około 1600 roku pojawiły się w całej Europie.To jak wyglądały wtedy arbuzy wiemy dzięki obrazom z tej epoki. 

 

Na niektórych z nich, te pyszne owoce są przedstawione niemal fotorealistyczne. Na przykład, w malarstwie włoskiego artysty Giovanni Stanciu, który żył i tworzył między latami 1645 i 1672. Na jednym z jego dzieł można zobaczyć arbuza z tamtych czasów, co zapewne spowoduje znaczne zaskoczenie u współczesnych ludzi. 

Arbuzy sprzed kilkuset lat są blado czerwone i mają o wiele więcej nasion niż soczystego miąższu. Biorąc pod uwagę fakt jak wyglądają obecnie, dociera do nas skala  zmian w genetyce tych roślin, która doprowadziła do znacznej ewolucji wyglądu miąższu. Osiągnięto to drogą doboru naturalnego, po prostu eliminując gatunki, z małą jego ilością i sadząc wyłącznie te, które z jakichś powodów wyglądały inaczej niż reszta typowych arbuzów.

 

Mimo, że przed wiekami arbuzy wyglądały inaczej, prawdopodobnie były smaczne, mimo swych bladych kolorów. W rezultacie doboru, dominować zaczęły gatunki z większą ilością likopenu, który odpowiada za czerwony kolor miąższu. Ponadto, w ciągu kilku wieków ilość nasion w arbuzach zmniejszyła się, a ilość smacznej pulpy znacznie się zwiększyła. 


 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące.


Komentarze

Portret użytkownika Mały Miś

Mały plusik dla Admina.

Mały plusik dla Admina. Delikatne uczenie o ewolucji dla gości serwisu. Krok po kroku, najpierw o doborze sztucznym (człowiek wybiera pożądane cechy i z czasem zmienia gatunek), potem mozna podsunąć myśl "a co, jeśli zmieni się klimat albo nastąpi migracja gatunku i większą szansę na przeżycie będą miały organizny z pewnymi cechami?" i już mamy dobór naturalny! Biggrin

Portret użytkownika euklides

Przypuszczam, że większość

Przypuszczam, że większość owoców i warzyw była kiedyś brzydsza lecz smaczniejsza. Ludzie patrzą na opakowanie, a nie na zawartość. Czerwone marchweki czy pomidory, choćby były niedobre to znajdą zbyt. Nikt nie chce poskręcanej fioletowej marchewki czy żółtego pomarszczonego pomidora.

Portret użytkownika Robaczkowa

Zastanawiam się kto Ci tu pod

Zastanawiam się kto Ci tu pod tym postem tyle minusów powklepywał i za co? Czytam, czytam i nie widzę tu niczego głupiego. Ja też tak myślę. Mój dziadek często mówił, że przed wojną to owoce miały lepszy smak. Mógł mieć rację. Nie było takiego sztucznego nawożenia. W warzywach i owocach było więcej minerałów. Mogły mieć inny lepszy smak. 

A może dziadkowi jak większości starszych osób brakowało cynku w organiźmie? Brak cynku powoduje utratę smaku. Diabli wiedzą!

Portret użytkownika euklides

To za mój anarchizm i masę

To za mój anarchizm i masę innych niepopularnych poglądów.

"Nieszczęsny rodzaj ludzki tak został stworzony, że ci, którzy poruszają się po gościńcu, zawsze będą obrzucać kamieniami tych, którzy wytyczają nowe szlaki." - Voltaire

Strony

Skomentuj