Kategorie:
Afrykańska hotelowa restauracja zaprasza gości do spróbowania wędzonego szympansa. Danie wywołało bezprecedensowy skandal, a organizacja ekologiczna Conserv Congo złożyła formalną skargę do hotelu.
Danie o nazwie bébé chimpanzé fumé (wędzony młody szympans) pojawiło się w menu restauracji w hotelu Beatrice w Kinszasie, stolicy Demokratycznej Republiki Konga. Cena porcji wynosiła 27 funtów szterlingów.
Adams Cassing, dyrektor ds. Ochrony Przyrody w Kongo, powiedział, że kierownictwo hotelu stara się przyciągnąć bogatych klientów, głównie gości z Azji.
„Ludzie wierzą, że mogą wchłonąć ducha zwierzęcia przez jego ciało i dzięki temu stać się silniejsi” – tłumaczy Cassing.
Początkowo właściciel Beatrice Andre Cadim zaprzeczył tej informacji i stwierdził, że to danie było po prostu niepoprawnie zapisane w menu. Później jednak przyznali, że wiedzieli o znaczeniu tych zwierząt dla dzikiej przyrody i już wykluczyli szympansy z menu.
https://t.co/zGiKZTKIEz
— Labarre jennifer (@Labarrejennife2) December 20, 2019
Merci à tous les acteurs pour des efforts consentis à la protection de la biodiversité.#AffaireBéatrice et le bébé chimpanzé fumé@IccnRdc@environews_rdc pic.twitter.com/XJzxO6c4t6
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj