8 zdrowotnych ciekawostek na temat truskawek

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Truskawki są pierwszym owocem, który dojrzewa wiosną i posiada szeroką gamę właściwości zdrowotnych. Oto kilka faktów dotyczących tych soczystych, aromatycznych i bogatych w składniki odżywcze owoców.

 

1. Bogactwo składników odżywczych

Truskawki są źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Pomagają w ochronie przed chorobami przewlekłymi, są także źródłem witaminy C. Truskawki nie zawierają dużo cukru, jedna szklanka truskawek to około 50 kalorii.

 

2. Są zdrowe dla serca

Wykazano, że spożywanie truskawek obniża ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Truskawki obniżają poziom cholesterolu LDL, pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych oraz wysokiego ciśnienia krwi. Jedno z badań wykazało, że osoby jedzące co najmniej trzy porcje truskawek w tygodniu zmniejszyły u siebie ryzyko zawału serca o ponad 30%.

 

3. Każda truskawka jest pokryta setkami nasion

Nasiona na powierzchni truskawek odpowiadają za ich wysoką zawartość błonnika.

4. Pomagają w odchudzaniu

Badania wykazały, że osoby spożywające więcej warzyw oraz owoców (w tym truskawek) szybko gubią nadwagę. Niskokaloryczny deser w postaci truskawek może być właściwą alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

 

5. Posiadają wiele zastosowań w kuchni

Truskawki można dodawać do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Można jeść je bez dodatków lub mieszać z sałatkami, koktajlami, jogurtami i innymi odświeżającymi deserami.

 

6. Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi

Osoby borykające się z podwyższonym poziomem insuliny powinny posilać się truskawkami, ponieważ zawarte w nich flawanoidy pomagają w wyrównaniu poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że jedzenie truskawek przed posiłkiem bogatym w cukier może zmniejszać ryzyko wystąpienia oporności na insulinę.

7. Poprawiają zdolności poznawcze

Truskawki są bogate w antyoksydanty, które pomagają utrzymać mózg w jak najlepszym stanie – zwłaszcza w okresie starzenia. Liczne badania wykazały, że spożywanie truskawek może poprawić orientację przestrzenną, pamięć oraz funkcje poznawcze.

 

8. Nie należy usuwać szypułek przed bezpośrednim spożyciem

Truskawki powinno przechowywać się nieumyte oraz bez usuwania ich szypułek. Takie czynności powinno się wykonywać bezpośrednio przed spożyciem owoców. Pozwala to im na zachowanie znacznie dłuższej świeżości.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin3
Portret użytkownika admin3

Założyciel i redaktor naczelny portalu zmianynaziemi.pl



Komentarze

Portret użytkownika osa

'Nie należy usuwać szypułek

'Nie należy usuwać szypułek przed bezpośrednim spożyciem ' vs ' Takie czynności powinno się wykonywać bezpośrednio przed spożyciem owoców. '

Jak wymagać, by ludzie czytali ze zrozumieniem, skoro autorzy piszą bez zrozumienia?

Portret użytkownika asa

Wszystko prawda,  ale pod

Wszystko prawda,  ale pod jednym warunkiem, że są z własnej niepryskanej chemią plantacji, bo te na skupie czy na targu to trucizna.....leżą tydzień i są piękne. Wieczorem są traktowane chemią a rano zbierane i na targ czy do skupu!!!  UWAGA< UWAGA  NIKT W POLSCE NIE BADA  JEDZENIA NA ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH  W NICH ZAWARTYCH!!!!! Praktycznie nawet w chlebie jest Rundap.

Skomentuj