5 naturalnych produktów leczniczych, wspierających naszą odporność

Kategorie: 

Źródło: pixabay

Chyba każdy kiedyś słyszał uniwersalną mądrość,  że „jesteśmy tym, co jemy”. Wielu ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że istnieje wiele korzystnych dla zdrowia produktów, dostępnych dla każdego przeciętnego konsumenta. Większość z nich, dzięki swoim właściwościom, może pomóc uniknąć choroby, utrzymać optymalną masę ciała czy też nawet uratować życie.

Zatem, które produkty mają najzbawienniejszy wpływ na nasze zdrowie? Z większością z nich mamy do czynienia w kuchni i to nie raz.

1. Imbir

O leczniczych właściwości imbiru nauka wie już od wieków. Imbir pomaga zapobiegać rozwojowi raka, działa przeciwzapalnie, łagodzi ból gardła, pomaga w niestrawności, zgadze, wzdęciach i nudnościach (również w przypadku tych porannych, występujących podczas ciąży). Dzięki swojemu aromatowi łatwo daje się wkomponować w tradycyjne posiłki.

Źródło: freeimages.com

Czosnek - silny stymulant układu odpornościowego, powszechnie stosowany w kuchni na całym świecie. Wykazuje silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Naukowcy ostatnimi czasy donoszą również o jego właściwościach antynowotworowych. Jak twierdzi National Cancer Institute: "Wstępne badania wykazały, że spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu typów raka, zwłaszcza raka przewodu pokarmowego."

Źródło: freeimages.com

Tak jak imbir i czosnek, również zielona herbata wykazuje właściwości antynowotworowe. Ponadto, pomaga przyspieszyć utratę masy ciała, poprawia stan zdrowia serca i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Jednocześnie, dzięki zawartości teiny stanowi alternatywę dla powszechnej „małej czarnej”.

Źródło: freeimages.com

4. Miód Manuka

Stwierdzono, że miód produkowany przez pszczoły na bazie nektaru i pyłku kwiatów Manuka, posiada silne antybakteryjne właściwości, skuteczne nawet wobec bakterii opornych na antybiotyki, takich jak gronkowiec. Ten cudowny eliksir jest również w stanie leczyć rany i zapobiega chorobom serca.

Źródło: 123rf.com

Kurkuma, mimo że zyskuje ostatnimi czasy popularność w Europie, jest rozpowszechniona głównie w żywności i medycynie tradycyjnej Azji. Potwierdzono, że pomaga utrzymać optymalny poziom cukru we krwi, zapobiega rakowi, wspomaga utrzymanie higieny jamy ustnej. Nieoceniona jest także w leczenia depresji.

Źródło: freeimages.com

Jak dowiedziono, te pięć naturalnych produktów wywiera zbawienny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego mając na względzie ich dobroczynne właściwości dobrze jest uczynić je częścią codziennej diety.

 

Artykuł pochodzi ze strony

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: [email protected]
Portret użytkownika M@tis
loading...


Komentarze

Portret użytkownika Binx

Zapalenie płuc jest ostatnim

Zapalenie płuc jest ostatnim stadium ataku wirusa, wczesniej dochodzi tzw burzy cytokin (cytokine storm) w efekcie masowo uwalnia wolne rodniki ktore w pierwszej kolejnosci uszkadzaja komórki płuc. Dlatego trzeba brać antyoksydanty (Witamina C , N-acetylocysteina czy wspomniana kurkuma)  

Portret użytkownika ziolo.ziolo

Mozna sie dodatkowo wspomagac

Mozna sie dodatkowo wspomagac ziolami i nalewkami i suplementami bakterio i wirusobojczymi takimi jak: andrographis, czystek, propolis, mirra, vilcacora, srebro koloidalne, lebiodka pospolita( olejek oregano), krwawnik, oraz wspomagajaco imbir ekstrakt oraz kurkumina zawsze w zestawie z piperyna, cynk. 

Portret użytkownika Witek

nie wiem co za “dałn” ma w

nie wiem co za “dałn” ma w zdjeciu swoja dziecięca podobiznę ale mózg maja z tego samego śmietnika. Nowy wirus to pochodna zapalenia płuc a jak się najlepiej zabezpieczyć przed takim zachorowaniem ?? CZosnek cebula witamina C, zioła naturalne. Całe szczęście takiego korka choroba sama wyeliminuje. Przemysł farma leje ci na twarz i twój portfel bawiąc sieć z michnikiem na Majorce i TVN TVP bredniami. Łykasz jak pelikan ciepłe kluchy prase UE i usa 

Portret użytkownika Trup

a ty co? myślisz że twoje

a ty co? myślisz że twoje gówno śmierdzi mniej niż u innych ludzi? nawet super ładne panienki srają smierdzącą kupą tyle że one są z zoranymi mózgami - myślą że mają pod dupą dodatkową dziurę i wszystko im się należy i wolno. Trochę pokory!

I jak nie masz pojęcia co to są piktogramy, to ich nie nadużywaj - bo według tego co tu wypisujesz, to bardzo, ale to bardzo daleko ci do ich zrozumienia. 

Portret użytkownika Pao1

Jedzcie, moi drodzy, dużo

Jedzcie, moi drodzy, dużo surowej cebuli, na chlebek z masełkiem z odrobinką soli, pod kiełbaską, szyneczką, czy czymkowiek innym... Nie wiem, jak inni, ja od kiedy pamiętam, lubię chlebek z cebulą... kiedyś wcinałem, jak jabłka, teraz się ucywilizowałem trochę... Wink nie uciekam przed chlebkiem z cebulą, zdrowe, jak czosnek również...

Portret użytkownika Trup

Ja ostatnio jem codziennie -

Ja ostatnio jem codziennie - kupiłem cały worek takich fajnych nie wielkich twardych cebulek. Najlepiej lubię je jeść tak o do ręki - nie kładę na kanapki - przekrajam taką cebulkę na 4 części i tak sobie podjadam - dlaczego tak? Bo jak się kroi na krążki na kanapki to po krókiej chwili w sumie wydzielają się soki i zapach nie fajny jak postoi trochę - a jak się przekroi cebulkę tylko 2 razy to nie puszcza tego soku tyle i jest bardzo dobra jak się je. Takie jedzenie cebuli jak jabłka jest w zasadzie najzdrowsze - tyle że nie da sie prawie zjeść większej sztuki : )

Ubielbiam ten moment z tego filmu jak je cebule, a drugi kolo wywęszył jej zapach i podstępem go zagadał i mu podkradł trochę - mistrzostwo świata ten film cały :) 

https://youtu.be/5h3VKY_ihJg?t=1446

Portret użytkownika Medium

Posiekana cebula z solą jest

Posiekana cebula z solą jest pyszna na razowym chlebku z majonezem własnej roboty, a nie z masłem. I nie trzeba mięcha, lepiej dodać pomidora, ogórka kiszonego lub konserwowego, ostatecznie keczupu. A cebuli do jednej kanapki idzie mniej więcej ćwiartka średniej.

Strony

Skomentuj