10 zdrowych pokarmów wzmacniających odporność zimą

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W okresie zimowym trzeba wzmocnić układ odpornościowy i uzupełnić niedobór witamin, który pojawia się z powodu braku Słońca i ograniczonego spożycia sezonowych produktów bogatych w składniki odżywcze. Jak można to zrobić i co jeść, aby wspomóc swój organizm?

 

  • Dzika róża - Jest cennym źródłem witaminy C, której jest w tej jagodzie 20 razy więcej niż w pomarańczach i cytrynach. Ponadto owoce róży są bogate w wapń, potas i żelazo. Substancje te pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne oraz wzmacniają układ odpornościowy.

  • Kaki czyli persymona - Dietetycy zauważają, że ten owoc jest bardzo bogaty w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia jelit. To z kolei wpływa na zdrowie całego organizmu. Persymony są również bogate w magnez i żelazo, które odpowiadają za zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Witaminy z persymony pomagają wzmocnić układ odpornościowy, dzięki czemu organizm skuteczniej walczy z wirusami i infekcjami.

  • Grejpfrut to  jeden z najzdrowszych owoców cytrusowych. Działa przeciwbakteryjnie i stymuluje metabolizm, a także jest w stanie zapoczątkować proces rozkładu zgromadzonego tłuszczu. A głównym bogactwem tego owocu jest witamina C, której zimą organizm potrzebuje bardziej niż kiedykolwiek.

  • Awokado  to bardzo pożywny i wysokokaloryczny owoc zawierający zdrowe tłuszcze. Substancje te wzmacniają komórki mózgowe, utrzymują równowagę nawilżenia oraz sprawiają, że skóra jest piękna i elastyczna. Dietetycy zwracają również uwagę na zawartość potasu, magnezu i fosforu w awokado - substancjach utrzymujących układ nerwowy i sercowo-naczyniowy w optymalnym stanie.

  • Suszone owoce - Po wysuszeniu owoce nie tylko zachowują wszystkie witaminy i składniki odżywcze, ale także zwiększają ich koncentrację. Dlatego suszone owoce są tak cenione w zimnych porach roku, kiedy organizmowi brakuje witamin.

 

  • Buraki - Są źródłem błonnika i kwasów organicznych. Eksperci od żywienia wyjaśniają, że substancje te przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, a także pomagają oczyścić wątrobę z tłuszczu.

  • Kapusta, sałata, szpinak - zawierają chlorofil, substancję, która aktywnie zwalcza stany zapalne i usuwa toksyny z organizmu. Ponadto zielenina jest bogata w witaminy z różnych grup, dlatego spożycie tych produktów pomaga się wzmocnić i utrzymać odporność.

  • Ryby  są źródłem witaminy D, której zimą brakuje z powodu braku światła słonecznego. Prowadzi to do obniżenia odporności i częstych przeziębień. Aby temu zapobiec, dietetycy zalecają włączenie ryb do diety co najmniej 2-3 razy w tygodniu.

  • Kawior - Jest ceniony za te same składniki odżywcze, co ryby. Ale jest jedna główna różnica - objętość kwasów omega-3 - których jest znacznie więcej w kawiorze. SPożywanie kawioru utrzymują młodość i piękno skóry, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich narządów wewnętrznych.

  • Pełne ziarna - Są  źródłem węglowodanów złożonych. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu metabolizmu, utrzymując tym samym harmonię organizmu. Są szczególnie ważne zimą, kiedy istnieje duże ryzyko przybrania kilku dodatkowych kilogramów z powodu siedzącego trybu życia i przejadania się. Eksperci od żywienia odkreślają również, że błonnik zawarty w pełnych ziarnach pomaga oczyścić i normalizować jelita.

 

 

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Proton

A gdzie czosnek!!!

A gdzie czosnek!!!

Żrę to regularnie od małego i nie tylko, niepotrzebuję brać antybiotyków, nie choruje od bardzo dawna, naturalna ogólnie dostępna medycyna to jest właśnie to co koncerny chcą zniszczyć. 

Portret użytkownika Higo1313

Miód nie ma terminu

Miód nie ma terminu przydatności, ale oznaczenie: "Najlepiej spożyć do...". Wynika to z faktu, że w terminie do 3lat traci on ok. 50% swojej aktywności biologicznej (enzymy, etc.-stanowiące 2% zawartości miodu) i ten okres jest przyjęty za najkrzystniejszy do konsumpcji. Miód o właściwej zawartości wody (poniżej 18%) nigdy się nie zepsuje, gdyż ze względu na zawartość % cukrów jest konserwantem( patrz na konserwowanie owoców-kompoty). 

Skomentuj