Kategorie:
Jeśli ktos myśli, że pierwsze sery powstały we Włoszech, we Francji lub w Szwajcarii, to zdziwi się, że tak naprawdę miało to miejsce na terenie Polski. Tak przynajmiej twierdzą naukowcy z University of York w Wielkiej Brytanii. Znaleźli oni dowody na produkcję sera z mleka kilku zwierząt żyjących na terenach dzisiejszej Polski w epoce kamiennej.
Sensacyjne odkrycie zostało opisane w artykule opublikowanym w czasopiśmie Royal Society Open Science. Naukowcy zbadali praktyki przetwórstwa mleczarskiego w późnym neolicie za pomocą analizy lipidów i proteomiki.
Udało im się zidentyfikować pozostałości organiczne w ceramicznych naczyniach z dużą zawartością twarogu, wskazujące na produkcję sera, w którym wykorzystano kilka rodzajów produktów mlecznych.
W neolitycznej Europie nietolerancja laktozy była powszechna aż do późnej epoki brązu, kiedy pojawiła się mutacja genetyczna, która umożliwiła dorosłym wytwarzanie laktazy, enzymu rozkładającego laktozę w organizmie.
Pomimo częstego występowania nietolerancji laktozy w tym okresie, istnieją dowody archeologiczne, że produkty mleczne były spożywane w neolicie, takie jak kości zwierząt ze śladami uboju typowymi dla stad mlecznych, lipidy mleka w naczyniach ceramicznych i białka mleka w starożytnym kamieniu nazębnym lub tablica.
Wyniki badania wskazują, że pierwsi rolnicy zmniejszali zawartość laktozy w mleku krowim, owczym lub kozim, przekształcając je w produkty mleczne, takie jak ser lub jogurt.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze |
Komentarze
DIVI LESCHI GENUS AMO
DIVI LESCHI GENUS AMO