Probiotyki a nadciśnienie - nowe odkrycia w walce z globalnym problemem zdrowotnym

Image

Źródło: ZmianynaZiemi

Nadciśnienie stanowi ogromne wyzwanie zdrowotne na całym świecie, dotykając około 40% dorosłej populacji. Znane jako "cichy zabójca", wysokie ciśnienie krwi znacząco zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i innych poważnych problemów zdrowotnych. Jednak niedawno opublikowane badanie w czasopiśmie mSystems wnosi nadzieję, wskazując na potencjalną rolę probiotyków w regulacji ciśnienia krwi.

 

W tym przełomowym badaniu zidentyfikowano dwa nowe szczepy probiotyków – Bifidobacterium lactis i Lactobacillus rhamnosus – które wykazały zdolność obniżania ciśnienia krwi. Eksperymenty przeprowadzone na myszach cierpiących na nadciśnienie wykazały, że leczenie tymi probiotykami przywraca ciśnienie krwi do normy. Naukowcy przez 16 tygodni monitorowali zmiany w mikrobiomie jelitowym zwierząt, identyfikując drobnoustroje i szlaki metaboliczne mogące wyjaśniać wpływ probiotyków na ciśnienie krwi.

 

Doktor Jun Li, biolog obliczeniowy z City University w Hongkongu, podkreśla znaczenie probiotyków i żywności fermentowanej w przeciwnadciśnieniowym działaniu, zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo. Zaleca on włączenie żywności probiotycznej do diety jako uzupełnienia tradycyjnego leczenia nadciśnienia.

 

Wyniki badań wskazują także na związek pomiędzy spożyciem cukru, a wzrostem nadciśnienia. W szczególności zbadano wpływ fruktozy na mikrobiom jelitowy. Myszy karmione dietą bogatą w fruktozę i probiotyki wykazały znacznie niższe ciśnienie krwi w porównaniu z grupą karmioną samą fruktozą. Interesujące jest, że ciśnienie krwi w grupie karmionej fruktozą i probiotykami było podobne do grupy kontrolnej, co sugeruje, że probiotyki mogą pomóc utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie.

 

Analiza metagenomiczna wykazała, że dieta bogata w fruktozę zmienia równowagę bakteryjną w jelitach, zwiększając liczbę Bacteroidetes i zmniejszając Firmicutes. Leczenie probiotykami przywróciło te proporcje do normy. Dodatkowo, badanie zidentyfikowało nowe sygnatury drobnoustrojów związane z ciśnieniem krwi, w tym obniżony poziom Alistipes i Alloprevotella, które korelują z niższym ciśnieniem krwi.

 

To badanie dostarcza cennych informacji na temat roli probiotyków w leczeniu nadciśnienia i pokazuje, jak ważna jest równowaga mikrobiomu jelitowego dla naszego zdrowia. Chociaż wyniki są obiecujące, konieczne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć mechanizmy działania probiotyków na ciśnienie krwi i ocenić ich potencjalne zastosowanie w praktyce klinicznej. Te odkrycia mogą otworzyć nowe ścieżki w leczeniu nadciśnienia, oferując alternatywne lub uzupełniające metody terapii dla milionów ludzi na całym świecie.

0
Brak ocen

Na wszystkie problemy mam jedno lekarstwo w formie płynnej. Można kupić w każdym sklepie a szczególnie monopolowym. Piłkarze kadry też często stosują...

0
0

Leczyć należy stany chorobowe i zapalane w ciele a nie obniżać ciśnienie krwi które jest ich wynikiem, podobnie jest z gorączką której celem jest zmniejszenie zdolności wirusów do namnazania się w zainfekowanych komurkach. Okazuje się bowiem że podniesienie temp. ciała do 38*C redukuje replikacje wirusów aż o 99%. Krwiobieg człowieka jest pewnego rodzaju instalacją hydrauliczną i podobnie jak w maszynie gdy gdzieś jest problem z przepływem płynu roboczego - jego ciśnienie wzrasta. Tak samo jest u człowieka, gdzie stres (stan zapalny, infekcja itd.) czyli napięcie mięśni (np. obrzęk) zaciska tętnice i żyły zmniejszając ich przekrój co wymusza wzrost ciśnienia krwi by utrzymać ukrwienie tkanek. A zatem obniżając jej ciśnienie nie pomagamy organizmowi a wręcz przeciwnie tworzymy stan przewlekły. Zawsze trzeba zbadać CZEMU wzrosło ciśnienie i gdzie leży problem, czy w psychice (napięcie nerwowe, zablokowane emocje) czy w ciele - stan zapalny, kurcz, infekcja itp.

0
0