Kategorie:
Nadwrażliwość zębów to problem milionów ludzi na całym świecie. Grupa amerykańskich badaczy zaproponowała oryginalny sposób na jej ograniczenie. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie ACS Biomaterials Science & Engineering.
Wiele osób odczuwa przeczulicę, czyli zwiększoną wrażliwość zębów, odczuwa ból podczas mycia zębów, jedzenia lodów, a nawet po prostu nagłej zmiany temperatury powietrza. Dolegliwości te pojawiają się, gdy pojawiają się obszary zęba niedostatecznie chronione szkliwem, co może być skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej, problemów z dziąsłami lub ogólnego stanu organizmu.
Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie wrażliwości zębów za pomocą past leczniczych, remineralizacji szkliwa lub wypełnienia problematycznych obszarów, ale wszystkie z nich są tymczasowe. Grupa amerykańskich naukowców z University of Washington opracowała sposób naprawy uszkodzonego szkliwa za pomocą specjalnych cukierków, aby wyeliminować ten problem.
Bolesne uczucie pojawia się, gdy kwasy, takie jak powstające podczas rozkładania cukru przez ślinę, niszczą szkliwo zębów i pozbawiają znajdujące się pod nimi tkanki z nerwami i naczyniami krwionośnymi ich naturalnej obrony.
Niestety organizm dorosłego człowieka nie jest w stanie zregenerować szkliwa zębów, dlatego naukowcy stworzyli specjalny łańcuch białkowy o nazwie sADP5. Wychwytuje on jony wapnia i fosforanów, główne składniki minerału zęba i wykorzystuje je do tworzenia nowych mikrowarstw mineralnych. Warstwy te zamykają „luki” w szkliwie, tworząc warstwę ochronną nad nerwami i naczyniami krwionośnymi, co prowadzi do zmniejszenia wrażliwości zębów.
Chociaż takiego „czopu” nie można nazwać pełnoprawnym zamiennikiem szkliwa, jest on znacznie twardszy i mocniejszy niż wewnętrzne tkanki zęba i zachowuje swoje właściwości pod wpływem ogrzewania i mechanicznego oddziaływania, choć nadal jest podatny na zwiększoną kwasowość zęba.
Nowy peptyd można zintegrować z praktycznie każdym środkiem do czyszczenia zębów. W badaniach przedklinicznych uczestnicy otrzymywali pastylki do ssania z rdzeniem z fosforanu wapnia pokryte aromatyzowaną otoczką białkową, ale możliwe jest również dodanie sADP5 do pasty do zębów lub płynu do płukania jamy ustnej.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
DIVI LESCHI GENUS AMO
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Strony
Skomentuj