Kategorie:
Bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z głównych problemów Europy, która musi polegać na dostawach z innych części świata, aby wyżywić swoją wielomilionową populację. Jednak teraz biolodzy powiedzieli, jak ten problem można rozwiązać za pomocą tylko jednego kraju wyspiarskiego, tj. Islandii.
Unia Europejska jest w dużym stopniu uzależniona od importu roślin paszowych bogatych w białko, takich jak soja, aby zaspokoić popyt wewnętrzny. Od 75 do 95 procent surowców pochodzi z innych części świata, przez co Europejczycy są narażeni na zmiany polityczne, klimatyczne i epidemiologiczne na świecie.
Nic dziwnego, że rząd UE za swoje kluczowe zadanie uważa opracowanie i wdrożenie systemu samowystarczalności żywnościowej. Międzynarodowy zespół naukowców z Izraela, Islandii, Danii i Wielkiej Brytanii opracował nowy sposób osiągnięcia tego celu: ponieważ Islandia ma niezawodne odnawialne źródła energii (zarówno wodne, jak i geotermalne), mogłyby one zasilać zaawansowane bioreaktory do uprawy spiruliny, składnika odżywczego (gęste cyjanobakterie).
Po zbudowaniu tych reaktorów Islandia byłaby w stanie wyprodukować setki tysięcy ton wysokobiałkowej biomasy (100 gramów spiruliny zawiera 57 gramów białka), zapewniając ponad 40 milionom Europejczyków niezawodne źródło pożywienia. W najbardziej konserwatywnym scenariuszu, w którym tylko 15 proc. energii produkowanej w kraju przeznacza się na produkcję spiruliny, do 2030 r. Islandia będzie w stanie w pełni zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko i rozpocząć jego eksport do innych krajów UE.
Poza bezpieczeństwem żywnościowym taki system produkcji białka jest korzystny dla środowiska, ponieważ zastąpienie każdego kilograma wołowiny kilogramem spiruliny wyprodukowanej w bioreaktorach zmniejszy emisję dwutlenku węgla o 0,315 tony. W sumie może to doprowadzić do redukcji emisji gazów cieplarnianych o 75 mln ton, co stanowi 7,3 procent kwartalnych emisji gazów cieplarnianych w Europie.
Zdaniem autorów opracowania, projekt pozwoli jednocześnie osiągnąć trzy cele, tj. zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe, pobudzić islandzkią gospodarkę i zmniejszyć wkład Europy w globalne ocieplenie.
Wyniki badań na ten temat opublikowano w czasopiśmie Foods.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj