Naukowcy odkryli nowe niebezpieczeństwo niedoboru witaminy D

Kategorie: 

Źródło: Dreamstime.com

Według Południowoaustralijskiego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych niedobór witaminy D może prowadzić do nasilenia stanu zapalnego w organizmie. Poinformowano o tym w artykule w International Journal of Epidemiology.

Naukowcy przeanalizowali zapisy z repozytorium informacji medycznych i genetycznych brytyjskiego Biobanku prawie 295 000 osób i odkryli związek między poziomem witaminy D i białka C-reaktywnego, biomarkera stanu zapalnego w organizmie. Białko C-reaktywne jest wytwarzane w odpowiedzi na uraz i infekcję, a stwierdzono, że jego poziom jest znacznie podwyższony u osób z niedoborem witaminy D.

 

Witamina D ma również właściwości przeciwzapalne. Naukowcy sugerują, że wyeliminowanie jego niedoboru pomoże również w radzeniu sobie ze stanem zapalnym, jednak potrzebne są dalsze badania, aby to zweryfikować.

 

Wielokrotnie widziano dowody na korzyści zdrowotne wynikające ze zwiększenia poziomu witaminy D u osób z bardzo niskim poziomem, podczas gdy u innych osób korzyści są niewielkie lub żadne. Wyniki te podkreślają znaczenie zapobiegania klinicznemu niedoborowi witaminy D i dostarczają dodatkowych dowodów na szerokie spektrum działania tej witaminy.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika axell69

Ciągłe brednie w tym temacie 

Ciągłe brednie w tym temacie  że  słów  czasami brak ,   nasz organizm wytwarza  tą witaminę   i to całkiem w sporej ilości ale wyłącznie  w  porze słonecznej , czyli letniej . Ale by mógł  nasz organizm  to robić  musi dostać sygnał  "swietlny"    który  aktywuje  ten proces  , proces bardzo złozony ale nie o tym  bo  człowiek jest fabryką hemiczną   i potrafi  duuuuużo  o ile warunki są  prawidłowe , wracając do D3   i ten sygnał -  on przechodzi przez oczy  - dostateczna ilość światła uruchamia  proces wytwarzania tej ze witaminy w normalnych  sposób i aby to się stało   na wysokościach geograficznych  gedzie leży Polska   nalezy stanowczo unikać - kto wie czego ??   mam nadzieję że wiecie  

„Dopóki nie staną się świadomi, nigdy się nie zbuntują, a dopóki się nie zbuntują, nie mogą stać się świadomi”.
-George Orwell, 1984

Portret użytkownika axell69

@spokoluiz  ma rację i w

@spokoluiz  ma rację i w zasadzie kazdy ma rację , a z wysokością  geo  to przejęzycznie ;)  

Otóż by organizm rozpoczął  proces  produkcji d3 musi mieć odpowiednie zasoby innych  potrzebnych składników , co juz opisał  spokoluz ,  a  jak już napisałem wcześniej  jest jeszcze coś  co moze nie pozwolić  na ten proces a mianowicie  okulary , dobre okulary  z filtrem UV  oraz  okulary z szklanymi  soczewkami  nie przepuszczają  do oka  informacji  i duuuuzej ilości  słońca , kiedyś  czytałem o tym fajny art  ale nie zapisałem więc nie podlinkuje ale warto poszukać  tej informacji 

„Dopóki nie staną się świadomi, nigdy się nie zbuntują, a dopóki się nie zbuntują, nie mogą stać się świadomi”.
-George Orwell, 1984

Portret użytkownika spokoluz

Jest jeszcze mały niuans -

Jest jeszcze mały niuans - jesli nie ma w organiźmie wystarczającej ilości prowitamiy D to jakbyś się nie wystawił na działanie promieni słonecznych ( ultrafiolet to robi ) to nie bedziesz miał witaminy D choćby skały srały.

Dieta to najważniejsza rzecz aby wprowadzić do organizmu związki tworzace prowitaminę a ta w tej przetworzonej żywności jest w skali mikro. Aby powstała witamina D z prowitaminy D musi być dostarczona prowitamina A czyli karoten np. z marchwii ( ale takiej z własnego ogórdka bo pędzonka z pola z nawozami czy holenderka tego ma nikłe ilości )  , która jest zamieniana w witaminę A a potem jest ona odpowiedzialna  - ZA OPALANIE , która skutkuje zmianą prowitaminy D ( naturalnego niepędzonego pochodzenia ) w witaminę D - to tak w skrócie. Resztę doczytać proszę.  Należy mieć jeszcze zdrową wątrobę albo w miarę zdrową aby ten proces nastąpił.

Wątroba ma właściwości regenerujące i się odbuduje w 100% ale bez jej trucia non stop. A jak masz problem z wątrobą to zrób test markerowy na pasożyta - motylicę wątrobową bo często na usg czy tomografii debile pseudolekarze nie rozpoznają tego i diagnozują raka wątroby.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika Q

A jakie to "wysokości

A jakie to "wysokości geograficzne" masz na myśli ? Bo ja znam tylko długość i szerokość. Mamy unikać czego - nasłonecznienia ? Unikać trzeba tylko nadmiaru ekspozycji na promienie słoneczne gdy ktoś ma bladą skórę (jak ja) ale wystarczy przed wyjściem z domu posmarować się kremem "antysłonecznym" i to wystarczy by nie doznać poparzenia a w swoim czasie opaleniznę wytworzyć i witaminę D przy okazji. Jak coś wiesz i chcesz kogoś przed czymś przestrzec to mów otwarcie a nie zagadki zostawiasz.

Portret użytkownika chazarska logika

ciekawostka WIKI dla

ciekawostka WIKI dla Olszanskiego by nie kojarzyl sie z wyszkolonym przez Polakow terrorysta chazarem ukrainskim Teofilem Olszanskim zmienilo nazwisko tego ostatniego na Teofil Olszewski.
Pytanie dla kogo tak wazny jest chazar ukrainski Wojciech Olszanski ze zmienia sie nazwiska by nie kojarzyly sie z nim a ukrainskimi nacjonalistami ?

Portret użytkownika chazarska logika

Olszanski chazar ukrainski

Olszanski chazar ukrainski moze istniec tylko w takim kraju jak POlin bo za granica by go juz dawno zdemaskowali przy tlumie publicznie i powiedzieli kim jest jak za czasow zomo robilo sie to u nas z podstawionymi przez miliicje demonstrantami.

Portret użytkownika Lucek Wąchozlewski

Witamina D owszem i dobra ale

Witamina D owszem i dobra ale ma jedną wadę, żeby utrzymać dobry jej poziom w organiźmie to ciągle trzeba go badać, bo lubi się szybko wypłukać z organizmu a jej nadmiar może być gorszy od niedoboru. Kiedyś ludzie jedzący normalną nieschemizowaną żywność wogóle nie mieli problemów z żadnymi witaminami, ale dzisiejszy człowiek żrący schemizowaną i przetworzoną pseudożywność ze sklepów, musza ciągle się suplementować i powinni często badać swój organizm.

Lucek Wąchozlewski

Skomentuj