„Mięso” z grzybów i alg pomoże uratować połowę lasów przed wylesieniem

Kategorie: 

Źródło: tg

Produkcja alternatywnego mięsa wymaga mniejszych zasobów ziemi i emituje mniej dwutlenku węgla. Naukowcy z Niemiec i Szwecji obliczyli, że jeśli 20% spożywanego przez nas mięsa zastąpimy sfermentowanym białkiem pochodzącym z mikroorganizmów, wylesianie można zmniejszyć o połowę do 2050 roku. Po raz pierwszy naukowcy przeprowadzili modelowanie rozwoju rynku substytutów mięsa równolegle z oceną jego potencjalnego wpływu na środowisko.

Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy grupy substytutów mięsa, tj. analogi warzyw z soi i innych roślin strączkowych; komórki zwierzęce hodowane w laboratorium oraz białko otrzymane w wyniku fermentacji z mikroorganizmów, w tym z grzybów. Ta ostatnia kategoria, obecna już w wielu europejskich supermarketach, wymaga znacznie mniejszych zasobów przy takiej samej ilości białka.

 

„System żywnościowy odpowiada za jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych, a produkcja mięsa przeżuwaczy ma w tym największy udział” – powiedział Florian Humpeneder z Poczdamskiego Instytutu Badań Klimatycznych, główny autor artykułu. „Dzieje się tak, ponieważ coraz więcej lasów kumulujących dwutlenek węgla jest wycinanych, aby zrobić miejsce na pastwiska lub pola do uprawy paszy, a także z powodu emisji gazów cieplarnianych z hodowli zwierząt”.

 

Rozwiązaniem, zdaniem naukowców, mogą być już istniejące biotechnologie, tj. bogata w składniki odżywcze biomasa o konsystencji i smaku naturalnego mięsa, ale wytworzona z mikroorganizmów (alg lub grzybów) w procesie fermentacji.

 

Naukowcy wprowadzili białko z mikroorganizmów do modelu komputerowego, który oblicza wpływ na środowisko w kontekście całego systemu żywnościowego i rolniczego (wcześniej takie modele uwzględniały tylko pojedyncze produkty). Scenariusze obejmowały wzrost populacji, zapotrzebowanie na żywność, wzorce żywieniowe i dynamikę użytkowania gruntów do 2050 roku.

 

Wyniki pokazały, że gdyby 20% mięsa przeżuwaczy zostało zastąpione alternatywnymi produktami białkowymi z mikroorganizmów, to do połowy XXI wieku wylesianie i emisje związane z użytkowaniem gruntów mogłyby zostać zmniejszone o połowę w porównaniu z opcją, w której wszystko pozostanie bez zmian.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Q

Nie wydaje mi się aby krowy i

Nie wydaje mi się aby krowy i świnie pasły się na terenach wylesionych pod pastwiska. Lasy się wycina by pozyskać drewno na opał i inne duperele (jak zapałki , wykałaczki , meble itd.) oraz do budowy domów szczególnie tych w USA , które corocznie niszczone są przez tornada. Już teraz w wielu produktach mięsnych zawartość mięsa "w mięsie" jest nie za wysoka ... a oni by chcieli nawet to zastapić jakimś podobnym w smaku substytutem. Nie mam nic przeciwko prawom wolnego rynku , jak ktoś chce to niech sobie produkuje "kurze udka" z wodorostów i pleśni - jak znajdzie klientów ... jego sprawa i zysk. Ale ŁAPY PRECZ od nas miesożernych - bo my się swojej miedzy trzymamy ! 

Cała europa mięsem jest karmiona i co .. czy my swoje lasy wycieliśmy z tego powodu ?? W Polsce powierzchnia lasów systematycznie się powiększa a polacy jedli , jedzą i będą jedli mięso , więc te pseudo "ekologiczne" brednie to oni mogą swoim metroseksulanym homo-niewiadomo opowiadać .. może uwierzą , nie mój problem.

Portret użytkownika Matttttiiuuu

Rogata holota jest juz

Rogata holota jest juz zeszmacona przez swego pana. Kopuluja miedzy soba mimo tej samej plci wiec juz nie jeden goowno koledze z plecow wyjadal. Marza zeby nas tez zeszmacic zeby ze szmaciarstwa i urestwa zrobic za pomoca ustaw, zakazow i nakazow cnoty.

Portret użytkownika Matttttiiuuu

Czuje, ze bedzie to

Czuje, ze bedzie to produkowala ta sama holota, ktora pozniej bedzie zarabiala na chorobach i cierpieniach wywolanych tym swinstwem. Czuje, ze polaczenie producentow zywnosci jako producentow chorob oraz producentow chemicznych ,,lekow,, wchodzi dzieki ,,uleglym,, politykom na ,,wyzszy poziom,,

Portret użytkownika Mojeimię44

Świat stanął na głowie i

Świat stanął na głowie i końca głupoty nie widać. Wynika to z tego, że elity tego świata współpracują na poziomie międzynarodowym pod dowództwem dwóch jegomości Klausa Schwaba i Bill Gatesa realizują ich wizję świata.

Widać to po sztucznym mięsie np. Bill Gates, Jeff Bezos ale i korporacje takie jak np. pepsi czy nestlé inwestują fortuny w technologię sztucznego mięsa.

 https://swiatoze.pl/mieso-tak-ale-z-laboratorium-najwieksze-firmy-juz-w-nie-zainwestowaly/

Wszystko to podobno dla naszego dobra z tym, że tak naprawdę żeby to zadziałało potrzebna jest ograniczona liczba ludzi bo fabryki nie przerobią tego mięsa dla wszystkich. W sztuczne mięso inwestuje też Izrael.

https://www.chip.pl/2021/06/mieso-z-laboratorium-prosto-na-nasze-talerze/?amp=1

Owszem jest wiele osób, które nie chcą jeść naturalnego mięsa i dla nich całe przedsięwzięcie jest być może pożyteczne ale dla większości ludzi to co nadciąga to żywieniowa tortura. 

Zapewne "zbawcy tego świata" będą chcieli wdrożyć jak najszybciej swoje monstrualne przedsięwzięcie ale do tego by się to udało hodowla naturalnego mięsa musi być nieopłacalna. Na to jest lekarstwo- ptasia grypa, afrykański pomór świń czy choroby krów. Jednym słowem "zarazy".

Może ktoś powiedzieć, że łączenie sztucznego mięsa z chorobami zwierząt to jakiś absurd. Nieprawda. Bill Gates ma udziały w większości labolatoriów zajmujących się biotechnologią na całym świecie więc tworzenie chorób (broni biologicznej) nie jest dla niego problemem. 

Pamiętajcie, że na sztucznym mięsie się zaczyna a na syntetycznym białku się kończy. 

https://agroprofil.pl/wiadomosci/chiny-beda-stopniowo-przechodzic-na-bialko-syntetyczne-w-zywieniu-zwierzat/

Dziś syntetyczne białko służy do karmienia zwierząt jutro będzie służyć do karmienia ludzi.

Nie zapominajmy, że są jeszcze niezbyt mile widziane w naturze szarańcze, które będą prawdopodobnie jednym z ostatnich naturalnych rarytasów.

https://wyborcza.pl/7,75399,27807005,ue-pozwala-jesc-szarancze-decyzja-nalezy-do-konsumentow.html

W związku z tym, że Klaus Schwab i Bill gates są znawcami od wszystkiego tzn. zajmują się oni globalną ekonomią, łańcuchem dostaw, żywnością, robotyzacją, chorobami itd. nie jesteśmy w stanie zauważyć innych rozwiązań kryzysów na świecie.

 

Być może lepszym sposobem na zaopatrzenie ludzi w większą ilość pożywienia jest teraformowanie pustyń. 

Tego niestety nigdy się nie dowiemy gdyż Panowie ziemscy zdecydowali już za nas jaka wizja świata nas czeka.

Żeby przedsięwzięcie z teraformowaniem pustyń było opłacalne potrzebna jest darmowa energia. Energia, która pozwoli odsalać słoną wodę i dostarczać ją rurami na pustynię oraz tak jak w przypadku Sahary pozwoli ją wyciągnąć na powierzchnię.

https://tech.wp.pl/pod-sahara-kryje-sie-ogromny-zbiornik-wody-jest-jak-siedem-baltykow,6425411543214209a

Czy zatem istnieje wolna energia? Tak. 

https://youtu.be/PHBaVbO8zhw

 

Portret użytkownika ARTUR

Do produkcji żywności nie

Do produkcji żywności nie trzeba wylesiać ale utrzymywać kulturę rolną na uprawianych terenach , chciwość i głupota kieruje jednak politykami więc niszczą rolnictwo razem z rolnikami na całym świecie aby zarabiać jeszcze więcej drukowanego papieru na produkcji sztucznego mięsa .

Portret użytkownika drako to UPAdlina

Do Komisji Europejskiej

Do Komisji Europejskiej trafił wniosek o zarejestrowanie nowej unijnej inicjatywy obywatelskiej, której celem jest zlikwidowanie w Unii Europejskiej hodowli zwierząt do celów służących człowiekowi – pisze „Nasz Dziennik”. Według gazety pierwszym krokiem miałoby być wyeliminowanie uboju zwierząt.

Skomentuj