Kategorie:
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła mięso z genetycznie zmodyfikowanych krów PRLR-SLICK. Zwierzęta te różnią się od swoich krewnych bardzo krótką sierścią, co ułatwia im przetrwanie upałów. Przyjmuje się, że mięso krów krótkowłosych może pojawić się na półkach sklepowych w ciągu dwóch lat.
Rolnictwo na całym świecie jest poważnie dotknięte antropogeniczną zmianą klimatu. Tradycyjne odmiany uprawne i rasy zwierząt gospodarskich nie radzą sobie dobrze z falami upałów, suszami oraz rozprzestrzenianiem się pasożytów i infekcji. Na przykład krowy w czasie upałów są podatne na stres cieplny, co sprawia, że rzadziej przybierają na wadze, produkują mniej mleka i niechętnie się rozmnażają.
Próbując poradzić sobie z tymi problemami, naukowcy coraz częściej uciekają się do edycji genów roślin i zwierząt. Na przykład kilka lat temu biolodzy z Nowej Zelandii wykorzystali tę technologię do zmiany koloru dwóch cieląt rasy holsztyńskiej z czarno-białej na szaro-białą. Okazuje się, że bielone krowy łatwiej przeżyją upał.
W drugą stronę poszli specjaliści z amerykańskiej firmy Acceligen (spółka zależna Recombinetics). Wykorzystali narzędzie CRISPR/Cas9 do edycji genu długości sierści u krów rasy mięsnej Red Angus. W rezultacie naukowcom udało się uzyskać osobniki o bardzo krótkich włosach, które powinny skuteczniej regulować temperaturę ciała w upale. Zredagowana wersja rasy została nazwana PRLR-SLICK.
Na początku marca amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wyniki przeglądu wskazującego, że spożywanie mięsa krowiego PRLR-SLICK wiąże się z niskim ryzykiem zdrowotnym. Tak więc mięso krótkowłosego czerwonego angusa jest tak samo bezpieczne do spożycia jak zwykła wołowina. Należy zauważyć, że decyzja dotyczy tylko dwóch osób stworzonych przez Acceligen, a także ich potomków. W ciągu najbliższych dwóch lat firma planuje hodować wystarczającą liczbę krów krótkowłosych, aby ich mięso pojawiło się na sklepowych półkach.
Krowy PRLR-SLICK są trzecim genetycznie modyfikowanym lub edytowanym zwierzęciem, którego mięso zostało zatwierdzone przez FDA. Wcześniej podobna decyzja została podjęta w przypadku łososia atlantyckiego AquAdvantage, który w przeciwieństwie do dzikich krewnych rośnie przez cały rok, oraz świń GalSafe (ich komórki nie wytwarzają cząsteczki galaktozy-alfa-1,3-galaktozy, która może powodować reakcje uczuleniowe).
Co ciekawe, przegląd bezpieczeństwa krów PRLR-SLICK zajął FDA tylko kilka miesięcy. Dla porównania mięso łososia i wieprzowiny oceniane jest od kilku lat. Faktem jest, że mutacja odpowiedzialna za rozwój krótkiej sierści u krów występuje u niektórych tradycyjnie hodowanych ras bydła i nigdy nie meldowano, że ich mięso może powodować problemy zdrowotne.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
https://youtu.be/IXy3tl64bGI
Ojcem Mieszka był, według niego, Siemomysł, dziadem Lestek, a pradziadem Siemowit. Z pierwszą żoną, Dobrawą, miał Mieszko syna Bolesława i córkę.
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Z a p r a s z a m - DobreFilmyTu i NewsyZwojny i Bacologia
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Strony
Skomentuj