FDA zatwierdza mięso z genetycznie zmodyfikowanych krów krótkowłosych

Kategorie: 

Źródło: tg

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła mięso z genetycznie zmodyfikowanych krów PRLR-SLICK. Zwierzęta te różnią się od swoich krewnych bardzo krótką sierścią, co ułatwia im przetrwanie upałów. Przyjmuje się, że mięso krów krótkowłosych może pojawić się na półkach sklepowych w ciągu dwóch lat.

 

Rolnictwo na całym świecie jest poważnie dotknięte antropogeniczną zmianą klimatu. Tradycyjne odmiany uprawne i rasy zwierząt gospodarskich nie radzą sobie dobrze z falami upałów, suszami oraz rozprzestrzenianiem się pasożytów i infekcji. Na przykład krowy w czasie upałów są podatne na stres cieplny, co sprawia, że rzadziej przybierają na wadze, produkują mniej mleka i niechętnie się rozmnażają.

 

Próbując poradzić sobie z tymi problemami, naukowcy coraz częściej uciekają się do edycji genów roślin i zwierząt. Na przykład kilka lat temu biolodzy z Nowej Zelandii wykorzystali tę technologię do zmiany koloru dwóch cieląt rasy holsztyńskiej z czarno-białej na szaro-białą. Okazuje się, że bielone krowy łatwiej przeżyją upał.

 

W drugą stronę poszli specjaliści z amerykańskiej firmy Acceligen (spółka zależna Recombinetics). Wykorzystali narzędzie CRISPR/Cas9 do edycji genu długości sierści u krów rasy mięsnej Red Angus. W rezultacie naukowcom udało się uzyskać osobniki o bardzo krótkich włosach, które powinny skuteczniej regulować temperaturę ciała w upale. Zredagowana wersja rasy została nazwana PRLR-SLICK.

 

Na początku marca amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wyniki przeglądu wskazującego, że spożywanie mięsa krowiego PRLR-SLICK wiąże się z niskim ryzykiem zdrowotnym. Tak więc mięso krótkowłosego czerwonego angusa jest tak samo bezpieczne do spożycia jak zwykła wołowina. Należy zauważyć, że decyzja dotyczy tylko dwóch osób stworzonych przez Acceligen, a także ich potomków. W ciągu najbliższych dwóch lat firma planuje hodować wystarczającą liczbę krów krótkowłosych, aby ich mięso pojawiło się na sklepowych półkach.

 

Krowy PRLR-SLICK są trzecim genetycznie modyfikowanym lub edytowanym zwierzęciem, którego mięso zostało zatwierdzone przez FDA. Wcześniej podobna decyzja została podjęta w przypadku łososia atlantyckiego AquAdvantage, który w przeciwieństwie do dzikich krewnych rośnie przez cały rok, oraz świń GalSafe (ich komórki nie wytwarzają cząsteczki galaktozy-alfa-1,3-galaktozy, która może powodować reakcje uczuleniowe).

 

Co ciekawe, przegląd bezpieczeństwa krów PRLR-SLICK zajął FDA tylko kilka miesięcy. Dla porównania mięso łososia i wieprzowiny oceniane jest od kilku lat. Faktem jest, że mutacja odpowiedzialna za rozwój krótkiej sierści u krów występuje u niektórych tradycyjnie hodowanych ras bydła i nigdy nie meldowano, że ich mięso może powodować problemy zdrowotne.

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Q

A ja powiem tak , wystarczy

A ja powiem tak , wystarczy rolnikom i chodowcom nie przeszkadzać wprowadzaniem durnych i bezsensownych przepisów i wszystko będzie dobrze. Zawsze gdy aparat państwowy nazbyt się rozrasta i zaczyna zajmować się nie tym do czego został powołany rodzą się problemy które dotykają nas - obywateli ! Każdy rolnik wie jak chodować świnie , krowy i drób bez dodatkowych objaśnień i wytycznych. Kto się na tym zna , urzędas czy rolnik ?! Wszystko to jest spowodowane rządami partii politycznych , które zainteresowane są nie gospodarzeniem a politykowaniem , które do sprawowania swojej władzy potrzebują właśnie armii urzędników wykonujących ich polecenia - bo sami sobie tego nie wymyślili. Bardzo trafnie ujął to Korwin Mikke w tym krótkim wystąpieniu: https://www.youtube.com/watch?v=N017f6t8VGc

Portret użytkownika inzynier magister

Francuskie badania

Francuskie badania podgrzewają debatę nad żywnością modyfikowaną genetycznie. Szkodliwa czy nie? Według naukowców z Caen raczej to pierwsze. W 2-letnim badaniu żywność GMO powodowała raka u szczurów i skracała im życie. 

Na nowo rozgorzała dyskusja o bezpieczeństwie żywności zmodyfikowanej genetycznie. Tym razem powodem są badania specjalistów francuskich, którzy twierdzą, że szczury przez dwa lata karmione kukurydzą GMO żyły krócej i chorowały na raka.

Badacze z Uniwersytetu w Caen (Francja) piszą na łamach „Food and Chemical Toxicology”, że wraz z pożywieniem podawali gryzoniom kukurydzę typu NK603 odporną na glifosat. Badacz dodaje, że szczury na diecie GMO chorowały na raka oraz miały poważne uszkodzenia wątroby i nerek.

Ojcem Mieszka był, według niego, Siemomysł, dziadem Lestek, a pradziadem Siemowit. Z pierwszą żoną, Dobrawą, miał Mieszko syna Bolesława i córkę.

Portret użytkownika spokoluz

cyt. " Tak więc mięso

cyt. " Tak więc mięso krótkowłosego czerwonego angusa jest tak samo bezpieczne do spożycia jak zwykła wołowina. Należy zauważyć, że decyzja dotyczy tylko dwóch osób stworzonych przez Acceligen, a także ich potomków" - !?

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika Rumcajs

mi mięso śmierdzi dziwnie od

mi mięso śmierdzi dziwnie od 3-4 miesięcy - nie ma smaku takiego jak kiedyś i nawet smażone nie ma ani zapachu ani smaku - stwierdziłem że to jest jakaś mieszanka sztucznie robionego mięsa o której już pisali z rok czy 2 lata temu jak to israel takie mięso już wprowadził w zagranicznych marketach w Europie. Natomiast wiejska kiełbasa z ryneczku od dobrych ludzi jakoś ma nadal zapach i smak - a czemu te marketowe śmierdzą tak dziwnie i nie mają normalnego zapachu? i czemu pies nawet nie chce tego jeść? 

Z a p r a s z a m - DobreFilmyTu i NewsyZwojny i Bacologia

 

 

Portret użytkownika spokoluz

Zgadnij gdzie jedzie to

Zgadnij gdzie jedzie to świeże mięsko ? to co masz w marketach to nawet mój kot nie chce ruszyć ale jak z lokalnej małej rzeźni to wsuwa cokolwiek  mu się poda. W marketach wypychają stare zapasy tzw. strategiczne , które są wymieniane w magazynach na  świeże.

uzupelnienie

Stare mięsko z zapasów strategicznych idzie na utylizację !!! Firma A utylizująca odbiera to mięsko i"utylizuje" - przychodzi faktura zakupu mięska z dalekiej zagranicy i są dwie pieczenie na jednym ogniu. Podatnicy płacą za "utylizację" a potem z opodatkowanych zarobków kupują "świeże mięsko" z doliczonym cłem , podatkiem Vat i marżą sprzedawcy. To w Polskich marketach.

W zachodnich marketach dochodzi "utylizacja" z ich zapasów. To jest rozwożone po wszystkich krajach wschodnich ue. Smacznego

Wał , wałkiem wałek pogania - czyli zachód i usmania , tam nic się nie zmieniło , od zarania dziejów i cesarstwa rzymskiego jesteśmy dla nich ludźmi najwyżej 2 kategorii.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Strony

Skomentuj